Türkiye’ye Dönüş
Merhaba sevgili okur,
Final döneminin bitişine yaklaştığımız bu günlerde nihayet sınavlardan birkaç günlüğüne başımı kaldırabilip sevgili bloğumuza yazı yazma fırsatı yakaladım. Çoğumuzun Türkiye’ye dönmesine bir haftadan kısa bir süre kaldı. Sonuncusu ayın 19’unda olan finallerin ardından 21’inde ben de evime doğru yola çıkacağım. (Way Back Home – Bob Crosby) Hazırlık okulu öğrencilerinden ülke dışında yaşayanlarsa 15 Ocak Salı günü girdikleri dönem sonu sınavından sonra ülkeden ayrılmaya başladılar bile. Eve dönüşe bu kadar kısa süre kalmışken kafamda yapmam gerekenleri planlamaya çalışıyorum. Çamaşırları yıka, odanı topla, bilgisayarını götürmeyi unutma, bankadan para çekmezsen yolda kesin ihtiyacın olur, uçağının saatini teyit et… O kadar çok şey var ki. Checklist çıkarmak şart. En kötüsü de yapmayı unuttuğum bir şeyi havalimanında hatırlamak oluyor. Sizlere de bu konuda birkaç önerim ve hatırlatmak istediklerim olacak.
- Uçak Biletinizi Erkenden Alın!
Belki bu dönem için çok geç ancak genel bir hatırlatma olsun, biletinizi olabildiğince erkenden alın. Uçak bilet fiyatları her geçen gün biraz daha yükselir, biletinizi seyahat tarihleriniz belirlendiği anda almakta fayda var. Ben akademik takvimde 2 haftalık final dönemi tarihleri yazdığı gün gidip biletimi aldım. Eğer bilet almayı son aya bırakırsanız gidiş-dönüşe toplam 250 Türk Lirası ödemek durumunda bile kalabilirsiniz. (Türk Hava Yolları için konuşmuyorum, THY’den 2015’e bilet alsan bile tek yöne 250 lira paha biçiyor.) (Not: Lefkoşa-İstanbul seferi yapan diğer firmalar Onur Air, Pegasus Havayolları, Atlas Jet ve Anadolu Jet)
- Öğrenci Belgesi!
Eğer oturma izni (muhaceret) almamışsak ve ülkede ziyaretçi olarak bulunma iznimizin süresi geçmişse (hani şu ülkeye girişte verdikleri kredi kartı büyüklüğündeki kağıt, genelde 90 günlük) Kıbrıs’tan ayrılırken sorun yaşayabiliyoruz. Bu gibi durumlarda okuldan alınmış yeni tarihli bir öğrenci belgesi size havaalanında kolaylık sağlayabilir, ama yine de işinizi sağlama alıp oturma izni almanızı kesinlikle öneririm. Oturma iznimiz varsa ülkede 90 günlük ‘ziyaretçi’ olarak değil ülkenin bir yerlisi olarak bulunuyoruz. Eğer öğrenci belgesi için çok geç kaldıysanız, dönüşünüze saatler kaldıysa ya da haftasonuna girdiyseniz öğrenci kimliğinizi deneyin ancak üstünde mevcut yılın bandrolü yapıştırılmışsa bile işiniz hayli zor, söylemedi demeyin. Bu arada belgeyi, öğrenci belgesi istediğinize dair dilekçe formunu öğrenci işlerinde doldurduktan bir iş günü sonra gidip öğrenci işlerinden alabilirsiniz.
Muhaceret işlemleri ayrı bir yazının konusu ancak merak edenler için özet geçeyim, yaklaşık bir saatinizi alacak ve toplam masrafı yıllık 100 liradan daha az. Her sene ayrı ayrı yaptırmak zorunda da değilsiniz, devlet dairelerinden nefret ediyorsanız 5 senelik oturma izninizi tek seferde alıp binaya bir daha uğramayabilirsiniz! Yine de çok sıcakkanlı insanlar, onları daha sık ziyaret etmediğiniz için gücenebilirler.
