Okulumuzdaki Yurt Yaşamı Nasıl?
Herkese merhaba!
Bu yazımda, başlıkta da görebileceğiniz gibi hep beraber kampus içerisindeki yurtları ele alacağız. Elimden geldiğince kendi deneyimlerimi ve birinci ağızdan yakın arkadaşlarımdan dinlediğim bilgileri sizlerle paylaşacağım. Biraz geçmişe gidip üniversiteyi kazandığım ve yurt seçimi yapmak durumunda olduğum zamanları aklıma getirdiğimde, şu anda muhtemelen çoğunuzun yaşadığı kafa karışıklığını anlayabiliyorum. Okulumuzun sitesinde yurtlarla ilgili yazılan bilgiler yeterli gelmiyor ve siz de benim gibi “yaşayan bilir” diyorsanız doğru yerdesiniz. Fazla uzatmadan yurtları ele almaya başlıyorum.
Eğer hala okulumuzun resmî sitesindeki bilgileri kontrol etmediyseniz bu yazıyı başlamadan önce onu okumanızı tavsiye ederim: https://ncc.metu.edu.tr/tr/konaklama/yurt-ve-oda-secenekleri
Sitede de görebildiğiniz gibi kampusumuz içerisinde dört tane resmi ve 24 saat güvenlikli yurt bulunmaktadır. Olanaklar nelerdir ve oda planları nasıldır diyorsanız sizi tekrar yukarıda belirttiğim siteye yönlendiriyorum, çünkü biz öğrenci gözünden yurtta yaşam ve diğer detaylara dalacağız.
1. YURT:
Kendisi kampusumuzdaki en eski yurttur ve sizlere 2 ya da 4 kişilik odalar sunar. Yani odanızı ve bir nevi hayatınızı da birkaç kişiyle paylaşacaksınız demektir bu. Peki siz buna hazır mısınız?
Sizin için kısa bir test hazırladım:
-Uyumlu birisi miyimdir?
-Sabah alarmları beni çileden çıkartır mı?
-Ortak yaşama ve getirdiklerine uyum sağlayabilir miyim?
-Arkadaş canlısı bir mizacım var mıdır?
-Yemek yapmak ister miyim? Yani odamda mutfak olmaması ve koridordaki ortak mutfağı kullanmam sorun teşkil eder mi?
Sorularda da görebileceğiniz gibi yaşamanız muhtemel birkaç durumdan yola çıkarak kararı size bırakıyorum. Eğer “Arada sırada yalnız kalmayı ve kendi kendime zaman geçirmeyi severim.” diyorsanız bence bu yurt sizin için doğru seçim olmayabilir (tabii ki maddi herhangi bir maniniz yoksa 2.yurdu kontrol edebilirsiniz).
Birlikte yaşamanın zorlukları olduğu gibi, eğer şansınız yaver giderse ve anlaşabileceğiniz bir oda arkadaşı bulursanız (ki dürüst olmak gerekirse bu olasılık ilk yılınızda kimseyi tanımazken çok düşüktür) tüm eğlenceli ve keyifli anlarınızı paylaşabilirsiniz. Yani, bu yurtta arkadaşlarınız ve tanıdıklarınızla kalıyorsanız size üniversitenin en güzel anılarından birkaçını yaşatır.
Şimdi isterseniz konuları sırasıyla ele alalım:
1. Sabah alarmları!
Eğer hazırlık öğrencisiyseniz ve gene hazırlık öğrencileriyle kalıyorsanız sabah alarmları sizin için sorun olmayacaktır, çünkü hepiniz aslında 08:40 dersine kalkıyorsunuz demektir (12:40 da başlayan hazırlık öğrencileri de olabiliyor 🙁 ) ancak bölüm öğrencileri için durum maalesef aynı değil. Herkesin ders saatinin farklı olması demek, sizden önce birkaç alarm sesine uyanma olasılığınız da var demektir (aynı odada yatıyorsunuz ve yataklarınız arasında 2 adım bile yok). Yok “Benim uykum ağırdır, top patlasa duymam.” diyorsanız bu paragrafı atlayın ve hiç kafanızı yormayın.
