Topluluğu Tanıyalım – Halk Bilimi Topluluğu (HBT)
Merhaba sevgili okurlar, öncelikle hepinize sağlıklı ve mutlu günler diliyorum. Yazıma başlamadan önce kısaca kendimden bahsedeceğim. Ben Gözde Nur Eşiyok, okulumuzda 2. Sınıf Psikoloji öğrencisiyim. Bu yazımda sizlere okulumuzun kurulmuş ilk topluluğu olan ve 2019’dan beri aktif olarak üyesi olduğum Halk Bilimi Topluluğu’nu tanıtmak istiyorum. Keyifli okumalar dilerim 😊
Halk Bilimi Topluluğu, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusunun 2005’te açılmasıyla birlikte kurulan ilk topluluğudur. Ankara Kampusu Türk Halk Bilimi Topluluğu’nun misyonu ve vizyonu dahilinde kurulmuş olup o günden itibaren çalışmalarına devam etmektedir. Ankara THBT ailesinden farklı olarak Halk Bilimi Topluluğu yalnızca Türk kültürünün değerleriyle değil, okulumuzdaki uluslararası öğrenci arkadaşlarımızın kültürleriyle de bütünleşmiş ve onlara kapısını açmış durumdadır. Topluluğumuz, kendi içerisinde 4 ayrı kola ayrılır. Bunlar halk dansları, halk müziği, tiyatro ve arşivdir. Her bir kol sahne üzerinde kendi bünyesinde farklı etkinlikler sergilemektedir. Halk dansları ekibimizde yer alan arkadaşlarımız sene içerisinde Aynalı salonda çalışmalar alarak kendi yörelerine ait dansları yöresel kıyafetleriyle sahnede sunmak için hazırlanmaktadır. Bu danslardan bazılarını Zeybek, Kıbrıs, Karadeniz, Adıyaman ve Roman havası olarak sayabiliriz. Tiyatro kolunda yer alan arkadaşlarımız, her dönem Segafredo’nun altındaki salonda aldığı çalışmalarla birlikte sahne için oyunlara hazırlanmaktadır. İster şarkı söylüyor olun, isterseniz enstrüman çalın ya da sadece şarkılarımızı dinlemek isteyin, topluluk odamızda her zaman halk müziği kolumuzdan arkadaşlarımızla beraber keyifli vakit geçirebilir ve sahnede halk müziğimizin ruhunu yaşatan çalışmalarda yer alabilirsiniz. Bunların dışında arşiv kolundaki arkadaşlarımız, HBT geçmişindeki gösterileri arşivde toplamanın yanı sıra sosyal medyada da aktif olarak halk bilimi üzerine bilgilendirici paylaşımlar yapmaya, dönem içerisindeki etkinliklerden kesitler paylaşmaya ve gelecek nesillere bu kültürü aşılamaya devam etmektedir.
Sene içerisinde HBT olarak tüm kollarımızla beraber birçok etkinlikte sahne almaktayız. Bu etkinlikler arasında olan kampusumuzun Bahar Şenliklerinde, Sahne Sanatları etkinliğinde ve kendi topluluk gecemiz olan HBT gecesinde de hep beraber sahne performanslarımızı sergilemekteyiz. Ayrıca her yıl oryantasyon programları kapsamında Meydanda stant açarak yeni üye kayıt işlemlerini yapmakta, dans ve müzik ekibimizle beraber gösterilerimizi yeni gelen arkadaşlarımıza sunmakta ve topluluğumuzu tanıtmaktayız. Yeni üye kayıtlarından sonra HBT tanışma yemekleri düzenleyerek yeni arkadaşlarımızla beraber şarkılarımızı söyleyip dans ederek keyifli vakit geçirmekte ve kaynaşmaktayız. Bunun dışında her yıl Kalkanlı’da düzenlenen Çakıstes Festivali’nde de müzik ve dans ekibimizle beraber tüm coşkumuzla yer almaktayız.
Bünyesindeki tüm kollarla beraber Halk Bilimi Topluluğu, 2005’ten beri bir taraftan halk kültürünü ve değerlerimizi yaşatmayı, diğer taraftan arkadaşlarımızla beraber eğlenceli ve keyifli vakit geçirmemize olanak sağlamayı başarmıştır. Gerek sahne önünde ve arkasında gerek sosyal yaşantımızda hepimiz için ‘aile’ olmayı başarmış bir topluluk olmuştur. Topluluğumuz yalnızca bu kollara dahil olan kişilere değil; izlemeyi, dinlemeyi ve öğrenmeyi seven, sıcak bir topluluk ortamı, bir aile ortamı arayan, farklı kültürlerin ve yörelerin değerlerine önem veren herkese kucak açmaktadır.
Bir HBT üyesi olarak, Halk Bilimi Topluluğu adına, bu yazımı okuyan siz değerli arkadaşlarımı da ailemize davet etmekten mutluluk duyduğumu belirtmek isterim. Umuyorum ki okulumuzun bu kıymetli topluluğu hakkında yeterli bilgileri edinmenize yardımcı olabilmişimdir. Sizleri aramızda görmekten her zaman mutluluk duyacağımızı ve topluluk odamızda her zaman sizleri bekliyor olduğumuzu da ekleyerek yazımı bitirmek istiyorum.
Sevgiyle kalın 😊