[HAZIRLIK HAKKINDA HER ŞEY, 4/6] Bartu DEMİRKIRAN
Bartu DEMİRKIRAN
Bilgisayar mühendisliği 1. sınıf öğrencisi
bartu.demirkiran@metu.edu.tr
Hazırlık eğitimini ne zaman, hangi kurdan başlayarak ve hangi kurda bitirerek aldın? Bu kurlar hakkındaki düşüncelerin neler? Kurunu kendin mi değiştirdin, öyleyse neden?
Hazırlık eğitimimi 2013-2015 akademik yılı boyunca aldım ve elementary kurundan eğitimime başladım. Bu kurdan sonra kurumu yükseltmeyerek ikinci dönem pre-intermediate kurundan (nam-ı değer pin kuru) eğitimime devam ettim. Haziran sınavına girmek için normal şartlar altında puan toplamak gerekiyor ancak elementary kurundan pin kuruna devam edersen puan yerine vize (midterm kelimesine alışmak gerekiyor, yazının devamında bu kelimeyi kullanacağım) ortalamaları ile sınava girebiliyorsun. Bunu bildiğim için elementary kurundan intermediate kuruna geçiş için yeterli puanı toplamaya uğraşmadım ve doğrudan ikinci dönem pin kuruna devam ettim.
Ancak bu aşamada kendi bildiğimi okumamın olumsuz bir getirisi de oldu. Pin kuru eğitiminin yarısının elementary eğitiminin son kısımlarından oluştuğunu bilmediğim için yazın hazırlıktaki 6 saat çok sıkıcı geçti. Eğer benim gibi bir şansın olursa elementary’den kur atlayarak intermediate kuruna devam etmeni öneriyorum. Gerekli puanı kolay bir şekilde toplayabilirsin.
Hazırlık eğitimin süresince derslere devamlılığın nasıldı? Derslere gitmemenin ne gibi sonuçları oldu?
Yukarıdaki soruya verdiğim cevaptaki gibi, ikinci dönem ders konularını daha önceden aldığım için çok sıkılıyordum. Bundan dolayı ikinci dönem derslerin belli bir kısmına gitmedim. Sonuçlarından bahsedecek olursam, herhangi olumsuz bir sonucu olmadı. Gitmediğim derslerde işlenen konulara bir göz gezdirmek, kaçırdığım dersleri yakalamama kendi nezdimde yeterli oluyordu. Hazırlık dönemi benim için bir tatil gibiydi diyebiliriz.
Hazırlık eğitimi dahilindeki sınavlar (midterm + quiz’ler) sence zor muydu, herhangi birini kaçırdın mı, kaçırdıysan neler oldu?
Midterm kaçırmadım ama quiz kaçırmış olabilirim. Zaten tek bir derse bile gitmemiş olsan o derse pop-quiz gelmiş olabiliyor. Kur atlama gibi bir niyetim olmadığından bu durumu çok önemsememiştim ve neticede dönem sonunda olumsuz bir etkisi de olmadı.
Eğitimin süresince hazırlık hocalarıyla iletişimin nasıldı, hocalar sana ne ölçüde yardımcı oldu?
Hocalarım ile iletişimim kuvvetliydi. Takıldığım yerlerde gerek e-mail aracılığı ile gerekse Facebook üzerinden soru sorabiliyordum. Bu şekilde hocalarımın ofis saatleri dışında dahi onlarla iletişim halinde olabiliyordum. Bunlara ek olarak, Dorinda Jane Drury yani Dindi şeklinde hitap ettiğimiz hocamız ile konuşma akıcılığını sağlamak için haftada bir ve ya iki kez pratik yaptım. Onun sayesinde İngilizce’yi daha akıcı konuştuğumu ve karşımdaki kişinin, özellikle ana dili İngilizce ise, ne dediğini çok daha kolay anlar hale geldiğimi fark ettim. Bunlar dışında ek yazılar yazdım, hocalarım onları değerlendirdi. Bunun da daha hızlı bir şekilde yazılar yazmamda etkisi olduğunu söyleyebilirim. Bu iki aktivitenin ders programları içinde olmadığını belirtmekte de fayda var.
SAC’e hiç gittin mi, önerir misin? Gitmemişsen bile, sence gitseydin senin için faydalı olur muydu?
Aslında SAC’e sadece 2 kere gitmiş biriyim. Bunlardan biri eğitim gezisi içindi, diğer ise midterm örneği almak içindi. Eğer orayı kullanırsan İngilizce gazetelere ve televizyon kanallarına çok daha rahat şekilde erişebilirsin. Ayrıca zorluk seviyesi kolay olan okuma kitaplarını okuyarak İngilizce’ye daha da hakim olabilirsin. Tabii bunun dışında benim yaptığım gibi eski midterm’leri bulmak için de kullanabilirsin.
