Kampüs Dışında Yaşam – Güler Tuğçe KOÇTÜRK
Selam arkadaşlar,
Bu yazımda kampüs dışında yaşayan bir öğrenci olarak sizin için bazı soruları cevaplayacağım.
Neden kampüs içinde değil de kampüs dışında yaşam?
Bu sene kampüs dışına çıkıp Libadi Öğrenci Yurdu’nda 2 kişilik bir odaya geçmeye karar verdim; çünkü, 5 yıl boyunca okulun yurtlarında (1. ve 3. yurt) kaldıktan sonra artık size yurt çıkmaması gibi bir ihtimal doğuyor. Mesela geçen sene son safha yurt yerleştirmelerinde yurt çıkmıştı bana. Bu sene de ilk safhalarda yurt çıkmadığı ve aynı şeyi yaşayacağımı sezinlediğim için kampüs dışına taşındım.
Kampüs dışında kalmanın kampüste kalmaya kıyasla sence ne gibi dezavantajları var?
Libadi Yurdu’nun kendine özgü belli başlı problemleri var. Mesela her saat sıcak su olmuyor; çünkü sularımız güneş enerjisiyle ısınıyor ve depomuz oldukça küçük. Eğer sıcak suyla duş almayı seven biriyseniz kışın özellikle de akşamları yıkanmak bir kabusa dönüşebiliyor. Veya çamaşır yıkamak istiyorsunuz ama her saat yıkayamıyorsunuz ve ücreti de kampüstekilerin 3 katı. Ayrıca çalışma odaları yok bu yurtta, o yüzden ya odanızda ders çalışacaksınız ya da kampüse gitmek zorunda kalacaksınız. En zor olan kısmıysa, her ne kadar kampüse 15-20 dakika gibi bir sürede yürüyerek varıyor olabilseniz de kazara sınava 5 dakika kala uyandıysanız mesela işte o zaman hayat çok zor…
Kampüs civarında bir ev tutmak veya yurda yerleşmek senin için zor oldu mu, olduysa neden?
Yıllarımı geçirdiğim yurt odamdan kalkıp toparlanıp başka bir yurda yerleşmek zor oldu mu? Hiç zor olmadı vallahi arkadaşlar. Nasıl ki her sene eşyalarımı kolileyip ayrı bir odada tekrar açıyorsam aynısı bu sene de oldu. Yine farklı bir odada kolilerimi açmış oldum yani 🙂 Düzenim falan da hiç bozulmadı gerçekten.
Kampüs dışında yaşam için ayda ortalama ne kadarlık bir harcama yapıyorsun (kira, alışveriş, elektrik, su, internet vs.)?
Elektrik, su, internet gibi giderlere zaten ayrıca para ödemediğim içim benim için çok bir değişiklik olmadı açıkçası harcamalarımda. Hatta kendime ait mutfağımın olması bütçemi daha kontrollü harcamama sebep oldu bile diyebilirim. Dışarıda çok nadir yemek yiyor ve dolayısıyla genellikle yemeğimi kendim yapıyorum; bütçemi böylelikle daha dengede tutabiliyorum. Kira olayına gelirsek dönemlik 2,400 TL ödüyorum iki kişilik oda için, okulun yurtlarından çok da pahalı değil hatta 2. yurtla karşılaştırınca cebinize bayağı bir para kalıyor diyebilirim. Mutfak alışverişi için gerçekten belirli bir miktar söyleyemem ama genel olarak 600 TL gibi bir harçlıkla rahat rahat değil ama geçinebiliyorum. Unutmamanız gereken tek şey KKTC’de yaptığınız mutfak alışverişi Türkiye’den daha pahalıya geliyor.
Evde veya kampüs dışındaki bir yurtta kalmak ders çalışma düzenini etkiliyor mu?
Ben pek kütüphane veya çalışma salonu (bkz: ÇS) gibi ortamlarda ders çalışamayan biri olduğum için, hayır; benim çalışma düzenimi etkilemiyor. Fakat bu noktada da devreye en büyük faktör olan oda arkadaşı giriyor. Oda arkadaşınızla ses konusunda anlaşamazsanız eğer her akşam okul kütüphanesi veya ÇS kaçınılmaz olur sizin için. Ne mutlu bana ki o konuda çok iyi anlaşabildiğim bir oda arkadaşım var 🙂
Son olarak, şansım olsaydı ve kampüste bana yurt çıksaydı ben yine 3. Yurt’ta kalır mıydım? Maddi olarak hemen hemen aynı paraya geliyor, hatta normalde 2. Yurt’ta kalıyorsanız cebinize para bile kalıyor. Avantajları dezavantajlarını bana göre göz ardı ettirebiliyor yani. En önemlisi de öğrenim hayatımı zorlaştırmıyor. Ama bunlar “bence”ler… Kısacası ‘ben’ yine Libadi’de kalmayı tercih ederdim yurt çıksaydı da ama ‘siz’ bence tekrar düşünün 🙂