Hoca Röportajları – Doç. Dr. Emre Özçelik
Merhabalar, bu yazımda okulumuzun İktisat Bölüm Koordinatörü Doç. Dr. Emre Özçelik ile yaptığım röportaja yer vereceğim. İktisat bölümünü bir de hocamızın gözünden inceleyin istedim. Keyifli okumalar! 🙂
1. Daha önce akademisyen olarak çalıştığınız başka bir üniversite var mı? Neden ODTÜ KKK?
Lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerimi ODTÜ’nün Ankara Kampüsündeki İktisat Bölümünden aldım. Akademisyenliğe de aynı bölümde araştırma görevlisi, yani asistan olarak başladım. Yedi yıl asistanlık yaptıktan ve doktora derecemi aldıktan sonra, bir süre Ankara Kampüsünde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak dersler verdim. Daha sonra İngiltere’nin Cambridge Üniversitesinde, Kalkınma İktisadı alanında 12 ay süreyle doktora sonrası araştırmacı olarak çalıştım. İngiltere’ye bir TÜBİTAK bursuyla gitmiştim; dönüşte mecburi hizmet karşılığı olarak Samsun’daki Ondokuz Mayıs Üniversitesinde iki yıl süreyle çalıştım. Orada mecburi hizmet sürem dolduğunda, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusuna başvurdum ve 2010 yılının güz döneminden bu yana kampusumuzun İktisat Programında tam zamanlı öğretim üyesi olarak çalışmaktayım.
Çalışmak için ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusunu tercih etmiş olmamın en önemli nedeni; ODTÜ’yü evim, yuvam gibi görüyor olmamdır. Tüm akademik derecelerinizi ODTÜ’den alarak orada 7 sene asistanlık yaptıktan sonra ODTÜ’lülük âdeta genlerinize işliyor. ODTÜ kimliği ayrılmaz bir parçanız oluyor. ODTÜ’ye aidiyetiniz ve bağlılık duygunuz öyle gelişiyor ki, başka bir yerde çalışmak çok da anlamlı gelmiyor. Nitekim ODTÜ’nün Kuzey Kıbrıs Kampusu da hemen her bakımından ODTÜ’lü olduğunuzu her zaman hissedebileceğiniz çok güzel ve gelişkin bir kampus.
2. Mezuniyet sonrasında öğrencileriniz ile ilişkileriniz devam ediyor mu?
Hepsiyle olmasa da önemli bir bölümüyle iletişimimiz devam ediyor tabii. İnternetin ve sosyal medyanın bu türden iletişimleri kolaylaştıran bir yönü var. Mezunlarımız zaman zaman hâl hatır soruyorlar; yeni yıl ve bayram tebriği iletiyorlar; Öğretmenler Günümü ve Babalar Günümü kutluyorlar. Bunların yanı sıra, referans mektubu yazdığım mezunlarımız başvurdukları işe veya lisansüstü programa kabul edildiklerini haber verdiklerinde de çok mutlu oluyorum.
3. Sizce bir aday öğrenci neden ODTÜ KKK İktisat Programını tercih etmeli? ODTÜ KKK iktisat bölümünü tercih etmeyi düşünen adaylara tavsiyeleriniz var mı? Kampusumuzu tercih ederken nelere dikkat etmeliler?
Aday öğrencilerin İktisat Programımızı tercih etmeleri için pek çok sebep var. Bunlardan önemli üç tanesini belirteyim. Birincisi, mezunlarımız, ODTÜ’nün güvencesini ve saygınlığını taşıyan diplomalarının yardımıyla, mezuniyetlerinden kısa bir süre önce veya sonra yüksek nitelikli işler buluyorlar; çeşitli alanlarda yüksek lisans ve doktora çalışmaları yapmak üzere önde gelen üniversitelerden kabul mektupları alıyorlar.
