Aylık Bütçemi Neye Harcıyorum? (800-1000₺)
Merhaba! Bugün sizlere bir ay boyunca bütçemi nasıl harcadığımdan bahsedeceğim. Haftalık olarak yeme-içme planımı nasıl yaptığımı, eğitim konusunda ne gibi masraflarım olduğunu ve bütçemi nasıl ayırıp harcadığımı detaylı bir şekilde anlatacağım. Umarım hoşunuza giderek okursunuz. Hadi başlayalım!:)
Bütçemin büyük bir kısmını yeme-içme masraflarına ayırıyorum. Her haftanın başında ortalama 50-100₺ civarı bir bütçe belirleyip, bu bütçe ile marketten haftalık alışverişimi yapıyorum. Bu şekilde yaptığım haftalık alışverişler hem daha planlı beslenmemi hem de bütçemi iyi kullanmamı sağlıyor. Ailem Kıbrıs’ta yaşadığı için her hafta sonu ailemin yaşadığı eve gidiyorum. Kampusa geri döneceğim zaman annemin benim için yaptığı yemekleri götürüyorum böylelikle yemek yapmak istemediğim zamanlarda annemin hazırladığı yemekleri yiyorum. Ev yemekleri yemek hem bütçem hem de sağlığım için güzel oluyor. Sağlıklı bir şekilde beslenmeyi hayatıma adapte etmek istediğim için genellikle yurt odamda yemek yapmayı tercih ediyorum. Haftanın bazı günleri ise kendime dışarıdan yeme veya tatlı kaçamağı hakkı versem de haftanın 4-5 günü yemeklerimi odamda hazırlayıp yemeye özen gösteriyorum.
Kış aylarında derslerim yoğun oluyor ve kapalı alanlarda olan etkinliklerden pek hoşlanmadığım için sosyal aktivite masrafım bütçem de büyük bir yer tutmuyor. Aylık bütçemden 200₺ ayırıyorum. Bununla ayda birkaç defa sinemaya gidiyorum, spor salonu ücretimi ödüyorum ve arkadaşlarımla canlı müziğe ya da konserlere gidiyoruz.
Eğitim masraflarım için bütçemden aylık 50-100₺ arası bir miktar ayırıyorum. Okulumuzun çok geniş bir kütüphane arşivi olduğu için aradığım tüm kitapları, dergileri, gazeteleri vs. buluyorum bu yüzden kitapçılardan almama gerek kalmıyor. Dönem başlarında ders kitapları, kalem ve silgi gibi kırtasiye masraflarım dışında diğer aylar bu kategori için yüklü bir miktar para ayırmama gerek kalmıyor. Okulumuzun kütüphanesinde ve her yurdun lobisinde bulunan fotokopi makineleri sayesinde de fotokopilerimizi çok uygun fiyata çekebiliyoruz.
Aylık zorunlu giderlerimin dışında ailem telefon faturam, bakım ücretlerim (kuaför ve güzellik merkezi) ve alışveriş masraflarım için 500₺ bütçe sağlıyor. Kıbrıs’ta Türkiye’ye oranla kıyafet, ayakkabı, kişisel bakım ürünleri vs. fiyatları daha pahalı olduğu için 500₺ kimi zaman yeterli bile olmuyor.
Zorunlu giderlerim için ortalama 1000₺ bütçe ayırmam yeterli oluyor fakat ekstra giderler işe dahil olunca 500₺ gibi bir miktara daha ihtiyacım oluyor. Bir öğrenci için aylık 1500₺ fazla bir bütçe oluyor ama Kıbrıs şartlarında yaşadığımız için bunu normal karşılıyoruz. Ben bir ayımı bu şekilde geçiriyorum. Diğer yazılarımda görüşmek üzere! 🙂