2. Özel eşyalarınız ve hırsızlık 🙁
Maalesef çok tanımadığınız veya güvenmediğiniz birisiyle kalıyorsanız bu durum sizin için zulüm haline gelebilir. Bu durumda sürekli olarak dolaplarınızı kilitleyip açacaksanız ve her eşyanıza ulaşmak istediğinizde hayatınızdan birkaç dakika çalacaksınız. Unutkan birisiyseniz neden zulüm dediğimi çok iyi anlamışsınızdır. Diğer yandan, güvendiğiniz birisiyle kalıyorsanız sadece dış kapıyı kilitleyip çıkabilirsiniz ve muhtemelen hiç sorun yaşamazsınız. Ayrıca, kapınızı açık bırakırsanız bazen hırsızlık gibi olayların yaşandığını duyabileceğiniz, şehir efsanesi haline gelmiş olaylar da vardır. Bu şehir efsanesine göre en değerli eşyalardan biri olan iPhone şarj aletlerine dikkat 😀
Sizi daha fazla germek istemiyorum çünkü aslında çok çok düşük olasılıklardan bahsediyoruz. Kampusumuz belki de bu konuda en güvenilir kampuslardan birisidir. Ben şahsen defalarca gerek kartını, gerek cüzdanını, gerekse çantasını kampusun farklı yerlerinde unutup hiçbir eksik olmadan teslim alan arkadaşlarıma şahit oldum. Tek yapmanız gereken okulumuzun Facebook grubu İmece’ye girip “Arkadaşlar bunu şurada buldum, sahibi bana ulaşsın” gibi ilanları kontrol etmek. Yani, 0 korku %100 güven 🙂
3. Toplu yaşam ve ses!
Toplu yaşam ve ortak oda demek, siz ders çalışmak istediğinizde oda arkadaşlarınızın sohbet edebileceği gerçeğiyle yüzleşmek demektir. Sadece onlar değil, bazen onların arkadaşları da ziyarete gelebilir ki bu da desibelin artması demektir. Bizzat en yakın arkadaşımın 1. Yurt 4 kişilik odada kalırken, ders çalışamadığı için sürekli olarak kütüphaneye ya da yurdun zemin katında bulunan çalışma odasına taşındığına şahit oldum. Pek sorun gibi gözükmese de sürekli bir hal aldığında canınızı sıkabilir. “Bir kere de pijamalarımı giyip çalışmak istiyorum.” diye söylenmenize sebep olabilir. Ee “ODTÜ kolay değildir ve ders çalışmak önemli bir meseledir!” bunu da yaşayan bilir 🙂
4. Böcek, sinek ve hamam böceği problemi
Her odada olmasa da 1. Yurt’ta en eski yurt olmasının da getirdiği bazı böcek problemleri olabiliyor. Bu her ne kadar büyük bir sorun gibi dursa da bildirdiğiniz durumda birkaç gün (bazen 1 hafta) içerisinde gelip odanızı ilaçlarlar. Tabii ilaçlama gelene kadar bunun en hızlı çözümü büyüklerimizden bildiğimiz terliktir! Her odada bir korkusuz çıkar ve sorun hemen halledilir 🙂 (her odada bu sorunu yaşamazsınız, olasılığı çok düşük ama yaşanmış bir problemdir). Aynı zamanda odanızda ciddi bir böcek sorunu varsa değiştirmeyi de talep edebilirsiniz, tabii yurt müdürü uygun görürse 🙂
2. YURT:
Sizi arkadaşlarınızla ev tutmuş gibi hissettirecek, 3 oda bir salon havasında planlanmış ve okuldakilerin deyimiyle “lüküs” yurt.