İkincisi, biz hocalar olarak öğrencilerimizi geleceğin yetkin ve saygın iktisatçıları olarak görüyoruz ve onları ODTÜ’nün kurumsallaşmış öğretim sistemine ve yüksek nitelikli araştırma geleneğine bağlı kalarak, uluslararası standartlardan ödün vermeden ve bilimsel yenilikleri dikkatle izleyip uygulayarak yetiştiriyoruz.
Üçüncüsü, İktisat Programımızda, dünya çapında öncü konumda bulunan üniversitelerde izlenen çağdaş iktisat müfredatı ile ODTÜ Ankara Kampüsü İktisat Bölümünün köklü öğretim ve araştırma kültürünü bir araya getiriyoruz. Böylece lisansüstü çalışmalarda, iş sınavlarında ve mülakatlarında başarılı olmayı sağlayan, iş yaşamında karşılaşılan zorlukların üstesinden gelme alışkanlığı kazandıran, kapsam ve derinlik yönünden iddialı bir öğretim programı uygulamış oluyoruz.
Aday öğrencilere ve ailelerine İktisat Programımızın web sayfasını incelemelerini öneririm. Orada, “İktisat nedir?”, “Niçin iktisat?”, “Niçin ODTÜ-Kıbrıs’ta İktisat?” gibi soruların ayrıntılı yanıtlarını bulabilirler. Bu vesileyle, web sayfamızın adresini de vereyim:
https://ncc.metu.edu.tr/tr/eco/anasayfa
4. Hangi alanlarda çalışıyorsunuz? Kampusumuzda hangi dersleri veriyorsunuz, kısaca bahsedebilir misiniz?
Çalışmalarım daha çok kalkınma iktisadı, siyasal iktisat ve Türkiye ekonomisi alanlarında yoğunlaşıyor. Şu sıralarda Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Programımızdan Doç. Dr. Yonca Özdemir Hoca’yla birlikte, Türkiye’de ekonomik gelişmeyi 1838’den günümüze kadar inceleyen, “bağımlı gelişme” temalı, 11 bölümlü, 14 yazarlı bir kitap derliyoruz. Ankara Kampüsünden Prof. Dr. Erdal Özmen Hoca’yla birlikte “erken sanayisizleşme” olgusunu uluslararası ölçekte irdelediğimiz bir makale çalışmamız da var. Diğer güncel çalışmalarımızdan birinde de İktisat Programımızdan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Tuğan Hoca’yla birlikte, gelişmekte olan ülkeler için üretkenlik şoklarının dış ticaret hadleri üzerindeki etkisini inceliyoruz. Bir diğerinde, Ankara Kampüsünden emekli Prof. Dr. Eyüp Özveren Hoca’yla birlikte, Karl Polanyi’nin Büyük Dönüşüm kitabında geliştirdiği siyasal-iktisadi yaklaşımdan yararlanarak son yıllarda akademik gündemde ön plana çıkan “eşitsizlik” olgusunu uluslararası düzeyde irdeliyoruz.
Kampüsümüzde son yıllarda verdiğim dersler şunlar: İktisadi Dünya Tarihi (ECO 211), İktisadi Düşünce Tarihi (ECO 212), Uluslararası Ticaret Teorisi ve Politikası (ECO 303), Türkiye Ekonomisinin Yapısı (ECO 460), Kalkınma İktisadı (ECO 465).
5. Online dönem özelinde düşünürsek yüz yüze eğitimi özlediniz mi, yoksa online dönemi mi tercih ediyorsunuz?
Yüz yüze eğitimi hakikaten özledim. Online dönemlerde derslerimi tamamen senkron yapıyorum, ama bu yine de yüz yüze ders gibi olmuyor maalesef. Bilgisayar ekranı üzerinden öğrenciyle etkileşim ve iletişim oldukça güç. Bu nedenle, ben herhâlde yüz yüze eğitimi tercih eden hocalardanım.
6. Eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?
Umarım COVID-19 aşılarına erişim hızla yaygınlaşır ve bu tarihî salgından bir an önce kurtuluruz.