Kıbrıs’ta 1 Ay (Bütçe 2000 TL)
Merhaba! Bu yazımda Kıbrıs’ta 1 ay boyunca bütçemi nasıl kontrol ettiğimden, Kıbrıs’taki fiyatlardan ve nelere dikkat edebileceğinizden bahsedeceğim. Keyifli okumalar! 🙂
Okulda 4. yılımı geride bırakırken, ilk yılki bütçe kontrolüm ve şu anki arasında dağlar kadar fark olduğunu söyleyebilirim. Bazı konularda deneyim kazanmadan bir şeyleri öğrenmek çok mümkün olmasa da, Kıbrıs’ta öğrenci olacaksanız belki bahsedeceğim noktaları göz önünde bulundurarak deneyim kazanmış kadar olabilirsiniz.
Yurtta yaşadığımdan ve aylık olarak konaklama, elektrik, su ve internet gibi giderlerim olmadığını belirterek başlamak istiyorum. Okulumuz ve civar yurtların ödemeleri dönemlik, ve içerisine elektrik, su, internet gibi giderler dahildir.
Ayın ilk günü bütçemi planlayarak beşe ayırıyorum. Mutfak ve temizlik (Market alışverişi), ulaşım, okul ihtiyaçları, zorunlu giderler ve keyfi harcamalar. Bu 5 kaleme aylık bütçemi dağıtıyorum.
1. Market Alışverişi
Bu kalemler içerisinde en büyük paya sahip olan market alışverişi bölümü oluyor. Aylık 800 TL civarında bir miktarı market alışverişi için ayırıyorum. Benim gibi kendi yemeğini kendi yapan biriyseniz kimi zaman bu gider biraz daha yüksekte olabiliyor. Aylık nelere ihtiyacım olduğunu planlayarak 2 haftada 1 market alışverişi yaparak bu bütçemi 2 seferde kullanıyorum. Kıbrıs’ta market fiyatları Türkiye fiyatlarına göre %20-%30 daha fazla diyebilirim. Market yelpazesi de Türkiye kadar geniş değil. Uygun fiyatlı ürünler alabileceğiniz veya daha pahalı ürünler satan marketler yok. Genellikle fiyatlar %5’lik bir farkla tüm marketlerde aynı. Okulumuzun bağlı olduğu ilçede, Güzelyurt’ta, bulunan Askeri Kantin olarak geçen ama sivillerin de alışveriş yapabildiği markette fiyatlar çok daha uygun. Ben genellikle buradan alışveriş yaparak aylık kimi zaman 100-150 TL civarında tasarruf yapmayı tercih ediyorum.
2. Ulaşım
Kıbrıs’ta 1 ay boyunca ulaşım harcamalarım için genellikle 200-250 TL civarında bütçe ayırıyorum. Okul servisimiz ücretli olduğu için bu ulaşım ücretinin 100 TL civarını kampus ve yakınında bulunan merkeze gitmek için ayırıyorum. Geriye kalan kısmını ise hafta sonları ailemin yanına gitmek için veya arkadaşlarımla diğer şehirlere seyahat etmek için kullanıyorum. Kıbrıs’ta toplu taşıma saat 18:00-19:00’dan sonra durduğu için bu saatler içinde seyahat etmeye özen gösteriyoruz. Aksi takdirde taksi fiyatlarını çok pahalı olduğunu göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.
3. Okul İhtiyaçları
Okul giderleri için her ay 200 TL civarı bir bütçe ayırmakta fayda görüyorum, çünkü zaman zaman fotokopisini almamız gereken ders notları vs. oluyor. Bunun için de okulumuzun kütüphanesinde ve yurtlarında kullanılabilen fotokopi kartıma 50-100 TL civarı bir miktar yükleyerek 500-1000 sayfa fotokopi çekme imkanım oluyor.
4. Zorunlu Giderler
Zorunlu giderler olarak ayırdığım bütçe kalemini telefon faturam, bakım vs. bütçem, spor salonu ücretim, düzenli olarak kullandığım ilaçlar vs kısmı için 350 TL ayırıyorum. Telefon paket ücretleri Türkiye fiyatlarına göre biraz yüksek. Ortalama bir kullanım için en az 100 TL’lik bir paket almak gerekiyor. Kıbrıs’ta güzellik salonları fiyatları da biraz yüksek diyebiliriz. Spor salonu olarak okul salonunun ücreti aylık 50 TL civarında. Türkiye ve Kıbrıs şartlarında çok uygun bir ücret aslında, bu yönden okulumuz bize güzel bir imkan sağlıyor. Bütçemin geriye kalan kısmını da sağlık ve düzenli kullandığım ilaçlar için ayırıyorum.
5. Keyfi Harcamalar
Keyfi harcamalar için genellikle 500 TL civarı bir bütçem kalıyor. Bunu da genellikle hafta sonu gezmeleri, ufak tefek alışveriş vs için ayırıyorum. Yemeklerimi kendim yapmıyor olsam her öğün için en az 30-35 TL ayırmam gerekir ve bütçem 2 katına çıkar, ama daha öğrenci dostu olan seçenek yemekleri kendiniz evinizde veya yurdunuzda yapmanız.
Giyim-bakım vs. alışverişi kısmına gelecek olursak, bu tarz ürünlerde Kıbrıs tanınmadığından dolayı büyük ambargolara maruz kalıyor. Gümrük ücretleri fazla olduğu için Türkiye’den gelen mallar bile neredeyse 2 katı civarı bir ücrete satılıyor. O yüzden bu tarz alışverişlerinizi Türkiye’den gelirken stoklayarak yapmak sizin için daha makul olabilir. Özellikle konfeksiyon ve kişisel bakım ürünleri adada dudak uçuklatır boyutlarda olduğundan bunları stoklamakta fayda var. Bunların yanı sıra burada ürün çeşitliliği de çok fazla olmadığından aradığınız ürünleri bulma ihtimaliniz düşük.