[TOPLULUKLAR, 28/50] Eleştirel Düşünce Topluluğu
Eleştirel Düşünce Topluluğu
Web: Facebook Sayfası
Kurulduğunuz günden itibaren yaptığınız bazı önemli etkinliklerden bahsedebilir misiniz, ne gibi yeni etkinlik planlarınız var?
Topluluğumuz 2014 yılının Mart ayında kuruldu. O günden bu yana yaptığımız bütün etkinliklerin önemli olduğunu düşünüyoruz. Dünya her gün bir değişim içerisinde, biz de bu değişimin ucundan yakalayıp sorgulama yeteneğimizi geliştirmeyi hedef alarak yola başladık. Etkinliklerimiz güncel olaylarla birlikte şekillenmektedir. Örneğin, ilk etkinliğimizi İŞİD ve Ortadoğu üzerine yaptık. Bildiğiniz gibi konu güncelliğini ve ciddiyetini hala koruyor. Ukrayna Krizi’nin olduğu dönemlerde “Ukrayna Krizi” adlı bir konferans düzenledik. Bu konferansta Kiev büyükelçisini konuk ettik. Ermeni Sorunu’nun 100.yılında “100. Yılın Eşiğinde Ermeni Sorunu” adlı konferans düzenledik. Daha sonra, Syriza’nın Yunanistan başarısından sonra “Syriza’nın Ertesinde Yunanistan” konulu konferansta ismi Yunanistan ile birlikte anılan Gazeteci Nur Batur’u ağırladık. Başta belirttiğimiz gibi yaptığımız bütün etkinliklerin önemli olduğunu düşünüyoruz. Üstte bahsettiklerimiz sadece birkaçıydı.
Elbette yeni etkinlik planlarımız var. Örneğin, ikinci dönem için bir makale yarışması düzenlemeyi planlıyoruz. Ödüllü bir yarışma olacak ve hocalar tarafından en iyi üç makale seçilecektir. Bununla birlikte dünyanın değişen ve gelişen dinamiği bize ışık tuttuğu doğrultuda konferanslarımız devam edecektir.
Topluluğunuz sizce kime hitap ediyor?
Topluluğumuz kurulduğundan bu yana düşünce çeşitliliğini önemsemektedir. İsminden de anlaşılacağı gibi tek bir düşünceye odaklı etkinlikler düzenlemiyoruz. Kendimizi bir puzzle gibi görüyoruz. Puzzle bizim için farklı parçaları temsil ediyor. Parçaları bir araya getirmeye çalışırken yeni parçalar keşfediyoruz ve büyüyoruz. Yani düşünce çeşitliliğini bir parçalanma olarak değil büyüme olarak ele alıyoruz. Bu nedenle belirli bir cevap yok. Düşünmeyi sorgulamayı seven herkese hitap ediyoruz.
Üyelerinizin sorumluluk veya görevleri nelerdir?
TTopluluğumuz başkan, iki başkan yardımcısı, yönetim kurulu ve aktif üyeler ile birlikte organize bir şekilde çalışmalarını yürütmektedir. Böyle söyleyince gözünüze hiyerarşik bir çalışma düzeni aklınıza getirmenizi istemeyiz tabii. Başarıya giden yolda kolektif bir çalışma yürütülmelidir. Topluluğun hangi birimde çalışırsanız çalışın (Organizasyon, Mali İşler, İletişim vs.) fikirleriniz her zaman önemsenecek ve uygulamaya geçirilmesi için emek verilecektir.
Üyeleriniz topluluğunuz aracılığıyla ne gibi kazanımlar elde edebilir?
Üyelerimiz Eleştirel Düşünce Topluluğu ile birlikte güncel olayları daha kolay takip edecek ve sorgulayacaktır. Ayrıca konferanslar dışında düzenli olarak tartışma toplantıları yapmaktayız. Bu toplantılara katılarak farklı düşünceye sahip olan insanlarla birlikte eleştirel düşünme yeteneklerini geliştirebilirler. Kabul etmemiz gereken bir şey varsa o da, bizlerden farklı düşünen insanların fikirlerine ihtiyacımız olduğudur. Bizimle birlikte bu yolda yürümek isteyen üyeler ile önyargılarımızı bırakıp göremediğimiz birçok noktaya birlikte ulaşabiliriz.
Topluluğunuza sağlanan olanaklar sizce yeterli mi, değilse neden?
İstediğimiz her türlü etkinlikte gerek Sosyal Kültürel İşler gerek danışman hocamız Dr. Rafet Akgünay bize her türlü desteği vermiştir. Bütçe konusuna değinmek gerekirse, bazı etkinliklerde maddi sıkıntılar yaşadık. Ama okul bünyesinde birçok topluluk barındırdığından, bunun sadece bizim topluluğa has bir şey olmadığını biliyoruz. Sorunlar Sosyal Kültürel İşler ve topluluğun kolektif çalışması ile çözülmüştür.