Emre BAŞOĞLU
Emre Başoğlu
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık – 2016 Mezunu
Herkese merhaba,
Bugün ki yazımda Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden 2016 yılında mezun olan Emre Başoğlu’yla olan röportajı paylaşacağım. Keyifli okumalar.
1- Öncelikle kendinden bahseder misin?
Ben Emre Başoğlu. 2016 yılında ODTÜ KKK PDR bölümünden şeref statüsü ile mezun oldum. Yaklaşık 2 dönemdir ODTÜ Ankara Kampüsü’nde PDR bölümünde yüksek lisans yapıyorum.
2- ODTÜ KKK’dan mezun olmak sana neler kazandırdı?
Yüksek lisansa başladığım zaman fark ettim ki aldığım eğitim Türkiye ortalamasının çok üstünde. Bunu gerek derslerde işlediklerim, gerek görev ve yükümlülüklerimi yerine getirirken, gerekse diğer üniversitelerden mezun olan meslektaşlarımla konuşurken anladım. Akademik anlamda gelmek istediğim noktaya ulaşmamda ODTÜ KKK’nın payı benim için çok üst düzeydedir.
3- Yüksek lisansa kabul alma sürecinden bahseder misin?
Yüksek lisansa kabul sürecim benim için hem yorucu hem de bir o kadar keyifli geçti. Başvuruların takibi, gerekli evrakların toplanması, referans için çok kıymetli hocalarımla görüşmeler, gerekli sınavların takibi ve çalışması, ve mülakat esnasındaki tatlı kaygı gibi yoğun çaba sarf ettiren süreçlerden geçmek benim için oldukça yorucuydu. Aynı zamanda mülakata kabul edilmek, mülakat sonrası heyecanlı bekleyiş gibi durumlar da benim için çok keyifliydi.
4- Bu süreçte mezun olduğun not ortalamasının katkısı oldu mu?
Doğrusunu söylemek gerekirse mezun olduğum ortalama düşündüğüm kadar bir katkı sağlamadı. Şöyle ki yüzdelik dilimde yalnızca 10’luk bir paya sahipti.
5- Bulunduğun üniversitede karşılaştığın zorluklardan veya sana ilginç gelen olaylardan bahsedebilir misin?
Aslında pek de bir zorlukla karşılaşmıyorum. Bunda en büyük payı almış olduğum eğitime bağlıyorum. Aslında bayağı zor olan yükümlülükleri nispeten daha az zorlanarak yerine getirebiliyorum. Yüksek lisans yapmanın en ilginç yanı ise, artık sınıf arkadaşlarım ile değil, meslektaşlarım ile birlikte aynı dersleri alıyorum.
6- Yüksek lisans için seçtiğin alanla ilgili, bu alana yönelmek isteyen öğrenciler için kısaca bilgi verebilir misin?
PDR alanından yüksek lisans yapmak için sağlam bir temele ihtiyaç olduğunu düşünenlerdenim. Kendinizi bir vücut olarak düşünürseniz; ana kuramlar, teknik ve beceriler, araştırma metotları ve istatistik sizin ana iskeletinizi oluşturur. Bu konularda kendinizi ne kadar geliştirirseniz, başarınızı o kadar arttırabilirsiniz. Ayrıca, kendi ilgi ve merakınız doğrultusunda bir alan seçip, bu alanın literatür taramasını yapmak ve bu alanda beraber çalışmak istediğiniz hocayı belirleyip öncesinden iletişime geçmek sizin uzmanlaşmak istediğiniz alana yönelik bilginizi artırırken, aynı zamanda mülakat esnasında hem geçmiş ilginizi hem de güncel bilginizi aktarmanıza yardımı olabilir.
7- Okul hayatında düşündüğün kariyer planlarına sadık mı ilerliyorsun yoksa tamamen farklı alanlara mı yöneldin?
Tamamen planlarıma sağdık ilerliyorum.
8- Tekrar mezun olduğun güne geri dönsen, kariyerin için neyi/neleri farklı yapardın?
Hiçbir şeyi değiştirmek istemezdim.
9- Gelecek planlarından kısaca bahseder misin?
Yüksek lisansımı tamamladıktan sonra doktoraya devam etmek istiyorum. Doktora derecemi alma başarısını gösterebilirsem en büyük hayalim ODTÜ KKK’da öğretim görevlisi olmak.
10- Son olarak, mezun olacaklara tavsiyelerin nelerdir?
Son dönem muhtemelen geçirdiğiniz en zor dönemdir. Birçok kaygı, stres, aynı zamanda heyecanı beraberinde getirir. Kendinize bir gelecek planı belirleyip bu plana sadık kalmak sizi bu stres ve kaygılardan bir nebze olsa uzaklaştırabilir. Amaçlarınızı belirlerken uzun dönemli ve kısa dönemli olmak üzere 2 gruba ayırmak, kat ettiğiniz mesafeyi görmenize ve amaçlarınızı sıralamanıza yardımcı olabilir. Son olarak, gerek iş hayatı gerekse yüksek lisans eğitimi için bazı sınavlar gerekebilmekte. Derslerinize odaklanmanın yanı sıra bu sınavları yakından takip edip sıkı sıkıya çalışmak, size hedefinize giden yolda gerçekten çok yardımcı olacaktır.