- Çamaşırları yıkayın!
Kokar. Bildiğiniz gibi Kıbrıs denizin ortasında bir ada, dolayısıyla nem oranı da zirve yapıyor. Malum oran Ocak-Şubat aylarında en düşük seviyelerde gezinse de ay pardon ya bunun nemle alakası yoktu.
Arkanızda kirli kirli valize gömdüğünüz çamaşırların siz Türkiye’de yaklaşık bir ay vakit geçirdikten sonra size yapacağı sürprizi düşünmek bile istemezsiniz. Gitmeden en az iki gün önce yıkayıp iyice kurutmanızı öneririm. Uzun süre nemli kalan giysilerinizin hasar göreceğini hatırlatmakta da fayda var sanırım.
- Duty Free’de Para Lazım!
Türkiye’ye dönerken gümrükten ucuza alkol, tütün, kozmetik ürün ve çikolata almak isteyebilirsiniz. Bir ay önceden para biriktirmeye başlasanız iyi edersiniz. Gümrükten 500 liralık alışveriş yaptığımı hatırlıyorum, ancak ülkeye sokabileceğimiz kıymet miktarı da yasal sınırlar dahilinde olmalı tabii. Türkiye Cumhuriyeti Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Websitesi‘nden direkt alıntılıyorum:
Yolcu beraberi muafiyet kapsamındaki eşya tür ve miktarları şu şekildedir:
TÜTÜN VE TÜTÜN ÜRÜNLERİ
1- Sigaralar 600 adet
2- Sigarillolar (her biri 3 gr.dan ağır olmayan purolar) 100 adet
3- Puro 50 adet
4- Kıyılmış tütün (200 yaprak sigara kağıdı ile) 250 gr.
5- Pipo tütünü 250 gr.
ALKOLLÜ ÜRÜNLER
1- Alkol derecesi % 22’yi geçen alkol ve alkollü içkiler 1 lt.
2- Alkol derecesi % 22’yi geçmeyen alkol ve alkollü içkiler 2 lt.
KOZMETİK ÜRÜNLER
600 ml’yi aşmamak kaydıyla kolonya, parfüm, lavanta, esans veya losyon ile 5 adet cilt bakım ürünü ve makyaj malzemesi.
GIDA ÜRÜNLERİ
1- Çay 1 kg.
2- Çözülebilir hazır kahve 1 kg.
3- Kahve 1 kg.
4- Çikolata 1 kg.
5- Şekerden mamul yiyecek 1 kg.
İsteyen yolcular 1 kg çikolata veya 1 kg. şekerden mamul yiyecek haklarının tamamını yani 2 kg.lık hakkı söz konusu eşyadan sadece birisi için kullanabilirler.
600 adet (dal) sigara dediği paket başına 20 daldan, karton başına da 10 paketten toplamda 3 karton sigara ediyor bu arada. Bir de gümrükte kontrol ediyorlar mı sorusu var, ben hiç denk gelmedim ancak kontrolde takılmanız durumunda eşyanın sınır dahilinde olmayan kısmını imha etmekle yükümlüler diye biliyorum. (kırıp çöpe atarlar ya da öyle bir şey) Haberim yoktu ya da valizin içinde arkadaşımla ortak alkoller var (arkadaşlığınızın şahitliğiyle) ayağına yatmayı deneyebilirsiniz ama kontrole takıldıktan sonra sınırı aşıyorsanız büyük ihtimalle aralarında en ucuzlarını seçip paşa paşa teslim etmeniz gerekecek.
- Odayı Toplayın, Dolapları Kilitleyin!
Burada dört ihtimal var.
İhtimal 1: Güz dönemi bitti ve bahar döneminde de yurda devam edeceksiniz. Eşyalarınızı yurttaki dolabınıza koyup kilitleyin, açıkta bir şey bırakmayın, buzdolabındaki yiyeceklerinizi tüketin ya da çöpe atın.
