Orhun KAHRAMAN
Orhun Kahraman
Kimya MühendisliÄŸi – 2016 Mezunu
Herkese yeniden merhaba,
Bu yazımda 2016 Kimya Mühendisliği mezunlarından Orhun Kahraman ile yapmış olduğumuz röportaja yer vereceğim. Sizin de ilginizi çekebileceğini düşündüğümüz on soruyu mezunumuza sorduk. Eğer cevapları merak ediyorsanız okumaya devam edebilirsiniz.
1- Öncelikle kendinden bahseder misin?
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’na 2011’de geldim ve 2016’da Kimya MühendisliÄŸi bölümünü birincilikle bitirdim. Aynı yıl Ankara Kampüsü’nde Kimya MühendisliÄŸi yüksek lisansına baÅŸladım. Åžu sıralar kimyasal reaksiyon mühendisliÄŸi üzerine tez çalışmaları yapmaktayım.
2- ODTÜ KKK’dan mezun olmak sana neler kazandırdı?
Lisansımı ODTÜ KKK’da yapmanın hem akademik hem de sosyal olarak birçok noktada beni ileriye taşıdığını belirtmeliyim. Çok uluslu bir ortamda 5 sene geçirdikten sonra, birçok millet ve kültür tanıdım ve beni ileriye taşıyan arkadaşlıklar kurdum.
Akademik olarak Türkiye’de alanında bir numara olan hocalarla birebir ilişkiler kurabilmem benim için çok büyük bir şanstı. Sayıca az olmamızın getirdiği avantajla hocalarımız bize son derece yakın davranıyordu ve biz de bu fırsattan yararlanıyorduk.
Karmaşadan uzak bir ortamda derslik, kütüphane, yemekhane, yurt vb. yerlerin birbirinden sadece 5 dakika uzakta olduğu bir kampüste okumam, temel mühendisliklerden biri olan kimya mühendisliğini yüksek bir ortalamayla bitirmeme olanak sağladı. Ankara Kampüsü gibi karmaşık ve hocalara ulaşılması çok zor bir ortamda aynı başarıyı kesinlikle gösteremezdim.
3- Yüksek lisansa kabul alma sürecinden bahseder misin?
Yüksek lisansı her öğrenci gibi yurtdışında yapmak istiyordum. Ancak, hocalarım Ankara’da yüksek lisans yaptıktan sonra doktora için yurtdışını tercih etmem konusunda beni ikna etti. Åžu sıralar tavsiyelerinde gerçekten de haklı olduklarını görmekteyim. Ankara’da formalite icabı bir mülakata girdim diyebilirim. Havadan sudan konuÅŸtuÄŸumuz yaklaşık 3 dakikalık bir muhabbet döndü masanın etrafında. Yalnız bu tarz bir mülakat her okula karşı böyle olacaktır diyemem. Belli ki Ankara Kampüsü’yle Kıbrıs Kampusunu ayırt etmiyorlardı.
4- Bu süreçte mezun olduğun not ortalamasının katkısı oldu mu?
Net konuşmak gerekirse, not ortalamamın çok ekmeğini yedim. Şunu da belirteyim, lisanstaki ortalama, yüksek lisanstaki ortalamadan daha değerlidir.
5- Bulunduğun üniversitede karşılaştığın zorluklardan veya sana ilginç gelen olaylardan bahsedebilir misin?
Ankara Kampüsü’nde yüksek lisans öğrencilerine yurt ne yazık ki çok geç çıkıyor. Yaklaşık 2 ay boyunca kampüs dışında bir ‘‘Survivor’’ mücadelesi verdim. Bir ara çadır alıp ODTÜ Ormanı’nda kalmayı düşündüm çünkü okuldan uzak kalmak derslerden sizi fazlasıyla koparıyor. “Ne ders çalışabiliyor ne de sosyalleÅŸiyorum!” derken yurt çıktı.
Burada karşıladığım ilginç olay ise, Kıbrıs’ta yarı zamanlı eÄŸitim veren hocalar bizi görünce askerlik arkadaşını görmüş gibi oluyorlar. Herkes de ÅŸaÅŸkın ÅŸaÅŸkın bakıyor. Çünkü hocalar burada öğrencilere karşı Kıbrıs’ta olduÄŸundan daha soÄŸuk davranıyorlar.
6- Yüksek lisans için seçtiğin alanla ilgili, bu alana yönelmek isteyen öğrenciler için kısaca bilgi verebilir misin?
Kimya mühendisliği yüksek lisansını kesinlikle her mezun adayına öneririm. 4 senelik bir lisans programı, kendini alanında geliştirmek isteyen bir mezun için çok yetersiz kalıyor. Bölümde farklı konularda çalışan, alanında bir numara hocalarımız, dünya kalitesinde yayınlar yapıyorlar. Şunu da belirtmek isterim ki, mikro ve nano teknoloji ya da polimer bilimi gibi yüksek lisans programları da öğrencilerin ilgisini çekmekte. Ancak bu programlar bir çok farklı bölümden öğrenci kabul ettiği için kimya mühendisliği kalitesinde ders veremezler ve ders yükü de yarı yarıya azdır.
7- Okul hayatında düşündüğün kariyer planlarına sadık mı ilerliyorsun yoksa tamamen farklı alanlara mı yöneldin?
Kariyer planıma sadık gittiğimi söyleyebilirim.
8- Tekrar mezun olduğun güne geri dönsen, kariyerin için neyi/neleri farklı yapardın?
Bu soruyu cevaplayabilmek için henüz erken olduğunu düşünüyorum. Şu anki kariyer planımdan çok memnunum.
9- Gelecek planlarından kısaca bahseder misin?
Eğer tez danışmanım bırakırsa, yüksek lisansı bitirdikten sonra yurtdışında doktora yapmak istiyorum. Sonrası kısmet.
10- Son olarak, mezun olacaklara tavsiyelerin nelerdir?
Mezun olduktan sonra kariyer planlamasını iyi yapmak gerekiyor. Eğer ortalamanız yüksekse ve bölümden keyif alarak mezun olduysanız yüksek lisans yapmalısınız. Ama yüksek mühendis olduktan sonra da bir fabrikada sıradan bir vardiya mühendisi olarak çalışmak insana biraz ağır gelir. O nedenle ince eleyip sık dokumak lazım. Hocalarımız bu konularda son derece tecrübeliler ve tavsiyelerine kulak vermek gerek.