Bunları Biliyor muydunuz? (Ulaşım)
Merhabalar arkadaşlar. Bu yazımda sizleri yeşilin maviyle buluştuğu tarihin ve doğal güzelliklerin bir arada olduğu turistik adamızdaki ulaşım olanakları hakkında bilgilendirmeye çalışacağım. İyi okumalar…
Ada içerisinde ulaşım her ne kadar taksi ile sağlanabiliyor olsa da en yaygın ulaşım şekli dolmuş oluyor. Bu özel dolmuşlar hemen hemen adanın her yerine ulaşımı sağlamaktadırlar. Taksilerle sağlanan ulaşım görece pahalı olduğu için grup halinde kullanımlarda tercih etmek çok daha uygun olabiliyor.
Ada içerisinde hava alanı ulaşımları KIBHAS şirketi tarafından sağlanmaktadır. KIBHAS biletleri 22.5₺’dir. Bu şirket rezervasyonlu olarak çalışmaktadır. Güncel sefer saatlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Öncelikle Güzelyurt’a ulaşımın nasıl sağlanabileceğinden başlayayım. Okulumuzun anlaşmalı olduğu şirket ile Güzelyurt, Kalkanlı ve okulumuz arasında ring seferleri düzenlenmektedir. Bu seferler her saat başıdır. Okulumuzun öğrenci kartına para yüklenmesi ile her tek yönlü ulaşım 0.80₺ olarak ücretlendirilmektedir. (min. 20₺ yükleme yapılmaktadır.) Eğer yükleme yapılmaz ise her tek yönlü ulaşım 4₺ olarak ücretlendirilmektedir. Servis cumartesi ve pazar günleri terminalden okula 00.05, okuldan terminale 00:45’e kadar olup, haftanın diğer günleri 23:05 ve 23:45’e kadardır. Buna ek olarak servisler sabahları terminalden okula 08:05’te, okuldan terminale 08:45’te hareket etmektedir. Yani her 5 geçe Güzelyurt terminalden okulumuza, her 45 geçe okulumuzdan terminale hareket etmektedir. Bu ring seferlerinin ulaşım süresi ise kalkanlı köyünü de dolaştığı için yaklaşık 25 dakikadır.
Okulumuzdan Lefkoşa’ya gitmek istediğinizde öncelikle Güzelyurt terminaline giden okulumuzun servislerine binmelisiniz. Güzelyurt terminalinden Lefkoşa’ya ulaşım AKVA ve Çimen dolmuşları ile sağlanmaktadır. AKVA dolmuşları, 06:00 – 18:00 arasında Güzelyurt – Lefkoşa yönünde, 07:00 – 19:00 arasında ise Lefkoşa – Güzelyurt yönünde çalışmaktadırlar. Tek yönlü öğrenci bileti 8₺, tam bilet ise 9₺’dir. Ayrıca her yarım saatte bir seferleri bulunmaktadır. Diğer bir şirket olan Çimen’in çalışma saatleri ise 06:30 – 18:00 arası olup ücretleri öğrenci için 12₺ ve tam bilet için 15₺’dir. Her iki şirket için de gün içerisinde yer ayırılması gerekmektedir.
Okulumuzdan Girne bölgesine ulaşım için Çimen dolmuşları kullanılabilmektedir. Bu dolmuşlar 06:30 – 18:00 arası çalışmaktadır. Fiyatları öğrenciler için 12₺ olup, tam yolcular için ise 15₺’dir. Sefer saatleri erken bittiği için saat 18:00’den sonra ulaşım taksiler ile sağlanmaktadır. Bu taksilerin fiyatları yaklaşık 200-300₺ aralığında değişmektedir. Genellikle taksiler Mercedes Vito (6 yolcu) tipi araçlar olup, grup halinde kullanımlarda yol ücreti kişi başı yaklaşık 40₺ civarında tutmaktadır. (Fakat taksi fiyatları firmadan firmaya değişmekte olduğu için, fiyatları yaklaşık olarak değerlendirdim.)
Okulumuzdan Lefke bölgesine ulaşım için yine okul servisleri ile Güzelyurt terminale gidilmelidir. Orada terminalden yine AKVA servisleri ile ulaşım sağlanabilmektedir. Çalışma saatleri yukarıda bahsettiğim gibidir. Fiyatları ise; öğrenci bileti 5₺ ve tam bilet 6₺’dir ve her yarım saatte bir bu yönde ulaşım sağlanabilmektedir.
Okulumuzdan Gazimağusa yönüne gitmek için önce Güzelyurt terminale gidilmeli. Ardından yukarıda bahsettiğim şekilde Lefkoşa terminale gidilmeli. Sonra Lefkoşa terminalden İtimat dolmuşları kullanılarak Mağusa yönüne ulaşım gerçekleştirilebilir. Bu şirket 06.30 – 19.00 arasında Lefkoşa Mağusa arası her 20 dakikada bir ulaşımı sağlamaktadırlar. Bu mevkide fiyatları öğrenci için 12₺ olup, tam yolcular için 14₺’dir. Ancak Mağusa’ ya gitmek istiyorsanız dönüş saatini iyi ayarlamanız gerekmektedir. Aksi takdirde Lefkoşa’ daki araca yetişemeyebilirsiniz. Güzelyurt – Lefkoşa arası yaklaşık 1 saat, Lefkoşa – Mağusa arası yaklaşık bir buçuk saat sürmektedir. Bu yüzden benim naçizane fikrim Mağusa’ yı gezmek, dolaşmak istiyorsanız burada muhakkak 1 gece kalmalı ve Mağusa’nın tadını çıkarmalısınız 🙂
Ayrıca adanın genelinde öğrenci sayısı çok olduğu için otostop çekmek de hayat kurtarabilir. Kendi tecrübelerime dayanarak şu ana kadar otostop konusunda bir sıkıntı ile karşılaşmadım. Bir diğer alternatif ise acil durumlarda ODTÜ KKK Öğrenci İmecesi’ni kullanılarak yardımlaşma sağlanabilmektedir.
Son olarak, ada içerisinde gezilecek ve görülecek o kadar çok yer var ki, şimdiden harekete geçmenin gerektiğini düşünüyorum. Eğer kafam estiğince gezmek dolaşmak istiyorum diyorsanız o zaman araba kiralama gibi olanaklarınız vardır. Fakat bu olanak öğrenciler için geçerli olmayıp, aileleri ile birlikte gelen öğrenciler için geçerlidir. Yani ada içerisinde öğrencilerin araba kiralama olanağı bulunmamaktadır.
Son olarak KKTC’nin genelinde ulaşım koşullarının çok yeterli olduğunu söyleyemem. Çünkü genel bir toplu taşıma sistemi bulunmamaktadır. Fakat temel anlamda ihtiyaçlarımızın giderilmesi için özel şirketler tarafından sağlanan imkanlar belli bir yere kadar yeterlidir. Umarım ilerleyen süreçlerde ulaşım şartları devlet tarafından desteklenerek çok daha iyi ve sistematik hale gelir. Diğer yazılarımda görüşmek üzere!