NASA International Space Apps ve KALTEV Hackhaton
Merhaba sevgili ve bir o kadar da değerli okurlarım,
Bu yazımda size ODTÜ Kıbrıs ve Ankara Kampuslarının ev sahipliği yaptığı ve bizim de deneyimlediğimiz iki yarışmadan(Hackhaton) bahsedeceğim.
Başlamadan önce Hakhaton nedir, bunun hakkında bilgi vermek istiyorum. Hackathon genel olarak birden fazla gün süren ve kalabalık bir insan topluluğunun iş birliği halinde sınırlı bir zaman diliminde, bilgisayar programlama faaliyetini yürüterek, ortaya bir ürün çıkarmaya çalıştıkları etkinliktir.
ODTÜ KALTEV Hackhaton:
Bu yarışmanın en önemli özelliklerinden biri, bu tarzda Kuzey Kıbrıs’ta düzenlenen ilk yarışma olmasıydı. Her sene düzenli olarak tekrarlanacağını da belirtmek isterim. Bu yarışmada tam 48 saat boyunca, yarışmacılardan IOT üzerine proje geliştirip kod yazmaları istendi. Sponsorları ise Turkcell ve Ardıç Teknolojiydi. Birçok üniversiteden katılımcılar durmaksızın çalışarak projelerini sundular. 1. takımın ise kampusumuzdan çıktığını belirtmeden geçemeyeceğim.
Muhtemelen bir çoğunuz fark etmiştir, nedir bu KALTEV?
Kalkanlı Teknoloji Vadisi (KALTEV), yenilikçi teknolojiler üreten girişimciler ile bu teknolojilere altyapı sağlayacak akademisyenleri bir araya getiren bir Ar-Ge ve üretim alanı olarak tasarlandı. KALTEV’in kurulması için çalışmalar 2016 yılı Eylül ayında başladı ve KALTEV’in yatırımına dönük işbirliği protokolü Mart 2017’de imzalandı. KALTEV’in ilk girişimi ve Kuzey Kıbrıs’ın ilk kuluçka programı olan Düşün, Dene, Dönüştür (D3)’ü başlatılarak, girişimci ODTÜ öğrencilerinin projelerinin ürüne dönüştürülmesi için ihtiyaç duyulan süreci başlattı. Kalkanlı Teknoloji Vadisi Ar-Ge Kompleksi’nin temeli ise 22 Mayıs 2017’de atıldı.
NASA International Space Apps:
International Space Apps yarışması, her yıl NASA tarafından düzenlenen, NASA’nın kaynaklarına erişerek takımların kendi projelerini çıkardığı bir yarışma. Bu sene bu yarışmanın ev sahiplerinden biri de ODTÜ Ankara Kampüsü idi. Bu neticede Kıbrıs Kampusu’nu orada temsil etme şansı yakaladık. Buradan bir kez daha yarışmaya katılmamızda yardımcı olan hocalarıma ve okul görevlilerine teşekkürü borç bilirim.
NASA Space Apps yarışması dünyanın en büyük hackhatonu olarak biliniyor. Okuldan 7 arkadaşımızla beraber katıldığımız bu yarışmanın Ankara ayağına bizimle beraber 35 takım daha katıldı. Bu yarışmada 48 saat VR teknolojisi üzerine bir fikir geliştirdik ve daha sonra sunumumuzu yaptık. Her ne kadar güzel bir fikir geliştirsek de sunum sürelerinin çok kısıtlı olmasından dolayı büyük bir başarı elde edemedik. Ancak ürettiğimiz fikrin hala arkasında olduğumuzu ve geliştirme sürecine devam ettiğimizi belirtmek isterim.