Erasmus Deneyimi
Merhaba! 🙂
Bugün size daha önce Erasmus yapmış olan arkadaşımız Barış Çağrı Dinç’in 2015 Erasmus deneyimini ve bu deneyimiyle ilgili önerilerini aktaracağım. Umuyoruz ki aklınızdaki Erasmus ile ilgili sorulara cevap bulabilmeniz açısından bu yazımız size yardımcı olur. Keyifli okumalar 🙂
Öncelikle programa başvurabilmek için 2.50 ve üzeri ortalamanızın olması gerekiyor. Aynı zamanda bir İngilizce yeterlilik sınavı sonucu gerekiyor. Ben başvurduğum zaman EPE sonucum geçerliydi, benim başvurumda o baz alınmış olabilir. Kesin bilgileri ve ayrıntılı koşulları, başvuru zamanı öğrenci işlerinden gelen mailden öğrenebilirsiniz.
Başvuru sonrasında başvuranların arasındaki bölüm çeşitliliği ve ortalama gibi durumlara bakılarak gidecek kişiler seçiliyor. Bu seçilenler arasından 5 kişiye okulumuz hibe veriyor. Başvuru sonucunda okul, tercih edilen okullar ile görüşüyor. Karşı taraftan onay alındıktan sonra da okula imzalatılmak üzere, alınan dersleri içeren “learning agreement” hazırlanıyor. Gideceğiniz okuldan da vize başvurusu için gereken kabul mektubu alınıyor. İşlemler mail yolu ile halledilebiliyor. Vize başvurusu prosedürü elçiliklerin web sitesi üzerinden elde edilebilir. Kabul mektubu sayesinde vize alma konusunda bir sıkıntı çıkmıyor (başvuru reddi vs.).
Kalacak yer her ülkeye göre değişmekle birlikte, Madrid için yurtlar normal bir eve göre daha pahalı fakat Prag için tam tersi olduğunu biliyorum. Kalacak yer işini internet üzerinden, oda oda ev kiralanan yerlerden bakıp seçebiliyorsunuz. Ben ilk birkaç gün hostelde kalırken, siteden belirlediğim evlere gidip beğendiğimi kiraladım.
Ülkeye vardığımda kendi okuluma gidip oraya kaydımı tamamlamam gerekti. Okul ve dersler başladıktan sonra işin en tatlı süreci başlıyor. Genel olarak ilk zamanlar keşfetmenin verdiği eğlence ile geçiyor. Oradaki okullar Erasmus öğrencileri için topluluklar kurmuş ve bu topluluklar sayesinde başka Erasmus öğrencileri ile kolaylıkla tanışabiliyor, yeni kültürler hakkında bilgi ediniyorsun. Benim ders yüküm az olduğu için gezme, öğrenme, eğlenme fırsatım çok fazla oldu. Bir kere, farklı ülkelerden insanlarla tanışmak, farklı düşünce tarzlarını görmenizi sağlıyor, insanın ufkunu genişletiyor. Farklı kültürleri tanıyacak etkinlikler sayesinde de eğlenirken öğreniyorsunuz. Başka kültürleri de kolayca tanıma fırsatı kazanıyorsunuz.
Farklı ülkeden gelen insanların yemeklerini tanıttığı bir etkinlikte, bir paket pişmaniyeyi bir Alman arkadaş ile bir İtalyan ortaklaşa bitirdi. Bizde Meksikalı arkadaşlar ile sarma yanında taco yiyorduk mesela 🙂 . Bunun gibi karışık kültürlerin bulunduğu ama eğlenceli bir sürü etkinlikte yer aldım. Bunlar sayesinde insanlara daha farklı bakabilen birisi oldum. Genel olarak, bu tecrübeyi herkesin yaşaması gerekiyor bence.
Bunların yanında, hep iyi yönleri anlatılıyor olsa da, farklı bir ülkede yaşamanın zorlukları olabiliyor. Ayrıca hibeniz de olsa, işin bir de maddi bir boyutu var. Bu yüzden tavsiyem Erasmus yapmadan önce her şeyi eksisi ve artısıyla düşünüp kararı ona göre vermek.