Görkem KAYA
Görkem Kaya
Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği – 2014 Mezunu
Merhaba arkadaşlar,
Bugün sizle okulumuzun Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği bölümü mezunlarından Görkem Kaya ile yaptığım röportajı paylaşacağım. Kendisiyle okuldan mezun olduktan sonra ne gibi durumlarla karşılaşabileceğiniz ve nasıl bir yol izleyebileceğiniz hakkında konuştuk. Umarım kafanızdaki soruları biraz da olsa cevaplayabilmişizdir. Benimle röportaj yapmayı kabul ettiği için bir kez daha teşekkür ederim.
1- Öncelikle kendinden bahseder misin?
ODTÜ KKK Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği’nden 2014 yılında mezun oldum. Şu an, Türkiye Petrolleri’ndeWell Completion (Kuyu Tamamlama Mühendisi) olarak yaklaşık 2,5 yıldır görev yapmaktayım.
2- ODTÜ KKK’dan mezun olmak sana neler kazandırdı?
Öncelikli olarak mezun olmadan önce, son senemde, hem yurt içi hem de yurt dışı şirketlere başvurularda bulunmuştum. Mezun olduktan sonra birçoğundan mülakata çağırıldım ve kabul aldım. Bu süreçte ODTÜ KKK ’da almış olduğum eğitimin ve kazanmış olduğum becerilerin büyük payı olduğunu söylemeliyim. Akademisyenlerle olan yakın ilişkimiz, kariyer planlamamda doğru adımları izlemem ve gereken kişisel gelişimimi okulun sağladığı imkânlarla artırmama yardımcı oldu.
3- İşe girme sürecinden bahseder misin?
Mezuniyetimin hemen ardından işe başladığım için, uzun süren mülakat maratonum ve iş arama sürecim olmadı. Fakat şunu söylemem gerekir ki mülakat sürecine hazırlanmak çok önemli bir husus ve bu konuda 4. sınıfta aldığım Engl 311 kodlu ders bana çok yardımcı oldu. Yerli ve yabancı şirketlerin mülakatlarına girme şansım oldu ve bu mülakatlar sonunda başarılı oldum. Bu da gösteriyor ki kişisel gelişimimle birlikte ODTÜ KKK’dan almış olduğum eğitim yolumu çizmemde ve yeterliliğimi ispalatlamamda çok büyük bir paya sahip.
4- Bu süreçte mezun olduğun not ortalamasının katkısı oldu mu?
Öncelikle şunu söylemeliyim; ODTÜ KKK okuması da mezun olması da kolay bir okul değil. Derslere gereken önemi vermediğiniz takdirde yolunda gitmeyecektir, bu konuda sizi temin edebilirim. Gelin bir de pozitif yönünden bakalım. Okul aslında derslerin yoğunluğu ve zorlukları yanında sağladığı imkanlarla zaten size etkili çalışma yöntemleri kazandırıyor. Gerek teknik gerek sosyal imkanlarıyla öğrencisinin yanında diyebilirim. Benim mezun olduğum not ortalaması ortalama bir puandı ve iş başvurusu süreçlerinde de işe giriş sürecinde de katkısı oldu. Birçok şirketin başvuru önkoşulunun ortalama şartının 2,5 – 3 arası olduğunu hatırlatmalıyım.
5- İş hayatında karşılaştığın zorluklardan veya sana ilginç gelen olaylardan bahsedebilir misin?
İş hayatındaki en büyük zorluk adaptasyon süreci diyebilirim. Bu konuda stajdan elde ettiğim tecrübelerim bir yana, iş başa düşünce ve sorumluluk sizin elinizde olunca adaptasyonda bir o kadar zor oluyor. Benim de karşılaştığım zorluk tam olarak buydu. Şu an çalıştığım pozisyon gereği saha görevimde mühendislik bir kenara, aynı zamanda yöneticilikte yapıyorum. Üniversite zamanlarımda topluluklarda almış olduğum sorumluluklar ve bunlardan edindiğim kazanımların bana bu süreçte çok faydası olduğun da söylemeliyim.
6-Bulunduğun sektörle ilgili, bu sektörde çalışmak isteyen öğrenciler için ne söylemek istersin?
Öncelikle ilk şart olarak olmazsa olmazlardan kişisel gelişim ve dünya teknolojileri konusunda mutlaka bilgileri olması gerektiğini düşünüyorum. Bu işe giriş sürecinde ve sonrasında yardımcı olacaktır. Çalışma şartları genellikle saha olduğu için mutlaka bu işi severek yapmaları gerekli, bundan dolayı ilk adım ne istediklerini ve hangi alanda ilerlemek istediklerini belirlemeleri. Bunun çok yardımcı olacaktır. Bu sebeple, kariyer planlamasının doğru yapılması kendine özgüveni de beraberinde getirecektir.
7- Okul hayatında düşündüğün kariyer planlarına sadık mı ilerliyorsun yoksa tamamen farklı alanlara mı yöneldin?
Şu ana kadar sadık ilerliyorum. Bizim şansımız danışman hocamızdı. Kendisi bizimle çok yakından ilgilendiği için doğru planlama yapma konusunda büyük pay sahibiydi.
8- Tekrar mezun olduğun güne geri dönsen, kariyerin için neyi/neleri farklı yapardın?
Ben mezun olduğum yıl pek yüksek lisans opsiyonunu değerlendirmek istememiştim, bir an önce sektöre girip çalışmak istemiştim fakat o günlere tekrar dönme şansım olsa, mutlaka yüksek lisans yapıp bir konuda uzmanlaşmak isterdim ve ek olarak okuldan daha fazla yabancı dil öğrenerek mezun olmayı denerdim.
9- Gelecek planlarından kısaca bahseder misin?
Amacım çalıştığım şirkette kendi alanımda yönetici pozisyonuna kadar yükselmek, bir kuyu tamamlama mühendisi olarak alanımda en iyisi olmak ve mutlaka yeni bir teknolojiyi sektöre kazandırmaktır.
10- Son olarak, mezun olacaklara tavsiyelerin nelerdir?
Öncelikle kendi sektörlerini iyi analiz etmeleri, gerekliliklerinin ne olduğunu ve ona göre kendileri neyi veya özellikli olarak hangi alanı istiyorlar onu belirlemeleri onlara hem işlerinde başarılı olmayı hem de daha kolay ilerlemeyi sağlayacaktır. Mutlaka teknolojik gelişmeleri takip etmek mezuniyet sonrası işe giriş süreçlerinde faydalı olacaktır. Var ise staj imkanını en iyi şekilde değerlendirmek ise bence işin anahtarı. Son olarak iş başvuru sürecini son sınıfta başlatmaları kesinlikle önemli çünkü bazen mülakata çağırılma süreci uzun olabiliyor bu sebeple son sınıfı iyi değerlendirmek zaman kazandıracaktır.