Özgün AKALIN
Özgün Akalın
Bilgisayar Mühendisliği – 2014 Mezunu
Merhaba!
Bu yazımda, Bilgisayar Mühendisliği hakkında merak ettiklerinizi, kampüsümüzün bu bölümünün 2014 yılı mezunu olan Özgün Akalın ile cevaplamaya çalışacağız.
1- Öncelikle kendinden bahseder misin?
Merhaba! Ben Özgün Akalın. 2014 yılında Bilgisayar Mühendisliği bölümünden yüksek onur statüsüyle mezun oldum. 2015 Nisan’ından beri Huawei’de araştırma mühendisi olarak çalışıyorum. Aynı zamanda Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde yüksek lisans yapıyorum.
2- ODTÜ KKK’dan mezun olmak sana neler kazandırdı?
Özellikle teknik açıdan yaklaşacak olursam, hem akademiye hem de özel sektöre hazırlayan dengeli müfredat, mezun olduktan sonra çok farklı alanlarda çalışmamı sağladı. Burada aldığım eğitim sayesinde yurt dışında araştırmacı olarak, Türkiye’de yazılım ve araştırma mühendisi olarak da çalıştım. Girdiğim işlere, genelde o alanda çok az tecrübe ile girmiş de olsam, çok kısa sürede uyum sağlayabildim ve bu sayede de öğrenme açısından yolumu doğru bir şekilde çizebildim. Lisans dönemim boyunca öğretim görevlilerinin zorlayıcı ama destekleyici tutumu yıllar içinde farklı şeyleri kolay öğrenmemi ve bunlara kolayca adapte olabilmemi sağladı. ODTÜ’lü olmanın da çoğu hedefe ulaşmayı kolaylaştırdığı yadsınamaz bir gerçek.
3- İşe girme ve yüksek lisansa kabul alma süreçlerinden bahseder misin?
Huawei’de çalışmaya başlamamı sağlayan süreç aslında onların beni internet üzerinden bulup iletişime geçmesiyle başladı. İnsan kaynaklarıyla olan görüşmenin ardından teknik mülakatta da başarılı olunca, çok kısa bir sürenin ardından şu anki işime başladım.
Açıkçası yüksek lisansa başvururken hiçbir zorluk yaşamadım, ama sadece Kocaeli Üniversitesi’ne başvurduğum için yorum yapmam çok da doğru olmayabilir. Her üniversite kendi lisans öğrencilerine öncelik tanımak istediği için, ALES ve YDS notunu yüksek tutarak işi şansa bırakmamakta fayda var.
4- Bu süreçte mezun olduğun not ortalamasının katkısı oldu mu?
Mezun olduğum not ortalaması pek çok başvurumda etkili oldu. Özellikle yeni mezunken; stajlar, bitirme projesi ve not ortalaması dışında insanın öne çıkabileceği çok fazla nokta olmuyor. Not ortalamamın yüksekliğine hemen hemen tüm mülakatlarımda dikkat çekildi, yüksek lisans başvurumda da puanımın artmasını sağladı.
5- İş hayatında ve bulunduğun üniversitede karşılaştığın zorluklardan veya sana ilginç gelen olaylardan bahsedebilir misin?
İş hayatının zorlukları firmaya ve firma içinde bulunulan ekibe göre çok farklılık gösterebiliyor. Müşteri odaklı firmalarda; fazla mesailer, projenin yetiştirilmesi gereken tarihler ve bazen uzun bir süre hep aynı işi yapmak bunlardan birkaçı.
Üniversitenin her dönemi 5-6 farklı dersin çok farklı konularıyla ilgilenmek yerine tek bir şey üzerine çalışmak sıkıcı olabiliyor ve uzmanlık yıllar alıyor. Bazen tam uzman olmaya başlayacakken proje ve konu tamamen değişip sizi seçiminiz dışında bir yola itebiliyor. Bu noktada da iş değişikliği yapmadan istediğiniz yola çok kolay dönemiyorsunuz.
6- Bulunduğun sektörle ve yüksek lisans için seçtiğin alanla ilgili, bu alanlara yönelmek isteyen öğrenciler için ne söylemek istersin?
Yazılım sektörünün kendi içinde çok farklı alanları var ve Türkiye’de de bunların çoğu farklı firmalar ve ekipler tarafından kullanılmakta. Bu yüzden bu sektörde çalışmak isteyen herkes, ilgi alanına göre güncel teknolojiler kullanan işi kolaylıkla bulabilecektir. Önü açık bir sektör, ama eskiyen teknolojilerde çok uzun süre kalınmaması önemli.
Ben yüksek lisans için tezli Bilgisayar Mühendisliği programını seçtim. Derslerin tamamı konu olarak lisanstan çok farklı diyemem, çünkü genelde yüksek lisans derslerinin hemen hemen hepsi çeşitli üniversitelerde, lisans düzeyinden de daha basit olarak alınabiliyor. Bu nedenle Bilgisayar Mühendisliği lisans programının biraz daha spesifik hali diyebilirim.
7- Okul hayatında düşündüğün kariyer planlarına sadık mı ilerliyorsun yoksa tamamen farklı alanlara mı yöneldin?
Üniversitenin son yıllarında bilgisayar grafikleri alanında akademisyen olmayı planlıyordum. Şu anda ise özel sektörde makine öğrenmesi alanında çalışıyorum. Tamamen farklı bir alana yöneldiğimi söyleyebilirim; hem konu, hem yaşam tarzı, hem de ülke olarak. Aslında akademisyen olma fikrine çok odaklanmıştım, ama yurt dışına gidip işin ucundan tutmaya başlayınca, bana uygun olmadığını fark ettim. Akademi, insan hayatının tamamını kapsayan bir iş. Oysa şu anda şirketten çıktığımda iş ile hiçbir alakamın kalmaması beni oldukça mutlu ediyor.
8- Tekrar mezun olduğun güne geri dönsen, kariyerin için neyi/neleri farklı yapardın?
Sanırım hiçbir şeyi farklı yapmazdım. İş hayatı çok uzun bir süreç ve üniversiteden de oldukça farklı. İnsanın kendini keşfedebilmesi için farklı şirketlerde, farklı alanlarda çalışması gerekiyor. Özellikle ilk yıllarda yanlış tercih diye bir şey olduğunu pek düşünmüyorum.
9- Gelecek planlarından kısaca bahseder misin?
Gelecekte, şu anki alanımda çalışmaya devam etmeyi, bu konularda daha da uzmanlaşmayı planlıyorum.
10- Son olarak, mezun olacaklara tavsiyelerin nelerdir?
Yeni mezun olacaklara ilk tavsiyem; son yıl yaptıkları proje veya tezle özel olarak ilgilenmeleri, iş mülakatlarına özel olarak hazırlanmaları olacaktır. Özellikle mülakatlar oldukça detaylı olabiliyor. Yurt dışında çalışmayı hedefleyen bilgisayar mühendisliği öğrencilerine de tavsiyem; GitHub üzerinde projelere katkı yapmaları ya da kendi yaptıkları projelerini burada paylaşmaları. Bu hem insan kaynakları aşamasını daha kolay geçmelerini, hem de teknik kişilerin kendilerine daha pozitif bakmalarını sağlayacaktır. Microsoft veya Oracle üzerinden sertifika almaları da işlerini ayrıca kolaylaştırabilir.