İhtimal 2: Güz dönemi bitti ve ikinci dönem yurt değiştireceksiniz ya da okul yurtlarından ayrılacaksınız. Final haftası başlamadan yurt müdürünüzle irtibata geçmeyi unutmazsanız yurtlara yerleşirken yurt tercihlerinde sizi öne geçiren yurt puanınız düşer, geç kaldığınız gün başına da günlük yurt parası ödersiniz (yıllığı yaklaşık 3000 lira olan 1. ve 3. yurt 4 kişilikler için günlük 20 liraya yakındı, diğerlerine de siz oranlayabilirsiniz). İkinci dönem farklı bir yurtta kalacaksanız eşyalarınızı kolileyip yurt deposuna koyabilirsiniz, eğer yurtlardan tamamen ayrılıp eve çıkacaksanız da evi önceden aramaya başladığınızı ve ev sahibiyle şimdiye kadar çoktan anlaştığınızı, eşyaları da eve taşıyabildiğinizi varsayıyorum. Aksi durumlarda yine yurt müdüründen rica ederek belki yurt deposunu kullanabilirsiniz. Sorumluluk almak zorunda değiller ama şansınızı deneyin. 3. yurt müdürü Atilla Bey bana benzeri bir durumda yardımcı olmuştu.
İhtimal 3: Bahar dönemi bitti ve eve dönüyorsunuz. Odayı boşaltın, yanınızda götürmeyeceğiniz tüm eşyalar yurt depolarına(seneye yurtta kalın ya da kalmayın), Türkiye’ye gidecekler valizlere.
İhtimal 4: Bahar dönemi bitti ve yaz okuluna kalacaksınız. Ben hiç kalmadım ama devlet bunun için de bir şey düşünmüştür elbette. Muhtemelen yurt tercihlerinizi erkenden yapmayı unutmayıp eşyaları depoya atmanız falan gerekiyor. Bu arada, yazları dört yurttan sadece biri açık. Sıcak mevsimin yaklaşmasına doğru yazımı güncelleyip Haziran dönüşümüze dair ayrıntılı bilgileri de eklerim.
Ayrıca eğer yurt odanızda sebil varsa dönem sonuna doğru bir abiniz gelip sebili götürecek. (Özel firmalar dönemlik ya da yıllık 70 lira civarı bir şeye kiralıyorlar. Yıllık mı dönemlik mi olduğunu şu anda tam hatırlayamıyorum, bu haftanın sonunda öğrenip yazımı güncellerim.)(http://tinyurl.com/sebil)
- Sıkı Giyinin!
Türkiye’de hava buradaki gibi değil. Geçen hafta Anavatan Türkiye’nin yarısından fazlası karlar altındaydı. Bu sefer yurtlardan bölüm binalarına kısa bir yürüyüş de yapmıyoruz. İyisi mi üstümüze kalın bir şeyler alalım, kötü sürprizlere karşı hazırlıklı olalım.
- KIBHAS’ta Yerinizi Ayırtın!
Türkiye’deki HAVAŞ gibi bizim de bir havaalanı servisimiz var, KIBHAS. ( http://kibhas.org ) Ancak biletinizi hafta içi mesai saatlerinde kampustaki satış noktasından satın alıp yerinizi ayırtmayı ihmal ederseniz havaalanına gitmek için taksiye vereceğiniz 130 lirayı gözden çıkarttınız demektir.
- Peki Ya Türkiye’ye İndikten Sonra?
Her şeyi zamanında planlayıp gözümüz arkada kalmadan, sorunsuz bir şekilde Türkiye’ye ulaştıysak sırada eve yolculuk var. Eğer havaalanından evinize şehirler arası otobüsle gidecekseniz biletinizi önceden almakta fayda var, ancak unutmayın ki uçakların %23.92’si (oran vereyim de salladığım anlaşılmasın) rötarlı havalanıyor. Otobüsünüzü kaçırmamak için ikisinin arasında yeterli zamanı bırakın. Büyük şehirler için trafik de önemli bir faktör tabii. Umarım her şey yolunda gider ve en yakın zamanda hasretini giderip bize geri dönersin sevgili okur. Görüşmek üzere!