Pasaport
Merhaba sevgili aday öğrenci 🙂
Bu yazıda okula gelmeden önce halletmen gereken bir diğer şey olan pasaport konusunu anlatacağım sana.. Umarım iyi bir şekilde anlatabilirim..
KKTC’yi her ne kadar Türkiye’nin bir parçası olarak görsek de aslında orası da ayrı bir ülke ve öğrencilerin uzun süre boyunca adada olması gerekeceğinden dolayı giriş-çıkış yaparken pasaportlarını kullanmaları gerekiyor. Pasaport diyince masraflardan gözün korkabilir, normal. Ancak, biz öğrenciler adada eğitim görme amacıyla bulunduğumuz için, okul bize pasaportun pahalı olan “harç” kısmından muaf tutuyor. Okula kaydını yaptırırken sana pasaport harç muafiyet belgesi diye bir belge verecekler. Sen bu belgeyi alacaksın, bir bankaya gideceksin, pasaport defter parasını ödeyeceksin daha sonra vergi dairesine gidip harçsız pasaport belgeni onaylatıp o belgeyle birlikte emniyet şubesine gidip pasaportunu çıkarttıracaksın.
Pasaportunu çıkarttırmak üzere emniyet müdürlüğüne gittiğinde yanında bulunması gereken 4 tane belge olacak. Nedir bunlar?
– Onaylanmış harç muafiyet belgen
– Nüfus cüzdanının aslı
– 2 adet 50×60 ebatlarında biyometrik resim
– Eğer daha önce pasaport aldıysan ve yenilemek için eski pasaportun.
Biyometrik resim denilen olayın çok da bir esprisi yok. Hemen her fotoğrafçı da biyometrik resim çeker, bu konuda bir sıkıntın olmasın. Hatırlatmam gerekir ki fotoğrafının arka fonu beyaz olmak zorunda.
Devam edelim… Emniyet müdürlüğüne gittin, sıra numaranı aldın ve beklemeye başladın.. Sıran geldiğinde parmak izini alacaklar, belgelerini alacaklar, birkaç bilgi doldurmanı isteyecekler, nüfus cüzdanını sana geri verip seni yollayacaklar ve pasaportun 1 hafta içinde evine gelecek. Bütün iş bu kadar. Bütün bu bahsettiğim her şey yaklaşık 2 saat alır. En çok vakti de bankada sıra beklerken kaybedersin. Banka demişken, pasaport defter ücretini hemen her bankada ödeyebilirsin.
Anlamadığın bir yer olursa bize sorabilirsin 🙂