[PREP, 31/85] Öğr. Görevlisi İlker GÜRESUN
Öğr. Görevlisi İlker GÜRESUN
Yabancı Diller Okulu Hazırlık Koordinatörü
ilkerg@metu.edu.tr
İlker Hocam, akademik geçmişiniz ve ilgi alanlarınız hakkında bize kısaca bilgi verebilir misiniz?
ODTÜ Ankara Kampusu İngilizce Öğretmenliği Bölümü mezunuyum. On beş yıl Ankara’da yabancı diller okulunda çalıştıktan sonra kendim de bir Kıbrıslı olarak ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun açılışının ardından buraya geldim.
Film izlemeye ve kitap okumaya zaman yaratmaya çalışıyorum. Bunun yanında vakit buldukça futbol maçlarını izliyorum. Yalnız Türk futbolunu geldiği konum itibarıyla şu zamanlarda takip etmiyorum…
Öğrencilerinizin derse olan ilgisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Çok ilginç durumlarla karşılaşabiliyoruz sene başlarında. Sayıları çok az da olsa, özellikle PDR (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik) bölümündeki öğrenciler, buraya geldikten sonra derslerin İngilizce olduğunu öğreniyorlar. Dolayısıyla bu da büyük bir sorun yaratıyor ve akabinde başarısızlık kaygıları geliyor. Türkçe eğitim veren üniversitelere geçiş konularında bize geliyorlar. Orta Doğu Teknik Üniversitesi mezunu olmak isteyen bir insan İngilizce’yi öğrenmek zorundadır. Fakat dil öğrenmek konusu oldukça farklı bir konu.
Bizim burada verdiğimiz eğitimin amacı bölüm derslerini anlayabilecekleri bir temel oluşturmak. Her iki kampusta da yapılan bir İngilizce yeterlilik sınavı var. Bu sınava giren öğrenci yeterli birikimi kazanmışsa sınavı geçerek doğrudan bölüm derslerine başlar. Bunun yanı sıra bazı öğrencilerimiz oluyor ki zaten en baştan gelmeye niyetleri olmuyor. Bazı durumlar var ki aile zorlaması ile ODTÜ kapısına gelenler var. Bu tarz durumlar öğrencinin başarısızlığında büyük bir neden teşkil ediyor. Bir yerde de evet, program gerçekten zor yalnız biz ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun tanıtımını yaparken zaten şunu söylüyoruz: Kıbrıs’ta da ODTÜ Ankara’daki eğitim kalitesini bulabileceğiniz ikinci bir kampus var artık diyoruz. Kaldı ki saati saatine, sınav içeriklerine kadar Ankara Kampusu’yla tamamen aynı bir programı uyguluyoruz. Bu programa ayak uyduran arkadaşlarımız gayet başarılı bir şekilde sınavları ve hazırlık programını geçerek bölümlerindeki eğitimlerine başlıyorlar.
Bildiğiniz gibi buraya gelen öğrenciler ile Ankara’da okuyan öğrencilerin giriş puanları arasında gözle görülür bir puan farkı var. Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda da Ankara Kampusu ile aynı kalitede eğitim verilmesi misyonundan yola çıkarak, sizce bu puan farkı KKK öğrencileri için herhangi bir sorun teşkil ediyor mu? Öğrencilerinizden yola çıkarak durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Aradaki puan farkı bence bir sorun yaratıyor. Çünkü Ankara Kampusu’nu kazanan öğrencilerin tamamının en azından disiplinli bir çalışma alışkanlıkları var. Bu çalışma alışkanlığından dolayı öğrenciler orada daha az sıkıntı çekiyor olabilirler. ODTÜ eğitiminin gerektirdiği bir çalışma zorunluluğu vardır. Bu yüzden bizim kampusumuzda bazı arkadaşlarımızın bu alışkanlığı kazanmaları zaman alıyor fakat burada da kampusumuza çok yüksek puanlarla gelen ve bu disipline zaten sahip arkadaşlarımız var. O arkadaşlarımızın zaten ders konularında sıkıntılar yaşadığını düşünmüyorum.
Koordinatörlüğünü yaptığınız birimin eğitim kadrosunu ve kalitesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Eğitim kadrosu konusunu açıkçası çok sıkı tutuyoruz. Asla kadro doldurmak için öğretmen almıyoruz. Belirli bir sınavımız var ve bence oldukça zorlayıcı. Önceden Ankara Kampusu ile ortak bir sınav üzerinden öğretmen alımı yapıyorduk ancak sonradan onların YÖK kriterlerine daha paralel şekilde öğretmen alımları gerçekleştirmeye başlamalarından dolayı bizler kendi sınavımızı yapmaya başladık. Ayrıca öğretmen adaylarımıza Ankara Kampusu’nda uygulanmayan ve sadece bizim kapmusumuzda yapılan, demonstration (demo) dediğimiz 20-25 dakikalık bir deneme dersi uyguluyoruz. Ankara Kampusu’nda demo yapılamayışından dolayı şikayetler var hatta. Çünkü orada sadece mülakat yapabiliyorlar. Bunlar dışında bina olanakları olarak gerekli her türlü ekipmana ve donanıma sahibiz.
Kuzey Kıbrıs’taki ve kampustaki sosyal olanakları bir hoca gözüyle nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ben kampusta yaşamıyorum yalnız kampusta gördüğüm kadarıyla spor olanakları oldukça yeterli ve de kampusun toplulukları okul tarafından maddi olarak destekleniyorlar. Kısacası kampus içinde spor yapmak isteyen bir öğrencinin sorun yaşayacağını sanmıyorum. Bunların yanında örneğin Tiyatrodtü, halk bilimi topluluğu ve diğerleri ciddi anlamda etkili çalışmalar sürdürüyorlar bana göre.
Sizce bir aday öğrenci niçin ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nu seçmeli?
Üniversite giriş sınavı puanı itibarıyla ODTÜ Ankara Kampusu’na giremeyen ve ben gerçekten ODTÜ eğitimini almak istiyorum diyen insanlar bence kesinlikle buraya gelmeliler. Yalnız şunu unutmamalılar ki Türkiye’de gidebilecekleri ve çok daha faal olabilecekleri, sosyal olanakları fazla şehirler varken Kuzey Kıbrıs Kampusu’na gelmek gerçekten büyük bir fedakarlık ister. Bu fedakarlıklarının karşılığını ise bir ODTÜ’lü olarak mezun olduktan sonra fazlasıyla alacaklarından eminim.