[TOPLULUKLAR, 49/50] Atatürkçü Düşünce Topluluğu
Atatürkçü Düşünce Topluluğu
Merhaba değerli okuyucu. Bu yazımda ODTÜ KKK Atatürkçü Düşünce Topluluğu’ndan bahsetmek istiyorum. Bu yazı için topluluğun başkanı olan Gözde Tüter ile röportaj yaptım. Bakalım bu toplulukla ilgili neler öğreneceğiz.
Topluluğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?
ODTÜ KKK Atatürkçü Düşünce Topluluğu, Atatürk ve ideolojisini daha iyi tanımak ve tanıtmak amacıyla 2005 yılında Sosyal Kültürel İşler Müdürlüğü’nün denetiminde kurulmuş olan bir düşünce topluluğudur. Topluluğumuzun temel amacı, Atatürkçülük’ü içinde bulunduğumuz çağın sürekli değişen koşullarına göre yorumlayabilmek ve ona yeni açılımlar kazandırabilmektir. Bu amaç doğrultusunda atılacak her adımda Mustafa Kemal Atatürk ilkelerini ve devrimlerini kendimize rehber olarak almaktayız. Topluluğumuz, tüzüğünde belirttiği gibi hiçbir yapılanmanın alt birimi gibi çalışmayan, hiçbir örgüt, parti ya da dernekle organik bağı olmayan ve tamamen Atatürkçü ilkeler doğrultusunda hareket eden bağımsız bir öğrenci topluluğudur. Topluluk içi işleri bölüşmek ve daha detaylı bir şekilde her konuyla ilgilenebilmek adına 5 adet komitemiz bulunmaktadır. Bunlar medya, organizasyon, reklam ve tasarım, ekonomi ve yazı işleri komitesidir. Atatürkçülük’ü daha iyi anlamak isteyen ve çalışmalarda yer almak isteyen tüm ODTÜ’lü arkadaşlarımız topluluğumuza katılabilirler.
Yıl içinde düzenlenen etkinliklerinizden bahsedebilir misiniz?
Geleneksel 29 Ekim Cumhuriyet Balosu, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Etkinliği, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamaları, 18 Mart Çanakkale Zaferi etkinlikleri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında çeşitli okullardan gelen çocuklar ile kampusta onlar için düzenlediğimiz çizgi film gösterimleri ve oyunlar, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları ve 19 Mayıs Topluluklar Arası Spor Turnuvaları geleneksel olarak düzenlediğimiz etkinliklerdir. Bunun dışında kampus dışında da etkinlikler düzenliyoruz. Ayrıca farklı okulların Atatürkçü Düşünce Toplulukları ile etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Türkiye’de düzenlenen Ulusal Atatürkçü Düşünce Toplulukları Çalıştayı, Anıtkabir gezisi, Kıbrıs’taki tarihi yerler için kampus dışında düzenlediğimiz etkinlikler bunlardan bazıları. Bununla beraber, özel günlerde gerçekleştirdiğimiz fener alayları, önemli gün ve/veya güncel konular hakkında alanında uzman kişilerin konuşmacı olduğu seminerler/konferanslar ve “bilinçlendirme toplantıları” ismini verdiğimiz önceden belirlenmiş bir konu hakkında zaman zaman hocalarımızın da katılımıyla fikir alışverişinde bulunduğumuz toplantıları da sayabiliriz.
Yıl içinde üyelerinize hangi eğitimleri/ kazanımları sunuyorsunuz?
Bilinçlendirme toplantıları ve alanında uzman kişilerin konuşmacı olduğu seminerler veya konferanslarda, üyelerimiz birbirleri arasında fikir alışverişinde bulunuyor ve bu sayede özgür bir tartışma ortamı oluşuyor. Bunun dışında, alanında uzman kişiler ile etkinlik sonrası üyelerimiz ile birlikte bir sohbet ortamı oluşturuyoruz.
Eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Bu yıl topluluğumuz adına bir dergi çıkartacağız. Hem üyelerimizin yazılarını hem de diğer üniversitelerdeki Atatürkçü Düşünce Topluluklarındaki üyelerin yazılarını bu dergide yayınlayacağız. Bunun dışında, KKTC’de Atatatürkçü Düşünce Toplulukları’nın katılacağı “Akdeniz Bölgesel Çalıştayı”nı düzenleyeceğiz. Gündemdeki en büyük sorunlardan biri olan Doğu Akdeniz sorununa ilişkin bilgi paylaşımlarında bulunacağız. Ayrıca kampusumuzda bakımını üstleneceğimiz “Atatürk Koruluğu” oluşturacağız.