[TOPLULUKLAR, 33/50] Güzel Sanatlar Topluluğu
Güzel Sanatlar Topluluğu
Web: Facebook Grubu
Kurulduğunuz günden itibaren yaptığınız bazı önemli etkinliklerden bahsedebilir misiniz, ne gibi yeni etkinlik planlarınız var?
Normalde haftalık 4 saat workshop’larımız oluyor. Bu workshop’larda insanlar gelip istedikleri gibi bireysel çalışmalarını yürütebiliyorlar. İnsanları biraz özgür bırakmayı tercih ediyoruz. Sonuçta bu bir gönül işi. Grup çalışmaları ve grup workshop’ları oluyor. Bunlar da Art’ta alınan seçmeli derslerin paralelinde gidiyor. Yaptığımız çalışmalar okulun bazı yerlerinde var. Mesela Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin amfisindeki bilim insanlarının stencil’leri, lojmanlar tarafındaki Yeşilçam artistlerinin stencil’leri, “Gökkuşağı İnsanları” ve yemekhanenin yan duvarındaki “Kampüs İnsanları” gibi grup çalışmalarımız var. Bunlara ek olarak geçen sene, öğrenmek isteyenler için profesyonel çömlek ekibi getirip onlarla workshop yaptık. Bazen sanatçıları ağırlıyoruz. Geçen yıl Mehmet Aksoy’u ağırlamıştık. Diğer topluluklarla da ortak etkinliklerimiz olabiliyor. Bu dönem teneffüs programı kapsamında yapılan “Renklerin İnsanlar Üzerindeki Etkisi”, Psikoloji Topluluğu’yla yapılan bir çalışmaydı. Gelecek planları olarak da getirmeyi istediğimiz sanatçılar var.
Topluluğunuz sizce kime hitap ediyor?
Aslında topluluğumuz tüm kampüs öğrencilerine hitap ediyor. Güzel Sanatlar Topluluğu’na gelmek için insanın mükemmel bir el becerisi olması gerekmiyor. Bazen sadece rahatlamak için bile gelebiliyor insanlar. Yani eleme yapıyoruz, yetenekli arkadaşları alıyoruz gibi bir şey yok. Tüm öğrencilere açık bir topluluk.
Üyelerinizin sorumluluk veya görevleri nelerdir?
Bizim diğer topluluklardan biraz daha farklı olarak bir atölyemiz var. Bu çok değerli bir imkan ve üyelerimizden beklediğimiz birincil sorumluluk atölye kullanımındaki hassasiyet. Bulmak istediğiniz gibi bırakın mantığı yani. Üyelerimizden beklediğimiz ikinci sorumluluk da özellikle atölye çalışmalarında duyarlı ve yardımsever bir tavırda olmaları ki bu konudan yana atölyede işler oldukça yolunda. Arkadaşlarımız sürekli birbirleriyle etkileşim ve yardımlaşma içindeler. Bunlar dışında son derece rahat ve esnek bir topluluk yapımız var.
Üyeleriniz topluluğunuz aracılığıyla ne gibi kazanımlar elde edebilir?
Topluluğumuz atölyeye düzenli devam eden üyelerimizin el becerilerinin gelişmesine katkıda bulunuyor. Örneğin, atölyeye ilk defa bir şeyler bilmeden gelen biri burada çömlek yapmayı öğrenebilir ve kendini atölyede düzenli çalışarak geliştirebilir. Ayrıca insanlarda sorumluluk bilincinin gelişmesini sağlıyor. En basitinden herkesin kendi kullandığı malzemeyi temizleyip yerine yerleştirmesi, kendi yaptığı çalışmanın sorumluluğunu alması gibi konularda atölyeye düzenli devam eden arkadaşlara katkısının olduğuna inanıyorum. Aynı zamanda burası sosyal bir alan. Burada güzel arkadaşlıklar da ediniliyor. Kısacası, bir şeyler paylaştığın insanlarla güzel bir sosyal ortam oluşuyor.
Topluluğunuza sağlanan olanaklar sizce yeterli mi, değilse neden?
Topluluğumuza sağlanan olanakların yeterli olduğuna inanıyoruz. Bu konuda şanslı topluluklardan bir tanesiyiz. Atölyemizde elbette bütün toplulukların olduğu gibi karşılamakta zorlandığımız eksikliklerimiz oluyor. Ama genel olarak okuldan destek alma konusunda çok zorlanmıyoruz. Bizi destekliyorlar.