[TOPLULUKLAR, 52/85] Kariyer ve İşletme Topluluğu
Kariyer ve İşletme Topluluğu
Web: facebook.com/carmanclub
Kurulduğunuz günden itibaren yaptığınız bazı önemli etkinliklerden bahsedebilir misiniz, ne gibi yeni etkinlik planlarınız var?
Bizim topluluk olarak gerçekleştirdiğimiz en önemli etkinliğimiz ‘Mezunlar Kampusta’ adlı etkinliğimiz. Bu etkinliğimizi her Mart ayının ilk Cuma günü gerçekleştirecek şekilde planlıyor ve organize ediyoruz. Bu sene ikincisini yapıyoruz. Amacımız 5 ya da 6 farklı lisans programından ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu mezunlarını burada mevcut öğrencilerle buluşturmak ve bunu da bir gelenek haline getirmek.
Ayrıca bu etkinliğin çok yararlı olduğunu düşünüyoruz çünkü buradan mezun olunca ne yapacağımız konusunda çok fazla bir fikrimiz olmuyor. İş başvurusu yapacağız ama nereye ve nasıl yapacağız ve bize ne gibi sorular yöneltecekler? Bunlar hakkında aklımıza takılan şeyler oluyor. Aynı zamanda ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu mezunlarının iş başvurularında nasıl değerlendirildiği baya popüler bir soruydu, yani, ODTÜ Ankara mezunları ile aynı şekilde değerlendirilip değerlendirilmediğimiz bayağı bir merak konusuydu. Geçen seneki ve bu yılki Mezunlar Kampusta etkinliklerimizde bazı cevaplar bulabildik bu soruya. Hatta görülen o ki mezunlarımız rakiplerine göre ODTÜ KKK mezunu olmaları dolayısıyla daha avantajlı konuma geçmiş ve Ankara Kampusu mezunu olmamalarına rağmen buna yönelik herhangi bir sorun yaşamamışlar. İşte bu ve bunun gibi sorulara bu etkinliğimizde cevap alabiliyoruz.
Bizim ikinci temel alanımız ise eğitim. Her sene 2 ya da 3 farklı konuda eğitim yapmayı hedefliyoruz. Örneğin bu sene ilk dönem uluslararası ticaret ile alakalı bir etkinlik yaptık. Bu dönem de bunun uzmanlık alanıyla ilgili bir eğitim etkinliği gerçekleştireceğiz. Bir de girişimcilik etkinliği yapmayı planlıyoruz. Kampusumuzda iş eğitim almaya gelince birkaç eksiklik olduğunu düşünüyoruz. Sonuçta Ankara Kampusu’nda ‘Sürekli Eğitim Merkezi’ diye bir yer var ve orada sürekli bir eğitim alma şansınız var. Biz de kampusumuzda bu eksikliği sezdiğimiz için bu konuya yoğunlaşmak istiyoruz.
Bunun dışında kampusumuz Kurumsal İletişim Müdürlüğü’yle ortaklaşa yürüttüğümüz 5 yıldızlı buluşmalar var. Aslında bu tür organizasyonların katılımcı ayarlamalarını daha çok onlar üstleniyor, biz ise kampus içi organizasyon işlerini hallediyoruz. Bir de topluluk gündeminden bağımsız olarak düzenlediğimiz, paintball gibi değişik ve eğlenceli haftasonu etkinliklerimiz var.
Topluluğunuz sizce kime hitap ediyor?
