[TOPLULUKLAR, 2/50] Fotoğrafçılık Topluluğu (FotODTÜ)
Fotoğrafçılık Topluluğu (FotODTÜ)
Web: FotODTU.com
Kurulduğunuz günden itibaren yaptığınız bazı önemli etkinliklerden bahsedebilir misiniz, ne gibi yeni etkinlik planlarınız var?
Bu sene “Temel Fotoğrafçılık Eğitimi” adı altında fotoğrafçılık ile tanışmak isteyip bu konuda bilgisi olmayanlar için bir seminer düzenledik. Bunun devamını getirmek için fikir üretme toplantıları (workshop) yapmayı planlıyoruz. Bu fikir üretme toplantıları ile örneğin sokak fotoğrafçılığı gibi alanlara yoğunlaşarak fotoğrafçılık ile detaylı olarak ilgilenenlere dersler vermeyi planlıyoruz.
Bunlar dışında kampusumuzun mezuniyet fotoğraflarını çekiyoruz ve önemli günlerde de hatıra fotoğrafları çekiyoruz. Ayrıca fotoğraf çekimi için geziler düzenliyoruz. Bu gezilerde Kıbrıs’ın doğal güzelliği bize birçok alan ve olanak sunuyor. Bu nedenle yaptığımız her gezinin farklı temalara sahip olması açısından ayrı bir öneminin ve anlamının olduğunu söyleyebilirim. Örnek verecek olursak yaptığımız bazı gezilerin ‘Güneş’in doğuşu’ gibi güzel temaları oluyor.
Son olarak her dönem 2-3 tane fotoğraf yarışmamız oluyor. Bu etkinliğimizde fotoğrafçılıkla ilgilenen üyelerimiz 2 haftada bir çektikleri fotoğraflarını getiriyor. Biz de üyelerimizle birlikte getirdikleri fotoğrafların nasıl daha iyi çekilebileceği konusunda topluluk ortamında fikir yürütüyoruz. Bahar şenliğinde de bu fotoğraf okumaları esnasında seçtiğimiz en iyi resimlerden oluşan bir sergi yapmayı düşünüyoruz.
Topluluğunuz sizce kime hitap ediyor?
Topluluğumuz fotoğrafçılık sanatını merak edip bu sanatı öğrenmek isteyen, öğrenirken bildiklerini paylaşmak isteyen; yani kısaca fotoğrafçılıkla ilgilenen herkese hitap ediyor. Başka bir değişle fotoğrafçı olmak isteyen herkese hitap ettiğini söyleyebilirim.
Üyelerinizin sorumluluk veya görevleri nelerdir?
Bizim topluluğumuzda tüzükte bir senelik üyeliğiniz varsa aktif üye olarak sayılırsınız. Dolayısıyla bizde seminerlere katılıp imza atmak yeterli olmuyor. Kurduğumuz ekiplerimiz var. Her ekibimize görev dağılımı yapıyoruz. Bazı üyelerimiz fotoğraf gezilerini organize etmekten sorumlu oluyor, bazıları sosyal medyada ve internette topluluğumuzun temsilini gerçekleştiriyor, bazılarıysa bahar şenliği ve fotoğraf sergilerinden sorumlu oluyor. Kısacası her üyenin bir sorumluluk alıp bu gereğini yerine getirmesi gerekiyor.
Üyeleriniz topluluğunuz aracılığıyla ne gibi kazanımlar edinebilir?
Konu hakkında hiçbir bilgisi olmadan, sadece merak ile topluluğumuza gelen arkadaşlar yüksek seviyede bir birikim ile topluluğumuzdan ayrılıyorlar. Tabii ki bunun için her bir üyenin katılımını ve ilgisini koruması gerekiyor. Üyelerimiz bir bilgi yanlışları varsa, yanlış bildiklerini düzeltirken diğer arkadaşlarımıza bu konudaki tecrübelerini aktarıyorlar. Böylece topluluğumuza pek bir bilgisi olmadan gelen her üyemiz dolgun bir bilgi seviyesine kavuşurken daha fazla tecrübeye sahip başka üyelerimiz de bildiklerini biraz daha arttırabiliyor.
Topluluğunuza sağlanan olanaklar topluluğunuz için yeterli mi, değilse neden?
Genel anlamda yeterli olduğunu söyleyebilirim. Kampus yönetimimiz bizi yani fotoğrafçılık topluluğunu önemsiyor. Çok büyük bir ihtiyacımız yok yani temel ihtiyaçlarımızı kampus yönetimi aracılığıyla karşılayabiliyoruz. Gezilerimize destek veriliyor, dışarıdan bir konuk getirmemiz gerektiğinde her türlü yardım sağlanıyor.