Atakan ÖZKAN
Atakan Özkan
Psikoloji – 2016 Mezunu
Merhaba sevgili okur,
Bu yazımda sana kampüsümüzün 2016 yılı Psikoloji mezunlarından Atakan ÖZKAN ile yaptığımız röportajı aktaracağım.
1- Öncelikle kendinden bahseder misin?
Merhaba, ben Atakan ÖZKAN. ODTÜ KKK psikoloji bölümünden 2016 Haziran ayında mezun oldum. Yüksek lisans için Hollanda’da birkaç okula başvuruda bulundum ve kabul aldım. Eğitimime Leiden University’de Child and Adolescence bölümünde devam etmeyi düşünüyordum ama büyük olasılıkla başka bir okulu seçeceğim. Yüksek lisansımı bir sene ertelettiğim için 2017 Ağustos ayında başlayacağım.
2- ODTÜ KKK’dan mezun olmak sana neler kazandırdı?
Akademik yönden güçlü bir zemin kazandırdı ve yüksek lisanstan kabul almama yardımcı oldu. Bunun dışında, üzerimde hepsinin büyük etkisi olan arkadaşlarımın hayatıma girmesini sağladı. Öğrenci olduğum dönemde kişi sayımızın fazla olmaması, hocalarımla yakın ilişki kurmama olanak verdi. Özellikle Doğu ve Jacie hocamla aramızdaki ilişki ve olaylara bakış açıları, onları rol model olarak almamı ve şu anki Atakan olmamı sağladı. Mezun olduktan sonra da üzerimdeki etkilerini hala çok fazla görüyorum.
3- Yüksek lisansa kabul alma sürecinden bahseder misin?
Yüksek lisansa başvurma ve kabul alma süreci benim için çok ağır bir süreçti. Hayalimdeki okullardan kabul almak için 3.sınıftan itibaren başvuracağım okullardaki hocalarla ve öğrencilerle iletişime geçip, kabul almak için nelerin gerekli olduğunu öğrendim. 2 sene boyunca bu bilgileri öğrenmek ve gerekliliklerini yerine getirmek gerçekten zor bir işti. Staj yapacağım yer, alacağım dersler, hangi hocamdan hangi okul için referans almam gerektiğini planladım. Bu süreç içerisinde gözümden kaçırdığım veya hafife aldığım tek şey IELTS den 7 almaktı. Bu da 1 sene yüksek lisansa geç başlamama neden oldu maalesef 🙂 .
4- Bu süreçte mezun olduğun not ortalamasının katkısı oldu mu?
2.84 ortalama ile mezun oldum. O yüzden ortalamamın hiçbir katkısı olduğunu sanmıyorum. Araştırdığım bilgilere dayanarak şunu söyleyebilirim ki, yurtdışında yüksek lisans için ortalama en az önemli kriterler arasında. Çalışma veya staj deneyimi ve iyi bir niyet mektubu çok önemli.
5- Bulunduğun üniversitede karşılaştığın zorluklardan veya sana ilginç gelen olaylardan bahsedebilir misin?
Geçenlerde Hollanda’da başka bir okuldan kabul aldım, bunu hiç beklemiyordum çünkü gerekliliklerinden 2 tanesini sağlamıyordum. Kabul aldım ve kabul aldıktan sonra bölüm başkanından bir mail aldım ve yüksek lisansımı istediğim şekilde şekillendirebileceğimi ayrıca Hollanda’daki istediğim bir okuldan seçmeli ders alabileceğimi, yardımcı olacağını söyledi. Bunun üstüne, araştırma grubu için yine aynı okuldan başka bir hocadan davetiye aldım. Benle bu kadar ilgilenmeleri garip gelmişti. Şu an Leiden’dan ziyade bu okula gitmeyi düşünüyorum.
6- Yüksek lisans için seçtiğin alanla ilgili, bu alana yönelmek isteyen öğrenciler için kısaca bilgi verebilir misin?
Yüksek lisansımı çocuk ve ergen gelişimi üzerine yapacağım. Yüksek lisansta 2 türlü program var. Biri uygulama diğeri de araştırma üzerine daha çok ağırlık veriyor. Akademisyen olmayı düşünenler için araştırma ağırlıklı yüksek lisans yapmak çok daha önemli. Gelişim alanında yüksek lisans yapmayı düşünüyorsunuz stajınızı muhakkak bu alan üzerine yapın, çocuklar üzerine çalışmak isteyip istemediğinizi, onlara yardım edebileceğinizi düşünüyor musunuz buna karar verin. Ben stajımı Ankara Çocuk Esirgeme Kurumu’nda yaptım ve bu deneyim doğru yolda olduğumu hissettirmişti.
7- Okul hayatında düşündüğün kariyer planlarına sadık mı ilerliyorsun yoksa tamamen farklı alanlara mı yöneldin?
Psikoloji bölümünü kazandığımdan beri yüksek lisansımı çocuklar üzerine bir programda yapmak istiyordum. Hala aynı şeyleri düşünüyorum. Farklı bir alana yönelmedim, yöneleceğimi de sanmıyorum.
8- Tekrar mezun olduğun güne geri dönsen, kariyerin için neyi/neleri farklı yapardın?
Hiçbir şeyi değiştirmezdim, bir şeyleri farklı yapmazdım sanırım.
9- Gelecek planlarından kısaca bahseder misin?
Yüksek lisanstan sonra göçmen çocuk kamplarında çalışmak için Afrika’ya gidip gönüllü olarak çalışmak istiyorum. Sonra büyük olasılıkla Avustralya veya Amerika’da doktora yapmaya çalışacağım. Doktora’ya kabul almak için 2 ülkeden de okullardaki hocalarla iletişime geçiyorum, artık hangisi olursa. Akademisyenlik yaparken bir yandan da çocuklarla çalışmaya devam edeceğim.
10- Son olarak, mezun olacaklara tavsiyelerin nelerdir?
Yurtdışında yüksek lisans için veya Türkiye’de çalışmak için ortalama önemli bir kriter değil. Türkiye’de yüksek lisansa kabul almak için genellikle ortalamanızın %30’u, ALES puanınızın %50’si, mülakatınızın yüzde %20’si (ODTÜ için), yabancı dil puanınızın %10’u ve mülakatınızın yüzde %10’u (diğer okullar için) kabul alma kriterleri arasında. Türkiye için ortalamanız önemli bir kriter ama ALES’den aldığınız puan çok çok daha önemli. ALES veya IELTS gibi sınavlar kolay gözükse de ALES’den 80, IELTS den 7 almak bence o kadar kolay değil. Bu sınavları ben hafife aldım, siz almayın :). Ortalamam düşük, beni kabul etmezler diye kesinlikle düşünmeyin. Her şey ortalama değil.