Kalkanlı Köyü
Herkese merhabalar. Bir Cumartesi akşamında daha nefasetle Kalkanlı Köyü’nü konu almak üzere beraberiz. Kalkanlı Köyü neredeyse bizim kampusumuz kadar büyük, ikinci en çok kullanılan kampus kapımızdan çıktığımız anda içinde bulunduğumuz lokasyon. Bahsi geçen kapıya bulunduğunuz noktaya göre 3 (EBİ’den) – 15 (dersliklerden) dakika yürüyerek ulaşabilirsiniz. Şimdi de köyden biraz maddeler halinde bahsedelim ki hem ileride düzenlemesi kolay olsun, hem de ödevlerden, derslerden, seminerlerden, projelerden, etkinliklerden ondan bundan durmuş beyin hücrelerim düşük güç tüketimi modunda yazıyı tamamlayabilsin.
- Barınma
Köyde kalabileceğiniz bilimum apartman olduğu gibi, bahçesiz ve müstakil yine bilimum (villa vesaire) (not kidding) ev çeşitleri mevcut ancak önermiyoruz. Bunu kampus hayatımın ilk döneminde Kalkanlı’da eve çıkmış biri olarak yazıyorum, zor be abi. Zaten buralarda öyle sandığın gibi parti ortamları da yok, Türkiye’de kW’ına 18 kuruş ödediğin elektrik burada 69 kuruş olunca kışın ortasında 10 santigrad derece havada yalıtımsız evde camları kapatıp dede kazağınla geziyorsun. Sabahları duşa giremiyorsun çünkü evlerin tamamında sular güneş enerjisiyle ısınıyor, ayrıca evlerdeki internet imkanları bildiğin kısıtlı, yavaş ve pahalı. Köydeki evlerin çoğu adanın henüz iki farklı ülkeye bölünmediği zamanlardan kalma olmasından mıdır nedir, yeni yapılan öğrenci apartmanları harici evlerin sıkıntısı büyük. Boruları patlar, duvarlar kerpiçtir. Genelinde böcek var zaten. O zamanlar pimapen de henüz icat edilmemişti. Benim kaldığım evdeki son gecemde yağmur yağdı ve evin içindeki sigorta kutusuna yağmur suyu damlamaya başlayınca acaba arabaya atlayıp son gecemi de tamamlamadan terk mi etsem diye düşünmeye başlamıştım.
Yeni yapılan apartmanlardan daire bulma şansınız özellikle ilk senenizde çok düşük ama eğer ki bulabilirseniz ancak bu apartman daireleri okul yurtlarına rakip olabilirler. Evlerin tüm bu sıkıntılarının yanında kampustan köye servis yok, yurttan 3 dakikada gidebileceğiniz derslere sabahları 15 dakika yürümek zor gelebilir. Sosyal aktivitelerden, öğlenleri odaya uğrayıp yurdunuzda atıştırma şansınızdan, arkadaşlarınızdan da uzak kalabilirsiniz. ODTÜ KKK’yi özel yapan şeylerden biri de yerleşkeden aylarca ayrılmaya ihtiyaç duymadan yaşayabiliteniz. Öyle atraksiyonlara ihtiyaç yok sevgili ODTÜ adayları, en azından ilk döneminizi okul yurtlarında geçirin derim ben. İki kişi kaldığımız evin aylık elektrik faturası klima kullanmamamıza rağmen 200 lirayı geçiyordu. Ne olup bittiğini bilmeden eve çıkan her 10 öğrencinin 9’u pişman oldu ve 4’ü kira kontratının sonunu göremeden okul yurtlarına geri döndü. Güzelyurt’tan eve çıkmak da en az bu kadar kötü, ancak farklı bir yazının konusu.
Ayrıca kampusun Kalkanlı kapısına yaklaşık 120 metre mesafede özel bir yurt da var, adı Libadi Yurdu. Evlerden daha tercih edilesi, ancak ayrı bir yazıda, yurdu daha iyi tanıyan bir arkadaşın konusu olmalı o da.
- Alışveriş
Köyde yamulmuyorsam 3 adet market var.
- Öğrencilerin favorisi, en hesaplı, ne ararsan bulabildiğin Kaş Market
- Kaş Market’e gitmek için 100 metre daha yürümeye üşenip, her şeyi ortalamanın üstü ücrete satın alanların tercihi Gülen Rüstemoğlu Market (Gülen değil miydi yoksa?)
- Şimdiye kadar hiçbir öğrencinin alışveriş yaptığını görmediğim Serin Market.
