Erdem ÜNAL
Erdem Ünal
Elektrik ve Elektronik Mühendisliği – 2015 Mezunu
Herkese merhaba!
Bu yazımda Elektrik ve Elektronik Mühendisliği mezunu bir arkadaşımızla merak edilenler hakkında röportaj yaptık.
Hazırsan başlayalım!
1- Öncelikle kendinden bahseder misin?
2015 yılı Elektrik Elektronik Mühendisliği mezunuyum. TEMSA’ da Araştırma-Geliştirme Mühendisi olarak 1 yıldan fazla süredir çalışmaktayım.
2- ODTÜ KKK’dan mezun olmak sana neler kazandırdı?
Üniversitenin ismi, sizin iş mülakatlarına çağırılma ihtimalinizi arttırıyor. Ancak mülakatta nasıl bir izlenim bırakacağınız üniversite hayatınız ve başvurduğunuz işle ilgili bilgi birikiminize bağlı. Üniversite hayatımda sürekli olarak okulun zorluğundan dert yanardım. Ancak iş hayatımda bu zorlukların çok faydasını gördüm. Çalışma temposu konusunda hiç bir sıkıntım olmadı.
3- İşe girme sürecinden bahseder misin?
Yeni mezun olarak iş bulmak çok zor bir süreçti. Birçok firma deneyim istediği için zaten az olan seçenekleriniz daha da azalıyor. Bu süreçte tek bir CV ile başvuru yapmak yerine, her başvurum için özel CV hazırlıyordum ve mutlaka ön yazı yazıyordum. Burada belirttiğiniz hobileriniz bile mülakat sırasında karşınızdaki insanlar ile ortak konuda konuşmanıza ve gerginliğinizi atmanıza yardımcı oluyor. Ben işe girerken önce firmanın İngilizce sınavına girdim. Daha sonra aynı firmadan 4 farklı çalışan grubuyla mülakata girdim. Her grup size farklı konularda sorular soruyor ve sizin cevaplarınızı sabırla dinliyor. Özellikle kurumsal firmalar bu konulara çok dikkat ediyor. 2 ay süren görüşmeler sonunda işe kabul edildim.
4- Bu süreçte mezun olduğun not ortalamasının katkısı oldu mu?
Ben üniversiteden çok düşük bir not ortalaması ile mezun oldum. Mülakatta ortalamanız niye bu kadar düşük sorusuyla karşılaşabiliyorsunuz. Ancak, özellikle bazı firmalarda bu çok önemli olmuyor. Çünkü diğer sorulara vereceğiniz cevaplar ile bu sorunu ortadan kaldırabiliyorsunuz. Teknik sorulara veya size sunulan bir soruna bulacağınız çözümlerin işe girerken daha önemli olduğuna inanıyorum.
5- İş hayatında karşılaştığın zorluklardan veya sana ilginç gelen olaylardan bahsedebilir misin?
İş ve üniversite hayatının benzeyen ve benzemeyen birçok yönü mevcut. İş ortamındaki resmiyet ve insan ilişkilerine alışmak biraz zaman alıyor. Ancak gerek iş yükü olsun gerek iş yerinde yapılan işler olsun üniversitede yaptıklarımdan pek farklı değil. Öğretim görevlilerinin yerini patronlar alıyor. Özellikle çalıştığınız iş yerinde performans sistemi varsa, yıl sonunda belli bir notunuz bile oluyor. Ben şu anki işim nedeniyle hala çok fazla teknik konuyla çalışmak zorunda kalıyorum.
6-Bulunduğun sektörle ilgili, bu sektörde çalışmak isteyen öğrenciler için ne söylemek istersin?
Otomotiv sektörü şu an tekrardan yükselişe geçti. Özellikle elektrikli araçların kullanımının artması, otonom araçların hayatımıza girmek üzere olduğu bir dönemde çok popüler. Benim de kafamda otomotiv sektörü ile ilgili çok fazla soru vardı; bir elektrik ve elektronik mühendisi otobüs üreten bir fabrikada ne yapabilir, nasıl kendini geliştirebilir ya da gelecek planları neler olmalıdır gibi. Ancak elektrikli araçlarla çalışmaya başladıktan sonra bu sektörün uzun bir süre popüler bir sektör olacağını ve yeni gelişmelerin -otonom araçların- bu sektörün değerini arttıracağına inanıyorum. Bu sektörde çalışacak kişilerin yazılım ve donanım bilgisinin yüksek olması da çok büyük avantaj sağlamaktadır.
7- Okul hayatında düşündüğün kariyer planlarına sadık mı ilerliyorsun yoksa tamamen farklı alanlara mı yöneldin?
Okul hayatınızda mutlaka hayalleriniz vardır ve onlara ulaşmak için çaba harcarsınız ve harcamalısınız da. Ben havacılık sektöründe çalışmak istiyordum. Ancak Türkiye’de bu konuda imkanlar çok kısıtlıydı. Ama unutulmaması geren konu şu ki; siz hangi sektörde çalışırsanız çalışın, işin temeli olan elektronik tasarım ya da yazılım hakkındaki çalışmalarınız temelde aynı ve sizi aynı yere götürüyor.
8- Tekrar mezun olduğun güne geri dönsen, kariyerin için neyi/neleri farklı yapardın?
Mezun olduğum yerden çokta uzakta olmadığım için geriye bakınca pek değiştirecek bir şeyim yok. Ancak tek hatam, iş başvurularına geç başladım. Keşke mezun olmadan önce başlasaydım.
9- Gelecek planlarından kısaca bahseder misin?
Otomotiv sektörünün uzunca bir süre popüler olacağını düşünüyorum. Elektrikli ve otonom araçlar bizim için yeni ve heyecanlı bir süreç olacak. Bir süre sonra hayatımızdaki bir çok şey -tarım araçları, çim biçme makineleri, paket dağıtan kuryeler gibi- otonom olacağı için bu konudaki çalışmalarımın bir çok sektör için değerli olacağını düşünüyorum.
10- Son olarak, mezun olacaklara tavsiyelerin nelerdir?
Yeni mezun bir mühendisin ilk işe giriş süreci zor olabiliyor. Özellikle henüz mezun olmadan iş başvurusu yapmak ve mülakatlara girmek büyük avantaj sağlıyor. Başvuru yaparken başvuru yaptığınız firma hakkında mutlaka araştırma yapmanız, tanıdığınız bir çalışanı varsa önceden konuşmanız size büyük avantaj sağlayacaktır. İstanbul dışında yaşıyorsanız ve İstanbul’da bir iş başvurusu yapacaksanız adresiniz olarak İstanbul’daki bir arkadaşınızın adresini vermeniz mülakata çağrılma ihtimalinizi artırıyor.
Kariyer planı yaparken maalesef her zaman şanslı olamayabilirsiniz. İlk işinizi bulduktan sonra başka bir iş bulmanız çok daha kolay olacaktır.