Aylık Bütçemi Neye Harcıyorum? (800-1000₺)
Herkese merhaba. Bu yazımda sizlere ortalama bir aylık giderlerimden bahsedeceğim. Temel anlamda harcamalarım yeme-içme gibi zorunlu ihtiyaçlar üzerine kuruludur. Aylık olarak harcamalarım dönem dönem hatta ay ay değişiklikler göstermekte olup bunların ortalamasını göz önünde bulundurularak yazacağım bu yazının yeni gelecek kişilere ve ailelere bilgilendirici bir yazı olacağını umut ediyorum. İyi okumalar 🙂
Önceden de bahsettiğim gibi aylık bütçemin en büyük kısmını kaplayan alan yeme-içme ihtiyaçları üzerine kurulu. Bu ihtiyaçları giderebilmek için kampusumuzda birçok olanak var. Bu olanakları iki bölümde inceleyecek olursak; dışarıdan yemek sipariş etmek ve yurtlardaki mutfak olanaklarını kullanmak. Dışarıdan yenilen yemekler için yemekhane, yurt kantinleri, Kalkanlı’ dan sipariş gibi seçenekler var. Yurt kantinlerinde genellikle fast food tarzında yiyecekler ön planda iken okulumuzun yemekhanesinde öğle ve akşam öğünleri olmak üzere ev yemekleri yiyebiliyoruz. Kalkanlı’daki birçok işletmede de fast food tarzı yiyecekler ön planda olup ev yemekleri yapan işletmelerin olduğunu da söylemeden geçmemeliyim.
Dışarıdan sipariş vermenin dışında bazen yemeklerimi kendim yapıyorum. (Genelde akademik dönem başları ya da ders yoğunluğumun fazla olmadığı dönemlerde.) Alışveriş yapmak için en çok tercih ettiğim yer ise diğer seçeneklere göre biraz daha uygun fiyatlı olan askeri kantin oluyor. Toplu alışverişlerim dışında günlük ihtiyaçlarımı karşılamak için gittiğim yer ise kampusumuzda bulunan Lemar oluyor. Askeri kantinde kiloluk tavuk, pirinç, makarna, peynir ve zeytin gibi temel ürünler ile yaklaşık 200-250₺’ lik alışverişim iki haftaya yakın bir periyotta bana yeterli olduğunu gözlemledim. Fakat bu durumda da her gün öğünleriniz hemen hemen aynı oluyor ve böylelikle tek taraflı beslenmiş oluyorsunuz. Bu yüzden de ara sıra dışarıdan yemek sipariş ederek beslenmemi çeşitlendiriyorum.
Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda yaklaşık olarak bir öğün için ortalama günlük harcamamın 12.50₺-15₺ arasında olduğunu ve kahvaltım için de 5-6₺ arasında harcadığımı söyleyebilirim. Aylık olarak (kahvaltı ve 2 öğün) bütçemin yaklaşık 900₺’sini yeme-içme masraflarıma harcıyorum.
Diğer harcamalarıma gelecek olursak saç tıraşına aylık 30₺, kampus dışında sağlık hizmetleri, ulaşım ve ilaçlara yaklaşık 30₺ harcıyorum. Ayrıca odada ortak olarak sırayla damacana su ve tuvalet kağıdı alıyoruz. Bunun da bana aylık getirisi 30-40₺ civarında oluyor. Çamaşır yıkama işlemleri için aylık ortalama 15₺ harcıyorum. Bunlara ek olarak parfüm ve diğer kişisel bakım malzemelerimi Türkiye’den getiriyorum. Bunun için ekstra bir harcama yapmıyorum.
Yani genel olarak baktığımızda aylık ortalama harcamamın 800-1000₺ arasında değiştiğini görebiliriz. Dikkat ettiyseniz eğlence ve hobiye yeterince zaman ve para ayıramıyorum ancak çok nadir olsa da arkadaşlarımla Kalkanlı’ ya gidiyoruz. Ayrıca ders aralarında ve boş vakitlerimizde pastaneye gidiyoruz. Bu etkinliklerde de aylık ortalama 40-50₺ harcıyorum.
Bu yazımda elimden geldiğince ortalama bir ay içerisindeki yaptığım zorunlu harcamalardan bahsetmeye çalıştım. Umarım bu yazım yeni gelecek arkadaşları yeterince bilgilendirmiştir. Gelecek yazılarımızda görüşmek üzere, kendinize iyi bakın…