ODTÜ KKK’dan Sonra – Aral ZAİM
Merhabalar! Bu serimizde size okulumuzdan mezun olmuş arkadaşlarımızın şu an ne(ler) yaptığını, ne gibi süreçlerden geçtiğini anlatacağım. Hazırsanız başlayalım! Aral Zaim, 2014 Bilgisayar Mühendisliği bölümü mezunu. Şu an Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu Kurumsal Bilgi Yönetimi Müdürlüğü’nde çalışıyor.
2010 yılında, Türk Maarif Koleji’nden mezun olan Aral, hemen ardından Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda Bilgisayar Mühendisliği bölümünde eğitimine devam etti. 4 sene sonra mezun olmuş. Bilgisayarlara karşı her zaman ilgisi olduğunu belirten Aral, evlerine ilk bilgisayar alındığından beri bu ilgisinin farkında olduğunu ekliyor. Üniversite 2. sınıfta sadece bilgisayara değil aslında yazılıma karşı büyük bir ilgisi olduğunu fark etmiş ve gerek stajlarında gerekse yazılım derslerindeki projelerine çok daha fazla önem vermeye başlamış.
Üniversite hayatı boyunca herhangi bir topluluğa üye olmamış, fakat kütüphane önündeki renkli kitaplarla yapılan insan silueti heykellerini yapmış ve bölümünün bitirme projesinde yer almış.
Aral, lisans eğitiminin ona katmış olduğu teorik ve pratik bilgilerin yararlarını şöyle özetlemiş: ODTÜ KKK’da okurken, sadece mesleki bilgileri almakla kalmamış, aynı zamanda alanıyla ilgili sürekli değişen ve gelişen olaylara/yeniliklere ayak uydurmak ve bunu yaparken zorlanmamayı, ne gibi bir yol izlemesi gerektiğini öğrenmiş. Bölümünün zorunlu tuttuğu stajlar da hem alanındaki değerli insanları tanımasına hem de teorik/pratik uyumunu sağlamasında çok yardımcı olduğunu belirtiyor.
Bilgisayar Mühendisliği bölümünün zorunlu tuttuğu 2 adet stajı olduğunu söylüyor. İlk stajını Kıbrıs Vakıflar Bankası Bilgi İşlem Merkezi’nde tamamlamış. Burada işlem merkezinin bir banka yapısında ne kadar büyük önem taşıdığını öğrendiğini ifade ediyor. Ayrıca, şube kurulumu sırasında nelere dikkat edildiğini, sistemlerin güncellemelerinin ve uyumunun nasıl sağlandığını ve diğer banka çalışanlarına ne gibi teknik destekler sunulduğunu deneyimlemiş. İkinci stajını ise Kuzey Kıbrıs Turkcell’de yapmış. Orada ise günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız cep telefonlarının servis sağlayıcı tarafında nasıl faturalandığını, faturalandırılırken ne gibi işlemlerden geçtiğini deneyimlediğini belirtiyor. Stajların ne kadar önemli olduğunu vurgulayan Aral, bu konu hakkındaki konuşmasını bitirirken birçok değerli insanla tanışmanın yanı sıra teoride öğrendiğini pratiğe nasıl aktarılacağını stajda öğrendiğini ifade ediyor.
Tek bir bölüm dışı dersi kaldığı için haziran 2014’de değil, yaz okulunda dersini vererek ağustos 2014 yılında mezun olmuş. Bu süreçte yüksek lisans arayışlarına devam etmiş ve yaz okulunda tek kalan dersini başarıyla tamamlaması halinde mezun olabileceğini yazıştığı okullara bildirmiş. 2014 yılında ODTÜ KKK’dan mezun olduktan sonra İskoçya’da Dundee şehrinde bulunan University of Dundee’de Computing alanında yüksek lisans yapmış.
İş teklifleri veya iş başvuruları süreci hakkında şunları belirtiyor: 2016 yılında askerlik görevinin bitmesine yakın iş ilanlarını incelemeye başlamış. O dönemde Kıbrıs’ta özel bir şirket ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda münhal vardı. İkisinden de kabul almış fakat ODTÜ KKK ile aralarında duygusal güçlü bir bağ olduğunu belirten Aral, burada çalışmaya başlamış. Ek olarak kurumsal bir yapısı olduğunu ve kendini burada daha çok geliştireceğini düşündüğü için böyle bir karar verdiğini ifade ediyor.
Son olarak, gerek staj başvurularında, gerek yüksek lisans başvurularında, gerekse iş başvurularında, sürekli duyduğumuz “ODTÜ’LÜ OLMAK AYRICALIKTIR” cümlesinin yanlış olmadığını öğrendiğini söylüyor.