Bilgisayar Mühendisliği Bitirme Projesi
Merhaba,
Her bölümün olmasa da okulumuzda birçok bölümün son senesinde bitirme projesi teslim etme zorunluluğu var. Ben de sana bu yazımda kendi bölümüm olan Bilgisayar Mühendisliği bölümünün bitirme projesi hakkında örnek olması niteliğinde, daha önce bu projeyi yapmış mezun bir arkadaşımızın gözünden bilgi aktaracağım.
Blog’umuzun da eski yazarı olan Mehmet Çağlar’ın ekibiyle beraber, 2016-2017 yılları arasında yaptığı projesinin adı Smart Home Applications’mış. Son sınıfta bitirme projesi yaparken normalde hocalar proje konularını paylaşır ve öğrenciler içlerinden birini seçerek hocaya mail atarlar. Tüm sene boyunca da o proje için çalışırlar. Ancak Mehmet ve ekibi için işler bu şekilde ilerlememiş. Önerilen projelerin hiçbiri ilgilerini çekmeyince, hocaların proje teklifleriyle aynı formatta olan başka bir proje teklifi hazırlayarak bunu onlara sunmuşlar ve onay alınca da kendi sundukları bu projeyle ilgilenmeye başlamışlar. Dönemlerindeki en kalabalık ekip olarak dört kişilermiş. Bu kadar kalabalık bir ekiple yola çıktıkları için, bu kadar büyük de bir proje yapmak istediklerini söylüyor Mehmet. Dönemin başında tüm projeyi masaya yatırıp her şeyi ölçeklendirdikten sonra işler de gayet yolunda gitmiş. Mehmet bitirme projesi dersini aldığı dönem, beş ders daha alıyormuş. Introduction to Microprocessors, Signals and Systems for Computer Engineers, Wireless Communication an Networks, Database Management Systems o dönem içinde aldığı ağır derslermiş. Bunlarla beraber aynı anda topluluk görevleri ve bitirme projesi biraz zor ilerlemiş.
Proje akıllı ev sistemlerinin biraz daha mobil üzerinde aktif olmasıymış. Uygulama bir sonraki adımı takip etsin, senaryo oluÅŸtursun ve ona göre çalışır durumda olsun isteniyormuÅŸ. Aynı anda hem evde olan olayları izlesin, hem de Ä°nternet’teki bilgileri alıp bunlara baksın, bunları incelesin. ÖrneÄŸin bir sonraki yıl, yine aynı gün, aynı saatte, yaptığı bu iÅŸlemlere göre bir eylemde bulunsun isteniyormuÅŸ. Ekip dört kiÅŸiden oluÅŸtuÄŸu ve proje tüm yıla yayıldığı için projenin yapım aÅŸamasında üyelere zaman zaman farklı, zaman zaman spesifik görevler verilmiÅŸ. Bazı bölümlerin yapımında bir kiÅŸi deÄŸil de, iki kiÅŸinin ortak çalışması gerekiyormuÅŸ, örneÄŸin sensörlerin alanlarından, kullanımından, birleÅŸiminden bir kiÅŸi, istatistikler, veri tabanı ve gelen verilerin istatistiklerinden ise yine bir kiÅŸi, ve iki kiÅŸi ise bazı yerlerde ortak olarak çalışmışlar. Mehmet daha çok mobil kısmıyla ilgilenirken, server geliÅŸtirme kısmında da takım arkadaşıyla beraber çalışmış. Çünkü bu projenin temellerinden birisiymiÅŸ. Sistemin güvenlikli olması projenin en temel esasıymış. Bu yüzden web tarafıyla ve back-end kısmıyla Mehmet ilgilenirken, front-end ve güvenlik kısmıyla da bir diÄŸer ekip arkadaşı ilgilenmiÅŸ. En son ortaya konulan iÅŸ bir ev maketi üzerinde sunulan simülasyon olmuÅŸ. Maket hazır olarak alınmamış, straforlarla ekip üyeleri tarafından oluÅŸturulmuÅŸ. Dönemin en baÅŸarılı projesi seçilip, Ankara Kampusu’nda ODTÃœ Ceng Demo Day’de sunum gerçekleÅŸtirmeye hak kazanmışlar.
Mehmet şu anda çok farklı bir alanda çalıştığı için bu projenin getirilerinden faydalanmıyor, ama ileride IoT alanında çalışırsa ona çok büyük katkı sağlayacağı da kaçınılmaz bir gerçek.