Kampüsler Arası Değişim Programı
Merhaba sevgili okur,
Bugün sizinle 2016 Psikoloji bölümü mezunu Zeynep Büyükaşık’la yaptığım, kampüsler arası değişim programı hakkındaki yazımı paylaşacağım. Zeynep Büyükaşık’a zaman ayırdığı ve yardımcı olduğu için çok teşekkür ederiz. Keyifli okumalar diliyorum.
1- Öncelikle kendinden bahseder misin?
Ben Zeynep Büyükaşık. 2016 yılı ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Psikoloji mezunuyum. Lisans eğitimimin 3. yılının ve 4. yılının ikinci dönemi olmak üzere, 1 yılını Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ankara Kampüsü’nde tamamladım.
2- Ankara Kampüsü’ne değişim öğrencisi olarak gidebilmek için neler gerekiyor?
İlk olarak, ortalamanızı elinizden geldiğince yüksek tutmak.(Psikoloji için 3.50 ve üzeri olabilir ama net değil tabii ki. Ben 3.80 ile gitmiştim). Kredili/kredisiz hiçbir dersten FF/FD veya NA notu almamak. Yurt veya disiplin cezası almamak. Başvuran kişiler arasında tüm bu şartlara uyan, en yüksek ortalamalı öğrenciler Akademik Konsey tarafından oylanıyor ve sonunda kampüs değişimine hak kazanıyorsunuz. Son olarak, başvuru sürecinde doldurmanız gereken formu, belirtilen tarihlerde öğrenci işlerine götürmeniz yeterli olacaktır.
3- Ankara’ya gitmeden önceki prosedürden biraz bahsedebilir misin?
Değişim öğrencisi olmaya hak kazandıktan sonra, Ankara Kampüsü’nde kalacak yer olarak, ODTÜ KKK öğrenci işleri size ODTÜ yerleşkesinde bulunan Demiray Yurtları’ndan yer ayarlıyorlar. (En azından ben gittiğimde iki dönemde de yurtta kaldım ve okul benim yerime yurt olayını halletmişti.) Gittiğinizde yalnızca yurt kayıt işlemlerini tamamlamanız gerekiyor (ücret vs.). Ben bunların dahilinde başka birşey yaptığımı hatırlamıyorum ama süreç değişmiş olabilir tabii ki.
4- Değişim programından edindiğin kazanımlar nelerdir?
Kampüsler arası değişim programından kazandıklarımı sizlere şöyle sıralayabilirim. Birbirinden tatlı ve değerli arkadaşlıklar, büyük kampüs avantajı/dezavantajını deneyimlemek, network gelişimi (yeni hocalarla tanışmak, farklı birçok bölümden arkadaş edinmek), Kıbrıs’tan sonra Ankara gibi büyük bir şehirde üniversite hayatı yaşamak, kültürel/sanatsal etkinliklere daha fazla katılabilmek, farklı bölümlerden ders alabilmek, bölüm içinde birden farklı alanda ders alabilmek, kalabalık sınıflarda ders dinleme alışkanlığı kazanmak. Bunlar oradayken edindiğim kazanımlardan.
5- Eğer varsa yaşadığın ilginç bir anını bizimle paylaşabilir misin?
3 arkadaş birlikte Kıbrıs’dan Ankara Kampüsü’ne gelmişiz. Ders eklemek için hocalardan tek tek imza almak gerekiyor, biz de bölüme gideceğiz diye çıktık yurttan. O zamanlar ben okul hakkında hiçbir şey bilmiyorum tabii ki ve okul inanılmaz büyük, günde 3-5 kez kayboluyorum. Arkadaşlarımdan birisi de zamanında İngilizce sınavı için ODTÜ Ankara’ya gelmiş, hepimizden iyi biliyor okulu. Hal böyle olunca hep o yönlendiriyor bizi.
Neyse, biz 3 kız bindik Ring’e ama ben ineceğimiz yeri bilmiyorum ve Ring öğrenci dolu, göz gözü görmüyor. Arkadaşa nerede iniyoruz demeye kalmadan ben bir durakta indim, onların da inmesini bekliyorum derken ring basıp gitmez mi. Meğer bizim arkadaşlar sıkışıklıktan inemeyip diğer durakta inmişler. Ben baya durakta kaldım tek başıma bakıyorum otobüsün arkasından, nereye nasıl gideceğimi de bilmiyorum. Sonra yoldan geçen biri beni görüp iyi misiniz diye sormuştu, artık nasıl üzgün ve bozulmuş gördüyse beni. Ben de yardım istemiştim de beni gideceğim yere yürüyerek bırakmıştı, biraz da okulu anlatmıştı. Sonrasında kızlarla çok gülmüştük ama o an insan bir dumur oluyor ki sormayın. Çok ilginçtir ki, o yol sorduğum arkadaşı bir daha hiç görmedim, okul öyle büyük yani siz düşünün.
6- Bu deneyimi yaşamak isteyenlere verebileceğin tavsiyeler nelerdir?
Akademik dönem başlamadan okula birkaç gün erken gitmeniz yararlı olabilir; çevreyi öğrenmek, arkadaş edinmek ve hocaları tanımak açısından. Bazı dersler için yeterli kontenjan bulunmuyor, bu sebeple erkenden hocaya mail atıp durumunuzu açıklayın ve erkenden imzanızı alın (ders ekleme imza ile oluyor). Bunun dışında, Kıbrıs’ın güzel yurtlarından sonra Ankara’nın eski yurtları sizi biraz şaşırtabilir, bu yüzden özellikle fazla eşyası olan kız arkadaşlara Demiray yurtlarında kalmalarını öneriyorum. Ben merkeze yakın kalmak istiyorum, eşyam da az, yurdun eski olması da beni rahatsız etmez diyenler için de numaralı yurtları öneriyorum. Bol bol arkadaş edinin, Ankara’ya gelip yurt odanızda oturmayın, gönüllü işler yapın, yeni arkadaş gruplarınız olsun, hocalarla samimi olun, ofislerine gidin, sohbet edin, burada kısıtlı zamanınız olduğunu bilerek dolu dolu yaşayın. Kuzey Kıbrıs Kampusu’ndan Ankara’ya gittiğinizde, tüm ODTÜ KKK’yı temsil ettiğinizi unutmayın.