Sene sonunda sene sonu not toplamın Haziran EPE sınavına girmeye yetti mi? Yetti ve sınava girebildiysen fakat sınavdan yeterli puanı alamadıysan ne oldu? Yetmedi ve sınava giremediysen de nasıl bir strateji izledin ve nasıl bölüm oldun?
Ben pin kuruna devam ettiğim için belli bir puan toplamama gerek yoktu ancak ben buna rağmen gerekli puanı topladım ve Haziran EPE (veya İYS) sınavı ile hazırlığı geçtim. Hazırlık İYS’ye hazırlanırken 4. soruya verdiğim cevaptakilere ek olarak bol bol İngilizce alt yazı kullanarak dizi izledim. Bunun faydasını EPE sınavının dinleme kısımlarında gördüğümü söyleyebilirim.
Hazırlık eğitimin süresince ders dışı aktivitelere ne kadar vakit ayırabildin? Bölüm eğitimin süresince ayırabildiğin vakitle bunu kıyasladığında aralarında ne gibi farklılıklar var?
Önceden de dediğim gibi hazırlıktayken fazla çalışmıyordum ve bu da aslında oldukça boş vakit yaratıyordu. Sen de benim kadar çalışarak sınavı geçebileceğini düşünebilirsin fakat bunu diyebilmek için hazırlık eğitimine başlamadan evvel İngilizce alt yapının biraz oluşmuş olması gerekiyor, buna dikkat et. Soruya dönecek olursak bölümdeki ders yüküm hazırlığa kıyasla çok daha fazla. Bir ödev bitiyor, biri geliyor. Sınavlar ve diğer işler de bunun cabası oluyor tabii. Bunları göz önünde bulundurarak bölümdeki serbest zamanımın çok daha az olduğunu söyleyebilirim. Ancak eğer uykundan biraz fedakarlık yaparsan daha çok boş zaman oluşturabileceğini söylemek istiyorum.
Hazırlıkta aldığın İngilizce eğitimi bölümde ne kadar işine yaradı/yarıyor?
Hazırlık eğitimi ile bölümdeki İngilizce arasında çok büyük fark var. Açıkçası konuşurken dil bilgisi kurallarına çok daha az dikkat ediyorum. Hazırlıktayken daha çok dikkat etmeye çalışıyordum, dediklerim yanlış anlaşılır diye düşünüyordum ama bunun doğru olmadığını gördüm. Yazı yazarken ise dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca uymaya ve dikkat etmeye çalışıyorum. Bu açıdan hazırlıkta öğreneceğin İngilizce’ye teşekkür edeceğini rahat bir şekilde söyleyebilirim.
Bunun dışında bölümde mesleki İngilizce (terimler ve jargon) kullanılıyor. Bölümüne göre değişen bir kelime havuzunu kullanmak zorunda kalıyorsun ve büyük ihtimalle bunu hazırlıkta değil, bölümde öğreneceksin.
Almış olduğun hazırlık eğitiminin sana kattıkları kadarıyla, şu anki İngilizce seviyeni öncesine göre nasıl değerlendirirsin? Hazırlık İngilizce’yi öğrenmek için yeterli mi yoksa ayrıca çabalamak da gerekiyor mu?
Bir önceki soruyu cevapalrken biraz bu soruya da cevap vermiş oldum sanırım. Hazırlık yazı yazma konusunda bana çok şey kattı ama bu öğrendiklerimi tamamen aynı şekilde kullandığım anlamına gelmiyor. Onun üzerine bir şeyler katmak gerekiyor. Daha rahat yazı yazmak içinse hazırlıkta öğrendiğin kalıpların dışına çıkman gerekiyor. Hazırlıkta aldığın İngilizce eğitimi daha çok yazı yazma üzerine olacak. Bunun dışında duyduğunu anlayabilmen ve anladıklarından yola çıkarak da karşı tarafa kendini akıcı bir şekilde ifade edebilmen gerekiyor. Bunun için de kitap okumak, dizi izlemek ve birileri ile İngilizce olarak konuşmak gerekiyor. Eğer bunları yaparsan İngilizce seviyeni çok daha kolay bir şekilde geliştirebilirsin. Tabii, İngilizce’yi tamamen öğrenmek istiyorsan, ana dili İngilizce olan bir ülkede yaşaman gerekiyor. Bunun yanında resmi dili İngilizce olan her ülkenin kendine ait konuşma sözcükleri var. Örneğin Avustralya’da konuşulan İngilizce ile İngiltere’de konuşulan İngilizce arasında fark oluyor. Tabii bunlar çok ufak farklar.