Online Dönem Topluluk Röportajları – Enerji Topluluğu
Merhaba sevgili okuyucu, bu yazımda seni kampusun en heyecan verici ve aktif topluluklarından birinin, Enerji Topluluğu’nun röportajıyla selamlıyorum.
Bir yıl boyunca topluluğun aktif üyesi olmuş, ardından başkan yardımcılığını yürütmüş ve yarım dönemdir başkanlığını yapmakta olan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusunda 3.sınıf Makine Mühendisliği öğrencisi Caner Davarcı ile sizler için keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
İyi okumalar!
1. Topluluğunuzu kısaca tanıtabilir misiniz?
Enerji Topluluğu uzun yıllardan beri kampus içinde ve dışında enerjinin önemi, nasıl elde edildiği ve nasıl daha verimli kullanılabileceği üzerine farkındalığı arttırmaya yönelik çalışmalar yapmakta. Ancak, üyemiz ve izleyicimiz olan kitlenin ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak son zamanlarda sosyal ve kişisel gelişim alanlarında da etkinlikler düzenleyen bir topluluğa evrildik.
2. Online eğitim sürecine nasıl uyum sağladınız? Bu süreçteki motivasyonlarınız neler?
Online dönemin meyvelerini topluluk olarak fazlasıyla topladık. Bu yüzden, yüz yüze eğitime geçsek bile yine online etkinliklere de yer vereceğiz diyebilirim. Normalde ulaşamayacağımız, alanında önemli başarılar elde etmiş çoğu insana ulaştık. Bunun en önemli etkeni de bu insanların Kıbrıs’a uçmak zorunda olmadan, evlerinden online platformlar aracılığıyla yalnızca bir saatlerini bize ayırabiliyor olmalarıydı. Yolculukla harcanabilecek zamanı yalnızca 1-2 saate düşürdüğümüz için daha fazla etkinlik yapar, daha fazla insan ağırlar olduk. Bu süreçte ise, etkinlikler sonrasında aldığımız olumlu geri bildirimler bizi daha çok motive etti diyebilirim. Böylece her zaman daha fazla ve daha iyi ne yapabiliriz diye düşündük.
3. Online dönemde ne tür etkinlikler yapıyorsunuz?
Etkinliklerimizi “Neden Enerji?”, “Nasıl Başardım?”, “Bir De Mezuna Soralım” ve “Kişisel Gelişim” olmak üzere dört kategoriye böldük. “Neden Enerji?” bölümünde, enerji alanında başarılı olmuş insanları davet ederek hem alanlarıyla hem de enerji türleriyle ilgili öğretici seminerler düzenliyoruz. Sonrasında ise fikir alışverişi yaparak tartışmalarla öğrenileni daha kalıcı hale geldiği bir ortam hazırlıyoruz. “Nasıl Başardım?” serisinde ise iş hayatında başarılı olmuş insanları davet ediyor, hayata dair kazanımlarını, öğretilerini dinliyoruz. “Bir De Mezuna Soralım” serisinde ise okulumuzun her alandan mezunlarını ağırlayarak onların kariyer deneyimlerini dinliyor ve okul dışındaki hayatı biraz daha öğrenci gözünden öğreniyoruz. “Kişisel Gelişim” bölümünde çoğunlukla etkili CV hazırlama ve mülakat teknikleri gibi konular üzerinden ilerliyoruz.
Bu çalışmalarımıza ek olarak, “Geleceğimiz Enerji” projesiyle ilkokul ve ortaokul çağındaki çocuklarımıza enerji ve sürdürülebilir enerji nedir, nasıl verimli kullanılır gibi başlıklar altında eğitici seminerler vermekteyiz. Bu proje kapsamında yapılan tüm seminerler, pedagog ve danışman hocalarımız tarafından özenle eğitilmiş proje üyelerimiz tarafından verilmekte. Ayrıca topluluk olarak bu dönem içerisinde bir bilim teknik dergisi yayınlamayı da planlıyoruz. Tüm bunların yanında bir de mühendislik projeleri hazırlayarak yurt içi ve yurt dışında yarışmalarda yer alıyoruz.
4. Yaptığınız bu etkinliklere yüz yüze eğitime kıyasla katılım farklılıklarını nasıl buluyorsunuz?
İnsanların sürekli evde olması ve etkinliğe katılmanın yalnızca bir tık uzakta bulunması nedeniyle online dönemde katılım hiç ummadığımız kadar arttı. Biz de bunu fırsat bilerek insanların daha rahat katılım sağlayabileceği saatleri seçtik her zaman.
5. Bu süreçte topluluk olarak hangi iletişim kanallarını kullanarak üyeler ile iletişim kuruyorsunuz?
Sosyal medyayı her zamankinden daha aktif kullanmaya başladık bu süreçte. Özellikle LinkedIn, Instagram, Facebook vb. mecraları örnek gösterebilirim. Ancak kendi içimizdeki iletişimi de her daim güçlü tutmak adına online döneme başlar başlamaz bir Discord kanalı açtık. Burada grup çalışma odaları, duyurular, müzik ve etkinlik gibi başlıklar altında bölümler oluşturduk. Sohbet edip yardımlaştığımız bir ortam yaratmaya çalıştık. Bir nevi online topluluk odası dizayn ettik. Etkinliklerimizde ise kayıtlar alarak kaçıranlar için Youtube üzerinden yayınlamayı tercih ettik. Böylece öğrenmenin zaman gibi kavramlara takılmasına izin vermedik.
6. Son olarak, topluluk içindeki dinamiğinizden biraz bahseder misiniz?
Tabii. Bu dönemde bahsetmiş olduğum çabalarla ve etkinliklerle bir şekilde grup üyeleri arasındaki dinamiği hep canlı tutmaya uğraştık. Topluluğa yeni üye olmuş kişilere etkinlikte moderatörlük gibi belirli roller vererek üyelerin de dahil olmasını hedefledik. Burada da her zaman resmi bir topluluktan önce aile olmak mottosu üzerinden ilerledik. Ben topluluk başkanı olarak seçilmiş olsam da aramızda hiçbir zaman hiyerarşik bir düzen hâkim olmadı. Her zaman daha arkadaşça ve yardımseverliği benimseyerek hareket ettik.
Topluluk Discord kanalının çalışma odalarında birbirimize okuduğumuz bölümlerle alakalı olarak da yardımcı olduk. Üyelerimizin farklı sınıf, bölüm veya etnik gruplardan olması aramızdaki iletişimi daha da güçlendirmekle beraber sosyalleşmemize de açık fikirli ve özgür bir alan yarattı. Önemli olan topluluğun aynı hevesle biz olmadan da devam edebilmesi olduğu için üyelerimizle aramızda ayrım gözetmeksizin biz olma fikrini benimsiyoruz.
Yeni arkadaşlarımızı da bizimle birlikte farkındalık yaratmaya davet ediyoruz!
https://www.instagram.com/nccenergysociety/
https://www.youtube.com/channel/UCtYCUinrIyIG81EqBShyHFg
https://www.linkedin.com/company/metu-ncc-energy-society/