Oturma izni

Merhaba sevgili aday öğrenci 🙂

Bu yazıda sana KKTC’de yaptırman gereken oturma izninden bahsedeceğim.

ODTÜ’lü bir öğrenci olacağın için KKTC’de okuduğun süre boyunca Türkiye’ye ya da herhangi bir ülkeye ziyaret imkanın okul zamanı içerisinde çok olmayacak (hatta okuyacağın bölüme bağlı olarak hiç olmayacak bile diyebiliriz). Adada uzun süre bulunacağından dolayı oturma izni alman gerekmektedir.

Neyse, devam edelim. Oturma izni, pasaportuna işlenen bir damgadan oluşmakta. KKTC’ye giriş ve çıkışlarında buna bakılır. Eğer oturma iznin yoksa senden öğrenci belgen ve adaya eğer nüfus cüzdanınla giriş yapmışsan adaya giriş kağıdın istenir. Oturma izni, senin KKTC’de resmi bir şekilde bulunduğunu belirttiği için başta Yunanistan olmak üzere bazı ülkelerden vize almakta sıkıntı çekebilirsin ancak devlet babamız sağolsun böyle bir durumla karşılaşma riskine karşı kişinin mevcut pasaportunun süresi bitmeden de yeni bir pasaport çıkarttırılmasına olanak sağlıyor. Eğer yurt dışına gitmek gibi bir durum gerçekleşecekse ve vize sıkıntısı doğacağını düşünüyorsan (çok fazla ülke sıkıntı çıkarmaz) pasaportunun yenilenmesini isteyebilirsin.

Oturma iznini alabilmek için aşağıdaki belgeleri önceden hazır etmen gerekli.

1) Öğrenci belgesi – Öğrenci İşleri Müdürlüğü’nden talep edebilirsin. En geç 2 güne kadar hazır edilir.
2) Sağlık raporu – Sağlık Raporu Akciğer Grafisi, HIV, Hepatit B ve Hepatit C, RPR, PCR ( 72 saat süreli) ve tüm kan tetkiklerini içeren sağlık raporu olacaktır. Sağlık Raporunun, TC Sağlık Bakanlığına bağlı tam teşekküllü ihtisas veya üniversite hastanelerinden alınması gerekmektedir. Bununla birlikte sağlık raporunu KKTC’den de alabilirsin.
3) Pasaportun aslı ve resimli sayfa, geçerlilik süresini gösteren sayfa ve son sayfasının birer fotokopisi – Muhaceret yaptırmaya gittiğin yerde de çektirebilirsin ama önceden yanında hazır etmekte fayda var.
4) Para – Senelik oturma izni ücreti 190TL civarıydı yanılmıyorsam, hemen her sene fiyat değişir. Oturma izni almaya gitmeden önce buradan kontrol edebilirsin.
5) 1 adet vesikalık fotoğraf – Eğer vesikalığın yoksa Güzelyurt’ta bulunan Foto Göksel’den çektirebilirsin. Kime sorsan gösterir. Meydan Dürüm’ün yanında bulunuyor.

Bu belgeleri hazır ettikten sonra buradan çevrim içi başvurunu yapıyorsun. KKTC muhaceret (öğrenci oturum izni) işlemlerinde izlenecek adımlar’a buradan ulaşabilirsin.

Bu bir sayfa ve bu yüzden yazar bilgisi yok!
Bu sayfa en son 17 Haziran 2023 tarihinde güncellenmiş.