Neden ODTÜ KKK Psikoloji Bölümü?
Merhaba arkadaşlar. Bu yazım ile beraber sizlere Psikoloji Bölümü’nün ODTÜ KKK farkıyla neleri içerdiğini aktarmaya çalışacağım. Eğer siz de hazırsanız, bu bölümün bir öğrencisi olarak sunacağım ve içinde deneyimleri de barındıran hikayeye doğru yolculuğa başlayabiliriz.
Eğer ilk cümledeki ODTÜ KKK farkı nedir diye sorarsanız, tek kelime ile cevabı avantajlarıdır. Mesela dönem içerisinde aldığımız bazı dersler sınırlı sayıda üniversitede bulunmaktadır. Bu sayede, Psikoloji dünyasının çeşitli alt dalları hakkında bilgi sahibi olmamız ilerideki hayattaki yönelimimize bir zemin hazırlıyor. Dahası, her dönem açılan lisans tez dersi ile beraber TÜBİTAK projelerinde, yüksek lisans ve doktora başvurularında büyük bir şans elde ediyoruz. (Bu konu hakkında ODTÜ KKK’dan Sonra başlıklı yazılarımı okuyabilirsiniz). Tabii ki burada bitmedi. Son sınıf öğrencisi olarak belirtmek isterim ki, bahsettiğim bu iki konu üniversiteden sonra bir ışık görevi görüyor. Dönersek hikayenin başına, İstatistik ve Araştırma Metotları dersleri ile beraber Psikolojinin bir bilim dalı olduğunu hızlıca kavrıyorsunuz. Böylelikle geri kalan üniversite hayatınız boyunca araştırma dünyasını çok yakından takip ediyorsunuz. Tabi bunu yaparken de oldukça güçlü bir bilgi birikiminiz oluyor. Bir araştırmayı sadece okunmakla yetinmiyorsunuz. Aynı zamanda öğrendikleriniz ile beraber analitik düşünme içerisinde oluyorsunuz. Dahası, bu tarz araştırma derslerimiz için biz de çoğunlukla kampus içinde öğrenciler üzerinde araştırma yürüttük ve makaleler yazdık. Sadece ilk yıl öğrencisi olarak bunu yapabilmeniz size çok büyük bir öz güven katıyor.
Şimdi, genel anlamıyla çevrenizde duyma olasılığınızın çok yüksek olduğu üniversite hocaları efsaneleri ile devam etmek istiyorum. En başta belirtmeliyim ki, hoca cevap kağıtlarını havaya attı ve masaya düşen kağıtlardaki öğrenciler dersi geçti gibi efsaneleri göremeyeceksiniz. Bitirmek üzere olduğum lisans hayatım boyunca hocalarıma daha çok hayran kaldım ve onlar bu hayranlıkla gözümde efsane oldular. Çoğunun farklı ülkelerde aldığı eğitimler ve çalışma tecrübeleri bizlere daha farklı örnekler sunmalarını sağladı. Bir Psikoloji Bölümü öğrencisinin farklı kültürlerle çalışma ortamının çok yaygın olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, bu bizim için büyük bir fırsat oluyor. Bu noktada değinmek gerekir ki, aklınızda oluşan bir soruyu hocalarımıza sormanız ve geri dönüş almanız çok hızlı oluyor. Ofis saatleri ve e-mail yoluyla hocalarımızla sık sık iletişim halinde kalıyoruz. Ne kadar bu klasik cümleyi kullanmak istemesem de mecburum. Alanında çok iyi hocalardan ders alma şansım oldu. Peki, nedir bu dersler ve biz neler yapıyoruz biraz da ona yoğunlaşalım.
Daha çok temel oturtmayı sağlayan dersleri aldıktan sonra yönelmek istediğimiz alana göre seçmeli derslerimizi alabiliyoruz. (Başlıca saymak gerekirse: Klinik, Gelişim, Endüstriyel, Sosyal ve Bilişsel) Bu derslerin çok ilgi çekici olduğuna inanıyorum. Mesela zorunlu olarak aldığım bir Deneyimsel Psikoloji dersinde hocamızın sınıfa keçi beyni getirmesi unutulmaz anılarımdandır. Meraklı meraklı etrafında toplanıp incelemeye çalışmıştık. Mesela Sağlık Psikoloji ve Trafik Psikolojisi belki de çoğunuz için hiç duyulmadık alanlar. Oysaki bu alanda uzman hocalardan aldığımız dersler ile daha geniş bir Psikoloji birikimi elde ettik. Onların da bu uzmanlaşma süreci boyunca elde ettikleri tecrübeleri bize genel anlamıyla olumlu etkileri oldu. Örneklemek gerekirse, bir hocamız bize kendi konumuzu seçip test hazırlamamızı istemişti. Bu alanda test uygulamaları oldukça önemli bir konu ve kendi testinizi oluşturmanız sizi oldukça mutlu ediyor. Başka bir dersim için de broşür hazırlamıştım ve ne kadar ince detaylara dikkat etmem gerektiğini öğrenmiştim. Daha bunun gibi anlatabileceğim sayısız örnekler var. Akademisyenlik dışında sahada da olan hocalarımızdan aldığım derslerle de pratik alana dair bilgiler elde ettik. Bazen derslerimizde öğrenciler olarak uygulamalar yaptık. Terapist, danışman ve gözlemci kimliklerine büründük. Klinik alanda ilerlemek isteyen arkadaşlar için bu dersler oldukça değerli oluyor. Son olarak, bölüm dışından da aldığımız dersler oluyor. Mesela başka bölümlerden alınan dersler veya dil ve sanat içeriği olan dersler gibi. Ben farklı diller öğrenmeyi sevdiğim için Almanca’ya başladım. Aynı şekilde, müzik tarihi ve kil gibi dersler alıp sanatın insan ruhuna uzanmasına eşlik ettim. Programınıza, açılan derslere ve kendi zevklerinize göre siz de bu aşamalardan geçebilirsiniz.
Bu paragraf ile birlikte kampusun sağladığı avantajları paylaşacağım. Burası oldukça küçük bir kampus. Farklı bölümlerden öğrencilerle, akademisyenlerle ve diğer çalışma birimlerinde bulunan insanlarla iç içeyiz. Farklı kültürlerden gelen insanları da gözlemleme şansımız oluyor. Böylelikle, insan doğasına yolculuğumuzda ilişkilerimizi geliştirme şansı elde ediyoruz. Ayrıca belirtmek istiyorum ki kampusun güzel doğası sayesinde güzel zaman geçirebiliyorsunuz. Alan hakkında okumamız gereken çok fazla kitap oluyor ve çimler bu yolda en büyük destekçilerimizden. Bana kalırsa kampusun sağladığı en büyük avantaj, eğitim dilinin İngilizce olması. Bu sayede, en son yapılan çalışmaları Türkçe’ye çevrilmelerini beklemeden okuyabiliyoruz. Dahası, yurt dışında yüksek lisans ve doktora yapmayı düşünenler içinde bu büyük bir şans.
Bir daha seçme şansım olsa Psikoloji Bölümü’nü okumayı yine ODTÜ KKK’da seçerim. Bu yüzden de, aklınıza soru takılırsa ve bölüme dair daha fazla merak ettiğiniz noktalar varsa e-mail adresimden bana ulaşabilirsiniz.