ODTÜ KKK’dan Sonra – Nazlıcan YÜCEL
Nazlıcan Yücel, İktisat Bölümü 2018 Mezunu. Kırıkkale Özel Kızılırmak Anadolu Lisesi mezunu olan Nazlıcan, 2011 yılı eylül ayında 100% burslu kazandığı ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda, İktisat bölümünde lisans eğitimine başladı. 2018 yılında ise mezun oldu. Şu anda aynı üniversitede hem öğretim asistanlığına, hem de ‘Sürdürülebilir Çevre ve Enerji Sistemleri’ alanında yine tam burslu yüksek lisans eğitimine devam ediyor.
Bu yazımda, Nazlıcan’ın genel olarak ODTÜ KKK ve İktisat Bölümü ile ilgili düşüncelerine ve tecrübelerine yer vereceğim. Katkılarından dolayı kendisine teşekkür ederek yazımıza başlayalım 🙂
Nazlıcan, İktisat lisansına başladığında aslında bölüme çok da ilgi duymuyordu. Ancak, zamanla İktisat biliminin hayatımızın birçok alanında karşımıza çıktığını ve yaşam standartlarımızı büyük ölçüde etkilediğini fark etti. Bu farkındalığının sonucunda, bölümünden çok şey öğrendi. Teorik yönden; bir ülke ekonomisinin nasıl ayakta kaldığını, krizlerden nasıl etkilendiğini ve bireylerin yaşam standartlarını nasıl ve ne yönde etkilediğini, yani ekonominin çalışma prensiplerini benimsedi. Öte yandan ise; alışveriş yaparken, döviz işlemleri esnasında, banka ile ilgili konularda bilinçli bir birey olarak daha pratik ve isabetli kararlar verilebildiğini gördü. Bunun da, kişinin ülkesine ve dünyaya katkıda bulunması demek olduğunu düşündü. Ek olarak, ekonominin siyasetle olan ilişkisinden dolayı, verilen siyasi kararları ve siyasetçileri daha iyi ve mantıklı bir biçimde analiz edilebildiğini fark etti.
Lisans eğitimine devam ederken stajını da başarı ile tamamladı. T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda ‘Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi’ departmanında reklam, piyasa gözetimi ve denetimi, mevzuat ve rapor değerlendirme ve destek hizmetleri, eğitim ve dış ilişkiler birimlerinde bir aylığına stajyer olarak çalıştı.
Şimdi Nazlıcan’ın biraz da ODTÜ KKK deneyimlerinden bahsedelim. Kampus her ne kadar küçük ve sosyal açıdan kısıtlı imkanlara sahip olsa da, eğitim ve başka alanlardan bakıldığı zaman kendisine çok katkı sağlayacağını düşündüğü için ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’na geldi. Eğitim açısından bakıldığında haklıydı. Bu üniversitede sınavlardan, sunumlardan, raporlardan, projelerden, kendi sosyal hayatına çok fazla vakit ayıramamış olsa da, böyle yoğun bir tempoda ders çalışmak zorunda olmanın kendisine birçok katkısı oldu. Mesela, iyi bir okuldan iyi bir dereceyle mezun olabilmek için planlı ve düzenli bir yaşam tarzının gerekli olduğunun farkına vardı. Kendisini özellikle zaman yönetimi konusunda geliştirdi. Birçok şeyi kısıtlı bir zamanda başarıyla tamamlamaya çalışmanın zor, ancak kazanılabilecek güzel alışkanlıklardan biri olduğunu fark etti. Bir diğer artı olarak, kendine stresle başa çıkma yöntemleri geliştirdi. Mecburen maruz kalmış olduğu stresin fiziksel ve duygusal etkilerinden kurtulmak için bir şeyler yapması gerektiğinin farkına vardı ve kendini her stresli görev sonrasında motive edebileceği şeyler aradı. Nadir bulabildiği boş vakitlerini eğlenceli hale getirebilmek için okul topluluklarına üye oldu. Bu topluluklardan biri bölümü ile alakalı ‘Ekonomi ve Finans Topluluğu’, diğer ikisi ise ‘Kadın Voleybol Takımı’ ve ‘Çağdaş Düşünce Topluluğu’ idi. Okul çevresindeki mekanlarda arkadaş çevresiyle birlikte kafa dağıtmaya çalıştı.
Bu kampusta birbirinden çok farklı, ama birbiriyle çok uyumlu insanlar tanıdı. İnsanın karakterini geliştiren en önemli şeylerden bir tanesi de buydu ona göre. Birbirinden çok farklı insanların; farklı düşüncelere, tercihlere ve tavırlara sahip olabileceğini ve hayatın her alanında onlarla birlikte yaşayabilmenin gerektiğini tecrübe etti.
Üniversite hayatında hakkını aramayı öğrendi. Haksızlığa uğradığı zamanlarda, ilk olarak neden böyle bir duruma düştüğünü analiz etmeyi, sonrasında ise sinirlenmeden esas hakkı olan şeyi gerekli kişilerden veya yerlerden talep etmeyi öğrendi. Ona göre insanlar hayata dair çoğu şeyi bazı zorluklara ve kısıtlamalara maruz kalmadan öğrenemeyebiliyor. Nazlıcan’a göre bu kampusun bir katkısı da kısıtlı imkanlardan alınabilecek maksimum faydayı alabilme yetisini kazandırmak.
Nazlıcan, şu anda ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda öğretim asistanlığı yapıyor ve mikroekonomi soru çözümü derslerini veriyor. Ayrıca, mezun olmasına 2 sene kala keşfettiği ‘Sürdürülebilir Çevre ve Enerji Sistemleri’ Yüksek Lisans programına devam ediyor. Bu programın konularının son zamanlarda dünya çapındaki sürdürülebilirlik ve iklim değişiklikleriyle alakalı olması ilgisini çekmişti. Kendi lisans bölümünün de sürdürülebilirliğin bir parçası olduğunu düşünerek ve istatistik bilimini kullanıp bu konularda bilimsel araştırmalar yaparak bireysel farkındalık yaratabileceğini keşfettiği an bu master programına başvurmayı mezun olmaktan sonraki ikinci hedefi olarak belirlemişti. Şu anda bu hedefi doğrultusunda ilerliyor ve yüksek lisans programını da bu yıl bitirmeyi planlıyor.