Yandal Programı
Bizi takip eden herkese diğer bir blog yazımızdan selam olsun. Bu girimde, siz öğrenci adaylarına pek teknik terimler kullanmadan, kredisini ortalamasını bulaştırmadan, anlayacağınız şekilde ve biraz da kendim yorumlayarak güzide okulumuz ODTÜ KKK’nın yandal programlarını anlatacağım. Okul öğrencilerine yönetmeliği okumalarını şiddetle tavsiye ederim yalnız, ayrıntılar da önemli tabii.
İşte efendim ne söyleyeyim Ankara Kampüsü’nde çift anadal ve yandal programları var. Çift anadal programına katılmak için oldukça yüksek bir ortalama gerekiyor. Aynı ortalamayı Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda yaptığında okuldan akademik burs kazanıyorsun. Aylık 450-650 lira civarı bir şey olması lazım. Hiç yapmadım. Ancak bizim kampusta çift anadal programı yok. Yandal yapmak içinse 2.5 ortalama gerekiyor. Sınıf geçmek için zaten 2.0 ortamala tutturmak gerektiğini düşünürsek üstüne biraz daha çalışıp yandal yapmak çok zor bir şey değil. Yandalın çift anadaldan farkı mezun olduğunda iki lisans diploması almak yerine sana mezun olduğun bölümün lisans diplomasını veriyorlar, yanında bir de yandal programının sertifikası var.
Yandal programına başvurmak için genel not ortalamanız en az 2.50 olmalı ve şimdiye kadar aldığınız kredili derslerin tamamından en az DD, kredisizlerden de geçer not almış olmasınız. Withdraw çektiğiniz (çekildiğiniz) dersler sizi yandal programına katılmakta engellemiyor. (Yazar burada withdraw’u açıklamış: Withdraw dediğimiz olay, dönemin 4. haftasına kadar falan yapılabiliyor. Bir derse birkaç hafta kadar katılıyorsunuz ve bakıyorsunuz ki siz bu dersi yapabilecek gibi değilsiniz, dönemin bilmem kaçıncı haftasına kadar o dersi programınızdan sildirebiliyorsunuz. Bu olaya dersten çekilmek ya da withdraw deniyor.)
Yandal programına başvurular sonbahar ve ilkbahar döneminin sonunda yapılabiliyor. Bu da 20 Haziran ve 20 Ocak gibi bir şey oluyor yaklaşık olarak. 20 Haziran’da yapılan yandal başvurularımız yaz okulu bittikten sonra açıklansa da değerlendirirken yaz okulunda yükselttiğimiz dersleri falan dikkate almıyorlar, başvurduğumuz gün neyse o gibi.
Başvurabilmek için lisans programına kayıt olduktan sonra en erken üçünkü yarıyılın başında olmak gerekiyor. Bu da demek oluyor ki bölüme Eylül ayında geçenler için sonbahar dönemini okuduktan sonra ilkbahar döneminin -ve birinci sınıfın da- sonundaki Haziran ayında başvurabiliyorlar, yaklaşık 9 ay; bölüme irregular başlayıp Şubat ayında geçenlerse tam 11 ay sonraki Ocak başvurularında.
Başvururken birden fazla yandal programına da başvurabiliyoruz, üniversiteye yerleştiğimiz sınavdaki (ÖSS sanırım) tercihler gibi tercih listesi yapıp sıralıyoruz.
İnciğini cıncığını okuyabileceğiniz ilgili yönerge burada
Eğer aklınızda şimdiden bir yandal programı varsa onun ayrıntıları da aşağıda. O yandal programında hangi dersleri alacağınızı görmeniz, yandalın düşündüğünüzden ciddi bir şey olduğunu fark etmenizi sağlayabilir. Bir inceleyin derim:
- Elektronik Yandal Programı
- Bilişim Sistemleri Yandal Programı
- Mekatronik Yandal Programı
- İktisat Yandal Programı
- Genel İşletme ve Kurumsal Finans Yandal Programı
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Yandal Programı
- Genel Psikoloji Yandal Programı
Hepinizi gözlerinizden öpüyorum, görüşmek üzere