Peki oda arkadaşı problemleri yok mu? Onlar hep var ama bana sorarsanız diğer yurtlara göre çok daha minimum seviyede çünkü kendi alanınız ve odanız var. Baktınız anlaşamıyorsunuz tek yapmanız gereken oda arkadaşınız yokken mutfağı kullanmak ve oda kapınızı sıkı sıkı kapatmak 🙂
Diğer yandan odanızın içinde mutfağınızın olmasının avantajlarını da yaşayabilirsiniz. Nedir bu avantajlar? Arkadaşlarınızla mutfakta keyifli kahve sohbetleri ve kendi yemeğinizi yapabilme olanağı. Ayrıca gene bana sorarsanız, eğer yemeğinizi kendiniz yapacaksanız yurdun pahalı gelebileceği fiyat farkını odada kendi yemeğinizi yaparak yok sayabilirsiniz. Çünkü kendi yemeğinizi yapmak sürekli kantinlerde yemekten daha ucuzdur. Tabii diğer yurtlarda da her katta ortak mutfaklar bulunmaktadır ve mutfakları da kullanabilirsiniz ancak her istediğinizde boş ve temiz bulma garantisini maalesef veremem 🙁
Belki de ikinci yurdun en büyük sorunu gene yaşayan öğrencilerin bileceği: İNCE DUVARLAR. Yani yan odanızdaki öğrenciler karaoke partisi yapmaya karar verdi ve sizin finaliniz varsa ufak çaplı bir sinir krizi geçirmeniz muhtemel. Bu durumda da hemen güvenliği ararsanız, uyarı alacakları için çok da büyük bir problem olmayacaktır. Siz gene de özel konuları sessiz konuşun ve bizim gibi yan odanızın dedikodularını dinlemeyin. Ya da dinleyin çünkü çok mümkün 🙂
Odanızın kapısını kilitleyebildiğiniz ve özel eşyalarınızı buraya koyabildiğiniz için bu yurtta dolaplara kilit takmanıza gerek yoktur. Aynı zamanda kendisi 4 yıl kaldığım yurt olduğu için gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki hırsızlık olayları yok denecek kadar azdır. Bana sorarsanız hiç yoktur. Siz gene de dış kapınızı kilitleyin çünkü gene yurt efsanesi haline gelmiş hikâyeyi bu yurt için de duyabilirsiniz: Dış kapı açık kalınca birinin iPhone şarj aleti çalınmış 🙂 (bu biri her yurtta var sanırım)
3. YURT:
3. Yurt demek en yeni yurt, en güzel oda planı ancak tuvaletin koridorda ve ortak olmasıyla birlikte belki de sizi en çok üzecek yurttur. Kalanlar seviyor mu? Evet severek kalıyorlar çünkü her güzelin bir kusuru vardır 🙂 (her yurtta olduğu gibi)
İsterseniz önce güzel yanlarından başlayalım:
-Sosyallik ve arkadaş edinebilme şansı:
Oda arkadaşınız en yakın arkadaşınız olabilir ve ilk yılınızda adaptasyon sürecinizde bu durum sizi oldukça mutlu edebilir. Tabii bu bir şans ve nasıl birine denk geleceğinizin garantisi maalesef yok. Ee bu da sorunları beraberinde getiriyor, onlar da:
1. Ortak Yaşam ve Oda Arkadaşı Sorunları:
1. Yurt’tan bahsederken anlattığım sorunların hepsini aslında bu yurtta da yaşayabilirsiniz çünkü ortak bir alanda hiç tanımadığınız insanlarla kalacaksınız. Her çeşitten insan var ve oda arkadaşınız uyur gezer bile çıkabilir! (Yaşandı).
Bir diğer mesele ise sınırlarınızı çizememek olabilir. Siz oda arkadaşınızın sınırlarına ve özel hayatına saygı gösterirken aynısını karşıdan göremeyebilirsiniz. Eşyalarınızı izinsiz alabilir ya da sizi eşyalarınızı kilitlemek durumunda bırakabilir. Bu durumda dolaplarınızı sürekli kilitleyip açacak, 7/24 anahtarla gezeceksiniz. Eşyalarınızı, özellikle sizin için kıymetli olanları ortada bırakmamakta fayda var.
2. Ortak Banyo Sorunu:
Bu sorunu görebileceğiniz tek yurt 3. Yurt’tur çünkü diğer yurtlarda her odada sadece odadakilerin kullandığı banyolar mevcuttur. Eğer ben duşa sabah girmeyi severim diyorsanız sabah dersi olabilecek sizin dışınızda birçok öğrenci olduğunu da hesaba katmanız gerekir. Sıra vardır, bazen bitmez, uzun duş almayı seven arkadaşlar çıkabilir…
Beklemeyi sevmiyorsanız iyi bir plan ve en boş saatlerin bir süre kaldıktan sonraki analiziyle bu problemin önüne geçebilirsiniz. Ayrıca şampuanınızı unutursanız sihirli bir şekilde kaybolduğuna dair hikayeler de duymuşluğumuz var. Yani 3. Yurt demek daha sorumluluk sahibi olmanız demek.
