Mühendislik Laboratuvarları
Selam dostlar!
Üniversitemizi tanıtmak adına farklı bir yazı ile yine karşınızdayım. Kampusumuzda bulunan mühendislik laboratuvarlarını sizler için inceledim ve edindiğim izlenimleri sizler ile paylaşacağım. Sabırsızlananlar için bir an önce yazıya geçiyorum.
Kampusumuzda teorik derslerin yanı sıra, aynı dersler için pratik yapabileceğimiz birçok laboratuvar bulunmaktadır. Bu sistem ders içerisinde gördüğümüz, öğrendiğimiz bilgileri, laboratuvar asistanları eşliğinde pratiğe dökerek daha bilinçli bir şekilde öğrenmemize olanak sağlamaktadır. Bu sayede edindiğimiz çoğu teorik bilgiyi pratik yaparak, gerçek hayatta aslında nelerin bizi beklediğin farkına varabiliyoruz. Kampusumuzdaki bütün mühendislik bölümlerinin laboratuvar dersleri bulunmaktadır. Mühendislik laboratuvarları ağırlıklı olarak kimya, inşaat, elektrik ve elektronik ve makine mühendisliği tarafından kullanılır.
Peki bu laboratuvarlar nedir? İçerisinde hangi alet edevatlar, düzenekler bulunmaktadır.
Kimya laboratuvarında bilgisayar denetimli ısı değiştirgeçleri, kimyasal tepkime kapları, soğutma kulesi, sürekli damıtma birimi, soğurma kulesi, sürekli sıvı-sıvı özütleme birimi, sıcaklık denetim düzenekleri ve bunun gibi düzenekler bulunmaktadır.
İnşaat mühendisliğinde laboratuvarlar 3’e ayrılmaktadır. Bunlar yapı malzemeleri laboratuvarı, akışkanlar mekaniği laboratuvarı ve zemin mekaniği laboratuvarıdır. Yapı malzemeleri laboratuvarında beton basma makinesi, çimento basma ve eğilme makinesi, beton kür tankları ve beton karıştırıcı gibi makinalar bulunmaktadır. Akışkanlar mekaniği laboratuvarında ise hidrolik deney seti ve açık kanal bulunmaktadır. Son olarak zemin mekaniği laboratuvarında ise tam otomatik zemin mekaniği deney seti ve toprak kompaktörü bulunmaktadır.
Elektrik ve elektronik laboratuvarlarında öğrenciler elektrik devreleri laboratuvarı, bilgisayar mimarisi ve gömülü sistemler laboratuvarı, radyo frekans ve telekomünikasyon laboratuvarı, analog ve dijital laboratuvarına katılarak ilgili alanlarında pratik yapabilirler.
Makina mühendisliği laboratuvarlarında öğrenciler akışkanlar dinamiği, ısı transferi, mekanik ve kontrol, titreşim analizleri, DC motor hız kontrolü gibi deneyleri gözlemleme fırsatı bulabilirler.
Petrol ve doğal gaz mühendisliği öğrencileri, rezervuar kayaçlarının dokusunu ve mineralojisini görüntülemeye yarayan mikroskop, rezervuar kayaçlarının rezistivitesini ölçmek için kullanılan düzenek, birden fazla numuneli kılcal basınç ölçüm sistemi, helyum porosimetre, akışkanlar mekaniği akış düzeneği gibi düzeneklerden yararlanabilirler.
Bilgisayar mühendisliği için bilgisayar laboratuvarları bulunmaktadır. Bilgisayarlara, derslerde bahsedilen ve kullanılan çoğu program yüklüdür. Buralarda derslerde öğrenilen bilgileri test edebilme gibi şansımız bulunmaktadır.
Evet arkadaşlar; kampusumuzu size daha iyi tanıtmak adına, burada bulunan laboratuvarları ve kullanacağınız alet, düzenek ve makinaları tanıttım. Umarım beğenmişsinizdir. Gelecek yazılarımda görüşmek üzere:).