Kimya Mühendisliği [1/13]
İrem Feraye TURAN
Kimya Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi
Merhaba sevgili aday öğrenci!
Bu yazımda tercih döneminde aklında oluşan sorulara daha kolay cevap bulabilmen için Kimya Mühendisliği okuyan bir arkadaşımızla röportaj yaptım. Hazırsan başlayalım!
Neden bu bölümü seçtin?
Kimya Mühendisliği bana her zaman diğer mühendislik disiplinlerinden farklı gelmiştir. Etrafınızda gördüğünüz her türlü ürünün tasarlanmasında, üretiminde ve kalite sürecinde kimya mühendislerinin görev aldığını düşünürseniz, ne demek istediğimi anlayacaksınız. Sıfırdan bir şey üretmek ve hatta onu üretecek fabrikayı bile tasarlayabilmek, beni hep heyecanlandırdı. Bütün bunları göz önünde bulundurursak, yapabileceğim tercihler arasına başka bir bölüm yazmayı düşünmedim bile 🙂
Hocalarla iletişim genel olarak nasıl? Ofis saatlerinden faydalanıyor musun ve uçan hocalar hakkında ne düşünüyorsun?
Sadece kendi bölümüm için değil, diğer tüm bölümler için de söyleyebilirim ki hocalar ve öğrenciler oldukça yakın bir ilişki içerisinde. Hocalarımıza ders dışında da rahatlıkla ulaşabiliyoruz ve hepsi karşılaştığımız zorluklarda bize yardım etmek için ellerinden geleni yapıyor. Ofis saatlerinden faydalanmanın önemli olduğunu düşünüyorum çünkü bize hocalarımızla bire bir iletişim kurma olanağı sağlıyor. Ofis saatlerinin uymaması durumunda, hocalarla görüşüp uygun bir zaman belirleyebilme imkanımız da var.
Uçan hocalarımız Ankara Kampüsü’nden geliyor. İki kampüs arası bağları güçlendirdiklerine inanıyorum, fakat derslerle ilgili karşılaştığımız problemlerde kendilerine ulaşmak bazen biraz zor olabiliyor. Bu da yerine göre bize zor zamanlar yaşatıyor diyebilirim 🙂
Bölümün kaynakları (kitap vs.) nereden ve nasıl temin ediliyor?
Kullandığımız kaynakları genellikle kampüs içindeki kırtasiyeden temin ediyoruz. Bunun dışında, her dersin kitabı kütüphanede de mevcut, gerekli durumlarda oradan da ulaşabiliyoruz.
Bölüm içi/bölüm dışı seçmeli dersler hakkında ne düşünüyorsun, çeşitliliği yeterli mi?
Maalesef bölüm içi seçmeli dersleri seçme fırsatı bize verilmiyor, açılan dersleri almak zorunda kalıyoruz. Fakat bölüm dışı seçmeli derslerin yeterli olduğunu söyleyebilirim. İlgi alanımıza göre tercih yapma şansımız oluyor, tabii ders programımıza da uyarsa 🙂
Laboratuvarlar faydalı ve yeterli mi?
Bir kimya mühendisliği öğrencisi öğrenimi süresince, Genel Kimya 1-2, Organik Kimya, Analitik Kimya, Fizikokimya, Mühendislik Laboratuvarı 1 ve 2 olmak üzere toplam yedi laboratuvar dersi alıyor. Dersleri, kağıtlara yazdığımız notlar ve formüller olmaktan çıkarttığı ve gerçek hayattaki uygulamalarını görmemizi sağladığı için lab derslerinin faydalı olduğunu düşünüyorum.
Bölümüne ait bağlayan ders durumlarından kısaca bahseder misin?
Birbirini bağlayan çok fazla ders var. Bu genellikle öğrenciler tarafından dezavantaj olarak görülse de açıkçası ben derslerin birbirini bağlaması gerektiğini düşünüyorum. Yeni dersler çok fazla alt bilgi gerektiriyor ve eğer öğrenci o alt bilgiye sahip değilse, o dersi geçmesi imkansız oluyor. Dolayısıyla boşuna çaba sarf etmek yerine, daha somut bir ders planına sahip oluyoruz.
Stajını nerede yaptın? Bölümün staj prosedüründen biraz bahseder misin?
İlk stajımı Flokser Tekstil Hadımköy Suni Deri Fabrikası’nda ikinci stajımı ise Akçansa Büyükçekmece Çimento Fabrikası’nda yaptım.
Öncelikle, staj yapacağımız şirketi kendimiz ayarlamamız gerekiyor. Şirketten onay aldıktan sonra şirketin staja uygunluğu, çalışacağımız bölüm ve staj tarihleri hakkında bölüm başkanı ile görüşülüyor. Kimya Mühendisliği bölümü için her biri 20 iş günü olmak üzere iki tane zorunlu staj var ve bu stajları ilgili şirketlerin üretim departmanında çalışarak tamamlamamız bekleniyor. Eğer staj ile ilgili şartlar hocamız tarafından onaylanırsa staj sigortası işlemlerinin başlatılması için Öğrenci İşleri ile görüşüyoruz. Stajın başlamasından bir hafta kadar önce Öğrenci İşleri şirkete teslim edilecek sigorta poliçemizi mail yoluyla ulaştırıyor.
Genel olarak ders yükü nasıl? Ders ve sosyal yaşamında zaman yönetimini nasıl sağlıyorsun?
Dürüst olmak gerekirse ders yükü ağır. Eğer akademik olarak çok yüksek bir başarı hedeflenmiyorsa derslerle sosyal yaşam birlikte gayet iyi yürütülebilir. Sosyal yaşamda da var olabilmek için biraz planlı hareket etmek gerekiyor, fakat yoğun dönemlerde bu planlar da pek işe yaramıyor maalesef.
Bölümünle alakalı bir topluluk var mı okulda? Var ise, topluluktan ve yararlı olduğunu düşündüğün etkinliklerinden bahseder misin?
Okulumuzda Kimya Mühendisliği öğrencilerinden oluşan Chemical Process Society var. Belli dönemlerde çeşitli eğitimler düzenleyerek kendimize katkıda bulunacak etkinlikler yapabiliyoruz. Kıbrıs bizim belli başlı imkanlara erişimimizin zor olduğu bir yer olduğundan, mesleki toplulukların bu açığı kapatmada faydalı olduğuna inanıyorum.
Son olarak, bu bölümü seçmeyi düşünen arkadaşlarımıza neler söylemek istersin?
Tercih etmeden önce bölümü iyice araştırmalarını tavsiye ederim. Gerçekten yoğun bir üniversite hayatı onları bekliyor olacak. Eğer gerçekten bu mesleği severlerse başarılı olacaklarına inanıyorum.