Burs Olanakları Hakkında Genel Bilgi
Merhaba sevgili aday öğrenci,
Bu yazıda sana burs olanaklarından bahsedeceğim.
Okulumuzda 6 ana başlıkta burs çeşitleri mevcut. Bunları ayrı ayrı inceleyeceğiz…
1. ÖSYM Başarı Bursu
ÖSYM başarı bursu, sana devlet tarafından YGS veya LYS’de aldığın başarıya göre verilen burs çeşididir. Kampusun bütün kontenjanları bu burs kapsamı altındadır, çeşitlerimiz de %100, %75 ve %50 şeklindedir. Ne yazık ki %25 gibi bir burs seçeneğimiz bulunmamakta, umarım hiçbir zaman da olmaz. %25’lik burs da neymiş?!
Okula ödeyeceğin ücret, bu burs çeşitlerine göre şekilleniyor. Yani, okulun şu anki yeni gelen öğrenciler için senelik ücretinin 18,400TL olduğunu göz önünde bulundurursak, %100 burslular 0TL, %75 burslular 4,600TL, %50 burslular 9,200TL ödeyecekler. Kısaca, burssuz okuma gibi bir durum istenilse bile söz konusu değil. Bu burslar hazırlık sınıfında 1 sene, bölümde ise 5 sene boyunca seninle birlikte gelir. Yani, hazırlıkta kalma hakkın yok ama bölümde 1 sene kalabilirsin. Başka bir deyişle, sınıfta kalsan da bursun kesilmiyor. Ama, eğer hazırlık sınıfında kalırsan ve 2. senende de hazırlıkta okumaya devam etmek istersen okulun tam ücretini ödersin, bölüme geçince de bursun kaldığı yerden devam eder.
2. Üstün Başarı Bursu
Bu burs seçeneğini yeni eklemişler, onun için okulun sayfasında olan bilgilendirmeyi aynen aktarıyorum. Bu burs seçeneği Ankara kampusunda zaten verilmekteydi, bizim kampusa da verilmesi beni açıkçası sevindirdi. Buyrun açıklama:
2012 yılı ÖSYS’de LYS sonuçlarında yerleştirme puanına göre MF, TM ve DİL puan türlerinin herhangi birinde ilk 3 dereceye ve YGS sonucunda yerleştirme puanına göre YGS puan türünün herhangi birinde ilk 3 dereceye girerek ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda bir lisans programını tercih eden öğrenciler, ODTÜ Vakfı Üstün Başarı Bursu almaya hak kazanacaktır. Üstün Başarı Bursu, 2012-2013 eğitim öğretim yılında 9 ay süreyle aylık 725 TL ödenmesini, 1 adet dizüstü bilgisayarı, tek kişilik yurtlarda ücretsiz konaklamayı, katkı payı muafiyeti ve her dönem ODTÜ Kitaplığından 500 TL karşılığı kitap desteği olmak üzere eğitim desteğini ve gidiş dönüş uçak bileti de dahil olmak üzere bir defaya mahsus olarak yurt dışında staj yapma veya uluslararası değişim programlarında en az bir dönem yurt dışında okuma önceliğini kapsamaktadır. Üstün Başarı Bursunu almaya hak kazanan öğrenciler, dereceye girdikleri puan türü ile kayıt oldukları programın puan türü farklı da olsa burs almaya hak kazanırlar. Üstün Başarı Bursu karşılıksız olup İngilizce Hazırlık programında geçirilebilecek süre ile lisans programında geçirilecek 4 yılı kapsar.
3.Yurt Bursu
Yurt bursu, LYS ya da YGS puanına bağlı olarak verilen bir burstur. Mühendislik programları için MF-4 puan türünde başarı puan sıralamasında ilk 35.000, İngilizce Öğretmenliği bölümü için DİL-1 puan türünde başarı sıralamasında ilk 4.000, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (BÖTE) bölümü için YGS-1 puan türünde ilk 60.000 ve geri kalan İşletme (SUNY dahil), İktisat, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Psikoloji ve PDR bölümleri için kendi puan başarı sıralamalarında ilk 25.000’e giren her öğrenci okulda bulundukları süre zarfında 1. veya 3. yurttaki 4 kişilik odalarda ücretsiz konaklarlar. Eğer EBİ dışında başka bir oda/yurt çeşidine geçmek isterlerse de 3. yurt 4 kişilik oda fiyatı ile yerleşilmek istenilen yurdun fiyatı arasındaki farkı öderler. Biraz karışık oldu, onun için örneklendirme yapacağım. Mesela sen yurt bursu kazandın, ama canın 2. yurtta (senelik 6.900TL) kalmak istiyor. Senelik 6.900-3.000=3.900TL ödeyerek 2. yurtta kalabilirsin. Eğer canın EBİ yurdunda kalmak isterse, EBİ yurdu ODTÜ Geliştirme Vakfı kuruluşu olan EBİ şirketinin kendi yurdu olduğu için ve bu yurt, yönetim olarak üniversite yerine EBİ’ye bağlı olduğu için, o yurdun ücretini ödersin.
4. Akademik Başarı Bursu
Akademik başarı bursu, senin bölümde geçirdiğin süre zarfı içerisinde alacağın bir burstur. Bu bursa sahip olabilmek için kendi bölümünde ilk %5’lik dilime girebilmen gerekli ve 4 üzerinden en az 3.50 ortalama tutturman gerekli. 3.50-3.75 aralığına ayda 450 TL, 3.75-4.00 aralığına da ayda 650 TL şeklinde olmak üzere bu tutarlar senin hesabına yatırılır. Bu bursu aldığın süre zarfında okul ücretinde herhangi bir kesinti olmaz, normalde ödediğin okul ücreti neyse o şekilde devam eder.
5. Asistanlık Bursu
Okulda okuduğun süre zarfı içerisinde hazırlık sınıfı da dahil olmak üzere okulun içindeki çeşitli birimlerde öğrenci asistanı olarak çalışabilirsin. Öğrenci asistanlığı saatlik ücret üzerinden değerlendirilir, her ay en fazla 30 saat çalışabilirsin ve çalıştığın saat başına ödenecek ücret miktarı rektörlük tarafından belirlenir. Bu seneki saatlik ücret 7.00 TL civarındadır.
6. Gereksinim Bursu
Gereksinim bursu, okulun kendi burs fonundan maddi durumu çok yeterli olmayan öğrencilere mülakat sonucunda verilen bir burs çeşididir. Gereksinim bursunda verilen para miktarı, başvuran öğrencinin ailesinin maddi durumuna göre değişkenlik gösterir. Bir arkadaşımdan duyduğuma göre bu miktar ayda 150-200TL gibi bir rakammış.