[HAZIRLIK HAKKINDA HER ŞEY, 1/6] Kutay HAKTAN
Kutay HAKTAN
İnşaat mühendisliği 2. sınıf öğrencisi
e166050@metu.edu.tr
Hazırlık eğitimini ne zaman, hangi kurdan başlayarak ve hangi kurda bitirerek aldın? Bu kurlar hakkındaki düşüncelerin neler? Kurunu kendin mi değiştirdin, öyleyse neden?
2012 – 2013 akademik yılı güz ve bahar dönemlerinde aldım. Elementary kurunda başlayıp Intermadiate kurunda bitirdim. Hazırlıkta derslerin gramer ağırlıklı işlendiğini düşünüyorum. Her ne kadar akademik dil öğretiliyor olsa da biraz da listening ve speaking konularına ağırlık vermeleri gerekiyor bence. Hazırlık kurumu kendim değiştirmedim, zaten elementary kurundan başlayıp ilk dönem sonunda yeterli puanı toplamış olanlar intermediate olarak ikinci dönem devam ediyorlar. Ben de bu şekilde kur değiştirmiş oldum.
Hazırlık eğitimin süresince derslere devamlılığın nasıldı? Derslere gitmemenin ne gibi sonuçları oldu?
Derslere devamlılık konusunda bir sorunum yoktu fakat sınırdaydım. Sanırım benim dönemimden sonra devamsızlık hakkı sayısı biraz daha artırıldı. Ben şahsen kendi dönemimdeki devamsızlık hakkı sayısını az buluyordum. Şimdi ne kadar tam olarak bilmiyorum. Derslere gitmemem bana çok fazla problem çıkartmadı. Gitmediğim derslerdeki tek pişmanlığım o derslerde işlenilen vocabulary’ler (yeni kelimeler) oldu. Onun dışında derslere gitmemek pek bir sorun oluşturmadı (kaçırdığım pop-quiz -tarihi ve saati önceden açıklanmayan quiz’ler- ve announced-quiz’leri -tarihi ve saati önceden duyurulan quiz’ler- saymıyorum).
Hazırlık eğitimi dahilindeki sınavlar (midterm + quiz’ler) sence zor muydu, herhangi birini kaçırdın mı, kaçırdıysan neler oldu?
Bana zor gelmedi ama zorlanan arkadaşlarım çoktu. Yani genele bakarsak zor olabilir ama bana zor görünmüyorlardı. Birkaç tane quiz kaçırdım ama not ortalamamı çok da aşağıya çektiklerini söyleyemeyeceğim.
Eğitimin süresince hazırlık hocalarıyla iletişimin nasıldı, hocalar sana ne ölçüde yardımcı oldu?
Hazırlık hocalarıyla aramız kötü değildi ama çok can ciğer de sayılmazdık. Normal bir öğretmenle öğrencinin arası nasıl olması gerekiyorsa benim de hocalarımla aram öyleydi.
SAC’e hiç gittin mi, önerir misin? Gitmemişsen bile, sence gitseydin senin için faydalı olur muydu?
SAC’e (self access center) sadece hoca sınıfı götürüp SAC’i tanıttığı zaman gittim. Onun haricinde SAC’in kapısından adımımı dahi atmadım. Gitmiş olsaydım bile benim için çok da faydalı olacağını düşünmüyorum.
Sene sonunda sene sonu not toplamın Haziran EPE sınavına girmeye yetti mi? Yetti ve sınava girebildiysen fakat sınavdan yeterli puanı alamadıysan ne oldu? Yetmedi ve sınava giremediysen de nasıl bir strateji izledin ve nasıl bölüm oldun?
Yetti ve Haziran EPE’ye girebildim. Sonrasında da hazırlığı geçtim zaten.
Hazırlık eğitimin süresince ders dışı aktivitelere ne kadar vakit ayırabildin? Bölüm eğitimin süresince ayırabildiğin vakitle bunu kıyasladığında aralarında ne gibi farklılıklar var?
Hazırlık eğitimimde çok da ders çalıştığımı söyleyemeyeceğim. Aslında writing ödevleri dışında hiç ders çalışmadım dersem sanırım yalan olmaz. Bölüm eğitimimde de dersleri düzene oturttuktan sonra ders dışı aktivilere çok zaman ayıramadım. Hazırlık dönemi ve bölüm dönemi benim için zıt kutuplar diyebilirim.
Hazırlıkta aldığın İngilizce eğitimi bölümde ne kadar işine yaradı/yarıyor?
İngilizce’yi liseden biraz bilerek geldiğim için hazırlık döneminde üzerine pek fazla bir şey katamadım. Ama hazırlık eğitimim esnasında pek çok yeni kelime ve noun phrase’ler (bir nevi isim tamlamaları) öğrendim, bunlar da oldukça işime yaradı.
Almış olduğun hazırlık eğitiminin sana kattıkları kadarıyla, şu anki İngilizce seviyeni öncesine göre nasıl değerlendirirsin? Hazırlık İngilizce’yi öğrenmek için yeterli mi yoksa ayrıca çabalamak da gerekiyor mu?
Şu anki İngilizce seviyem bu okula gelmeden önceki sevime göre elbette daha iyi ama o kadar fazla da bir fark yok aslında. Bana kalırsa bir senede bir dili öğrenmek çok fazla çaba gerektiriyor. Herhangi bir okulun da bunu tam anlamıyla başarabileceğine inanmıyorum. Bence, dil öğrenirken; kişinin bireysel çabası, okulun verdiği dil eğitiminden kat kat daha önemli.