3. Pis Bırakılabilen Banyo ve Mutfaklar:
Ortak yaşamın getirdiği bir diğer sorun ise herkesin sizin gibi temiz olamayacağı. Yurtlarımız gün içinde düzenli olarak temizlenmekte, ancak ortak alanların temizliğinin her kullanan kişinin arkasından yapılamayacağını tahmin edebilirsiniz. Temiz bulmama olasılığınız da bu sebeple vardır.
Yurdu tercih ederken bunları göz önünde bulundurmayı unutmayın. Diğer yurtlarda sadece oda içerisinde 2-3 kişinin temizlik sorunuyla uğraşırsınız (ki az kişiysen bu durumu konuşabilirsin). Ama 3. Yurt’ta, aynı katı kullanan 20 küsür öğrencinin bu sorunuyla karşılaşabilirsiniz. Yurtta temizlik yapan ablalarımız özveriyle bu sorunun önüne geçmeye çalışsa da pis bırakmaya yemin etmiş arkadaşlar vardır. Hatta 3. Yurtta kalan bir arkadaşımın “Burayı hep aynı kişi pis bırakıyor.” diye dedektifliğe başladığını da duymuştum 🙂
4. Böcek, sinek ve hamam böceği problemi
1. Yurt’taki gibi bu yurtta da özellikle hamam böceği ile karşılaşma ihtimaliniz var. Ayrıca, bir sabah duvarı delerek gelen küçük karıncalarla uyanabilirsiniz. Yine aynı şekilde, bildirdikten sonra birkaç gün (bazen aynı gün bazen 1 hafta) içerisinde gelip odanızı ilaçlarlar.
EBİ YURDU:
Kampusumuz içerisindeki tek özel yurttur. Maalesef kampus içindeki dersliklere ve hazırlık okuluna da uzak olan tek yurttur kendisi. Yürümeyi seviyorum diye düşündüğünüzü tahmin edebiliyorum ve hak da veriyorum. Ancak sabah dersleri, arasında saatler olan ders programları, birtakım unutkanlıklar derken gün içerisinde belki de birkaç kez gitmek isteyebilirsiniz. Bu durumda, belki de en dezavantajlı yurdumuz EBİ’dir. Diğer yandan kampus içerisindeki okul otobüsünü kullanabilirsiniz, ancak full dolu bir otobüs bekleyeceğinizi de hesaba katmanızı öneririm.
Aynı zamanda oda içerisinde mutfağı bulunan 2. Yurt dışındaki tek yurttur. Mutfağında fırın bulunan da tek yurttur 🙂
Ancak Kalkanlı’ya yani kampusumuzun hemen yanındaki öğrenci deyimiyle “Köy’e” de en yakın yurttur. Bunun avantajları da akşamları arkadaşlarınızla buluşmak istediğinizde daha yakın olmak, ya da alışveriş için köye gitmek isterseniz diğer yurtlara oranla daha kısa sürede ulaşmak.
Uzun bir yazı oldu ancak elimden geldiğince her konuya değinmeye çalıştım. Bundan sonraki karar tabi ki size kalıyor. Daha önce de söylediğim gibi bunlar yaşayabileceğiniz olumsuzluklar ya da fırsatlar, siz yaşamadan bilemezsiniz. Hatta bu yazılanların hiçbirini deneyimlemeyebilirsiniz de. Ancak bana sorarsanız, ilk yılınızda yurtta kalmanın avantajları büyük: temizliğinizin yapılması, elektrik su ısınma gibi faktörleri dert etmemek ve kampusun içinde yaşamanın getirdiği avantajlar. Bunlar etkinliklere katılabilmeniz, topluluklarda aktif rol alabilmeniz, istediğiniz saatte kütüphaneye gidip dönebilmeniz, dersliklere yakınlığınız, sadece öğle yemeği için bile 5 dakika yürüyerek odanıza ulaşabilmeniz ve güvenliğiniz diye sıralanabilir. Hatta daha da uzar…
Keyifli ve bol anılı bir üniversite hayatı geçirmeniz dileğiyle. Dert ettiğiniz çoğu şey daha sonra gülerek anlatacağınız anılara dönüşecek. O sebeple, bana kalırsa olasılıkları okusanız da fazla düşünmeyin ve size en uygun yurdu seçin. Üniversite hayatının keyfi de biraz bu olumsuzluklardır zaten 🙂 Eğer yurtlar hakkında hala sorularınız varsa bana aşağıdaki mail adresinden de ulaşabilirsiniz.