Kaş Market en düşük fiyat garantili gibi bir şey, ayrıca sahiden de aradığınız her şeyi bulabiliyor ya da getirtebiliyorsunuz, ayrıca buradan havalimanlarındaki Duty-Free’lerden bile ucuza alkol satın alabilirsiniz. Kampus içinde alkol kullanmak yasak ( 🙂 ), dolayısıyla kampus içerisinde satılmıyor da.
- Ulaşım
Okul yurtlarından 10-12 dakikada, EBİ yurdundan 3 dakikada, akademik bloklardansa 15 dakikada öğrencilere yönelik olan restoran ve marketlerin bulunduğu köyün kampus tarafında bulunan bölgeye yürüyerek ulaşabileceğiniz gibi otostop çekerek de kendinizi köyün içinden geçen Güzelyurt-Girne yoluna ışınlayabilirsiniz.
Güzelyurt-Girne yolunun bizi ilgilendiren kısmı köyün tam ortasından geçmesi, dolayısıyla saatte bir geçen Güzelyurt->Girne taksi-dolmuşuna erişiminiz oldukça kolay. Ayrıca önceden ararsanız gelip sizi yurttan da alabilirler. Aramazsanız yer kalmayabilir, binemeyebilirsiniz.
- Çevre & Doğa
Kalkanlı-Güzelyurt bölgesi adeta adından daha güzel. Hatta ortada Rum yönetimi bizim kampusun olduğu bölgeyi istiyor, bu yüzden üstüne bizim yerleşkeyi yapmışlar gibi söylentiler bile var. Keşke daha çok vaktim olsa da eskiden olduğu gibi bisikletle doğa gezilerine çıkabilsem. Benim ve kampustaki bisikletçilerin keyifle bisiklet sürdüğümüz, bazı arkadaşların ATV’lerine ya da dağ motorsikletlerine bindiği, fotoğraf çekmeye de gidilebilecek, ayrıca 2012’den itibaren her sene şöyle bir koşu ve yürüyüşü yapılacak olan Kalkanlı Vadisi Anıt Zeytin Ağaçları Özel Koruma Bölgesi’nde 6 kilometrelik bir parkur var. Gezmece yani. Her taraf portakal ve limon ağacı zaten.
- Banka ve ATM
Kalkanlı’da yok, ama yerleşke içerisinde İş Bankası Şubesi ve Garanti Bankası ATM’si var. Gerisi için Güzelyurt.
- Restoranlar
Şahsen kampusta yaşamam dolayısıyla yemekhaneyi ve 3. yurt kantinini tercih ediyorum (dip not: 3. yurt kantininin işletmecisi yeni değişti, adamlar harikalar çıkarıyor). Köyde 10’a yakın restoran olsa da pek azının ismi benim aklımda. Lavish Restoran, Donatello Pizza, Meydan Dürüm, Uğur Pide ve Sandwich Dünyası en çok tercih edilen yemek sağlayıcılardan bazıları. Alayının okula paket servis imkanı sağladığını belirtmekte de fayda var. Kampustaki ve Güzelyurt’taki restoranları da kattığımızda kampusta yemek yiyebileceğiniz ya da kampusa yemek söyleyebileceğiniz 30’a yakın seçenek önünüze seriliyor.
- Eğlence Mekanları
Şahsen ben her haftasonu alkol kullanan ya da gidip çılgınlar gibi dans eden bir adam olmasam da Kalkanlı’da oturup alkol alabileceğiniz Beer Time ve yeni açılan, Kaş Market’e 30 metre uzaklıkta olduğunu duyduğum bir mekan var. Ayrıca her Cuma ve Cumartesi de Lavish Club’da, yani, işte, adı üstünde, club tarzı eğlenebilirsiniz. Bunların dışında Lavish Restoran’da ve Donatello Pizza’da sevgilinizle şişesi $127’dan Châteauneuf-du-Pape (doğru mu yazdım) şarabınızı yudumlayıp gün batımının orgazmik zevkini çıkarfdnvahfsadkfasdf yemeğinizin yanında çeşitli alkollü içecekler sipariş edebiliyorsunuz.
Adı köy olsa da ben başka köyler de gördüm, onlar hiç böyle değildi. Cuma ve Cumartesi geceleri adım atacak yer bulamayabilirsiniz. Sıradan haftasonlarında alışverişiniz ve eğlenceniz için kampustan müthiş bir ekstrası olmamakla beraber, iş görüyor. Bir üst level için (bkz: Girne).