ODTÜ KKK İzlenimleri – Ceyda ACİCBE
Ceyda ACİCBE
Ankara Kampüsü, Sosyoloji 3. sınıf öğrencisi
e191082@metu.edu.tr
Merhabalar hocamlar,
Ben Ceyda Acicbe, Ankara Kampüsü, Sosyoloji Bölümü 3. sınıf öğrencisiyim. Bunların yanında ODTÜ Tanıtım Ofisi’nde öğrenci asistanlığı da yapıyorum. Öğrenci asistanı olmak demek her yıl Türkiye’nin ve hatta Dünya’nın çok farklı yerlerinden gelen lise öğrencileriyle buluşup onlara ODTÜ’nün ne demek olduğunu anlatmak demek. 2005 yılından beri ise bu öğrencilere ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nü de anlatmaya başladık. Bense hem 2014 yılında hem de çok kısa bir zaman önce Kıbrıs Kampüsü’nü iki kez ziyaret etme fırsatı yakaladım. Bu gerçekten hem kampüs hayatını yerinde yaşamak hem de Kıbrıs’ı tanımak ve orada öğrenci olmanın ne demek olduğunu anlamak açısından çok değerli bir fırsattı benim için.
Öncelikle herhalde her anne babanın ve hatta öğrencinin kendisinin düşündüğü, Kıbrıs’ta yaşam şartlarının nasıl olduğudur. Genel olarak Kıbrıs her turistik yer kadar pahalı olabilecek bir yerse de aynı şeyi ODTÜ KKK için söylememiz çok da doğru olmaz. Bir kere kurulduğu yer, yani Güzelyurt Bölgesi turistik bir yer olmamakla birlikte çok ekonomik ve aynı zamanda da çok samimi bir yer. Zaten öğrenciler öncelikle yemekhane olmak üzere kampüste farklı yerlerde ucuz ve kaliteli yemek yeme fırsatını buluyorlar. Bunun dışında Güzelyurt’ta da uygun fiyatlara yemek yenilecek yerler bulunmakta. Hatta belki şunu eklemede fayda vardır ki çoğu yer hem Ankara Kampüsü’nde hem de Ankara’nın diğer semtlerinde yemek yemekten çok daha ucuza geliyor. Ayrıca suyun fiyatı da Türkiye’deki gibi, pek bir fark yok. 🙂
Bunun dışında kalacak yer de bir öğrenci için büyük bir önem taşıyor. Kampüsün bütün yurtlarını gezme fırsatını bulmuş biri olarak söyleyebilirim ki bütün yurtlar her öğrencinin rahat edebileceği şekilde tasarlanmış. Bunun dışında yurttan farklı bir yerde yaşamak isteyen öğrenciler için yine Güzelyurt bölgesinde uygun fiyata apartlar veya daireler bulunmakta. Anladığım kadarıyla yurtlar gibi bu da çok fazla tercih edilen bir seçenek oluyor.
Bize her zaman ODTÜ KKK ve Ankara Kampüsü’nün eğitim açısından hiçbir farkı olmadığı söylenmişti. Buna belki de Kıbrıs Kampüsü’nde önceden de aldığım bir psikoloji dersine girene kadar çok inanmamıştım. Fakat derse girdikten sonra anladım ki hocalar aslında Ankara Kampüsü’ndeki hocalardan yeri geldiğinde daha ciddi ve öğrencilerle daha da ilgili. Kampüste Ankara’ya göre çok daha az öğrenci bulunmasının aslında önemli bir avantaj olduğunu hocanın hemen hemen sınıftaki birçok öğrencinin adını bildiğini anladığımda fark ettim. Çünkü bir öğrencinin hocasıyla kaliteli bir iletişim kurabilmesi üniversitede büyük bir anlam taşır. Onun büyük projelerde yer alabilmesi veya yurt dışında kaliteli okullarda yüksek lisans yapabilmesi anlamına gelir. Yazdıklarımdan bu durumun Ankara’da olmadığı gibi bir şey anlaşılmasın. Tam tersine, aslında söylemek istediğim, Ankara Kampüsü’nün sunduğu tüm olanakların Kıbrıs Kampüsü’nde de mümkün olduğudur.
Tüm bunların yanında aslında yine çok daha önemli olan öğrencinin boş vakitlerinde kampüste veya şehirde neler yapabileceğidir bana kalırsa. Öncelikle sadece kampüsün sosyal yaşamından bahsetmek gerekirse burada gerek öğrenci topluluklari gerekse spor etkinlikleri açısından bu kampüs bir cennet. Örneğin spor salonları veya yüzme havuzu öğrencilerin istedikleri sporu yapabilmeleri için her zaman ulaşılabilir. Bunun dışında kütüphane de aslında öğrencilerin boş vakitlerini değerlendirdikleri bir alan. Her zaman kiralanabilir DVD koleksiyonundan tutun da rezerve edebileceğiniz grup ders çalışma odalarına kadar kütüphanede ihtiyacınız olan her şeyi bulabiliyorsunuz. Dilediğiniz zaman çalışma yapabileceğiniz sanat atölyesini de şu noktada eklemekte fayda vardı ki sanatsal tüm faaliyetler de bu kampüste çokça destek görmekte. Kampüs dışındaysa aslında yapılabilecek farklı etkinlikler de var. Ben ilk kez kasımda Kıbrıs’ta denize girmiştim örneğin. Yani deniz grup aktiviteleri için güzel bir seçenek.
Bunun dışında azımsanmayacak sayıda görülmesi gereken tarihi yerler de var. Yani hafta sonlarının nasıl değerlendirileceği tamamen öğrencinin kararına kalmış durumda.
Hani anlatılmaz yaşamak lazım denir ya belki aynı şeyi Kıbrıs Kampüsü için de söyleyebiliriz. Kampüsü ziyaret edene kadar yapılan karşılaştırmalar veya Kıbrıs Kampüsü şöyleymiş böyleymiş diyenler bana çok da gerçekçi görünmüyorlardı. Fakat orada artık kampüsü yaşamış biri olarak söyleyebilirim ki ODTÜ KKK bir üniversite öğrenci adayı için düşünülmesi gerekilen bir tercih. ODTÜ KKK konusunda herhangi bir önyargınızın olmaması dileğiyle, herkese başarılar!