Aslında topluluğumuzun orijinal adı İşletme Topluluğu ama buradan sadece sosyal bir bilim olan işletmeye yönelik bir anlam çıkmasını istemediğimiz ve biraz da bu yanlış algıyı kırmak istediğimiz için topluluk ismimizin başına ‘Kariyer’ kelimesini eklemeyi kararlaştırdık. Topluluk ismini ‘İşletme Topluluğu’ şeklinde koyunca topluluğun sadece İşletme bölümü öğrencilerine hitap etmesi gibi yanlış bir algı oluşuyor ama öyle değil. Bizler daha ziyade kariyer ve kariyer planlaması üzerinde çalışıyoruz. Mesela Dış Ticaret üzerine verdiğimiz bir eğitimi herkes alabilir ve bunu herhangi bir firmanın dış ticaret departmanında çalışırken kullanabilir. Aynı şekilde bazılarımızın kendi şirketlerini kurmak gibi düşünceleri olabilir, verdiğimiz eğitimlerden veya konuk ziyaretçilerimizden edindikleri bazı teknikleri kendi işlerini kurmak veya yürütmek adına uygulayabilirler. Bu yüzden aslında iş hayatını ciddiye alan herkese hitap ediyoruz.
Üyelerinizin sorumluluk veya görevleri nelerdir?
Yönetim kurulu olarak bakınca iç iletişim ve dış iletişim olmak üzere ikiye ayrılıyoruz. İç iletişim topluluk içi eğlence ve disiplin konularıyla ilgileniyor. Dış iletişim ise diğer topluluklarla ya da şirketlerle görüşmekle ve aynı zamanda da kampusumuzun belirli idari birimleriyle iletişim halinde kalarak onlarla koordinasyonu sağlamakla ilgileniyor diyebiliriz. Geçen sene yeni açmış olduğumuz eğitim birimimiz, özellikle eğitim konusunda konuya özel araştırmalar yapan ve hatta belki de gelecekte kendi kendimize eğitim verebilecek bir seviyeye gelmemizi sağlayacak olan bir birim. Bunların dışında tanıtım ve halkla ilişkiler birimimiz var. Üyelerimizi istekleri doğrultusunda bu birimlerimizde görevlendiriyor ve aktif olarak çalışmalarını sağlıyoruz.
Üyeleriniz topluluğunuz aracılığıyla ne gibi kazanımlar edinebilir?
Düzenlemekte olduğumuz eğitimler ile üyelerimize eğlenceli bir ortamda kendilerini geliştirme fırsatı sunuyoruz. Böylelikle üyelerimiz hem yeni insanlarla tanışma, hem yeni şeyler öğrenme hem de sosyal açıdan kendilerini geliştirme fırsatlarını elde etmiş oluyorlar.
Topluluğunuza sağlanan olanaklar topluluğunuz için yeterli mi, değilse neden?
Kampusumuzun Kıbrıs’ta olmasının bazı dezavantajları var ve bu da bize sağlanan olanakları haliyle etkiliyor. Mesela en basitinden bir konuğu kampusumuza davet ettiğimizde onun uçak biletini alabilmek için topluluk bütçemizden 200 TL’lik bir tutarı doğrudan gözden çıkarmış oluyoruz. Bu şekilde bütçemizi etkinliklerimize çağırdığımız insanlarla tüketmiş oluyoruz ve bu da hoş bir şey değil bizim açımızdan.
Bir de burası Kıbrıs olduğu için insanların farklı bir seyahat planı yapması gerekiyor. Mesela İstanbul’da olsak o gün içerisinde konuğumuzu çağırırız, akşam gelir bize seminerini verir ve sonrasında da herkes hayatına devam eder ama Kıbrıs’ta olduğumuz için konuklarımızın programlarında genelde 2-3 günlük bir boşluk yaratması ve ona yönelik de bir plan yapması gerekiyor. Ayrıca Kıbrıs’ta iş dünyasına çok yakın kurumlar yok veya sınırlı sayıdalar ve bu yüzden bunun sıkıntısını da yaşıyoruz.
Kampus yönetimi tarafından bizlere sağlanan olanaklar konusunda açıkçası çatısı altında bulunduğumuz Sosyal ve Kültürel İşler Müdürlüğü bizlere çok yardımcı oluyor her şeyde ve sıkıntı yaşamıyoruz bundan dolayı. Sadece, bütçe düşük demek istemiyorum ama, topluluk bütçemizin büyük bir bölümünü uçak biletlerine harcamamızdan ötürü maddi anlamda bazı zorluklar yaşayabiliyoruz.