İngilizce Öğretmenliği [12/13]
Ekru DİLEK
İngilizce Öğretmenliği 4. sınıf öğrencisi
Arkadaşlar herkese selam!
Bugün sizin için İngilizce Öğretmenliği bölümünden arkadaşım Ekru’yla beraber, bölümü hakkında güzel bir röportaj yaptık. Umarım, okulumuzda bu bölümü okumak isteyenler için yardımcı olur.
Neden bu bölümü seçtin?
Lisede dil bölümü okuduğum için İngilizce öğretmenliği tercih edilebilecek en güzel alanlardan biriydi. Bölüm seçiminden ziyade okul seçimi daha ön planda oldu benim için. ODTÜ KKK oldukça donanımlı hocalara sahip ve onlardan alacağım eğitim sayesinde alanımda başarılı olacağımı düşünerek tercih ettim ve öyle de oldu.
Hocalarla iletişim genel olarak nasıl? Ofis saatlerinden faydalanıyor musun ve uçan hocalar hakkında ne düşünüyorsun?
Hocalarımızla iletişimimiz ve ilişkilerimiz oldukça kuvvetli ve samimi. Onlarla sadece bir problemimiz olduğunda değil, bunun haricinde de görüşme, konuşma fırsatımız olan bir kampüste, hep birlikte yaşıyoruz. Ofis saatlerine göre randevu alıp onları ziyaret ettiğimiz, “Hocam bu olmuş mu?” demekten çekinmediğimiz, yardım edeceklerinden şüphe duymadığımız hocalarımız olduğu için çok şanslıyız. Ayrıca bizim bölümümüzde olmasa da uçan hocaların da aynı şekilde, az öğrenciyle az zamanda verimli bir şekilde ders yaptıklarını görüyoruz.
Bölümün kaynakları (kitap vs.) nereden ve nasıl temin ediliyor?
Bölüm kaynakları kütüphanemizde mevcut. Ders kitapları da her sene sabit kalmayabiliyor. Hocalar tarafından belirlenen kitap ve kaynaklar sene başında öğrencilere bilgisayar üzerinden gönderiliyor ve böylelikle maliyeti yüksek olmayan ya da ekran üzerinden ulaşabileceğimiz kaynaklar sağlanıyor.
Bölüm içi/bölüm dışı seçmeli dersler hakkında ne düşünüyorsun, çeşitliliği yeterli mi?
Bölüm içi seçmeli ders sayısının yeterli olduğunu düşünüyorum. Her sene açılan ve bölümle alakalı olup öğretmenlik alanında farklı bakış açılarıyla geliştiren derslerimiz mevcut. Bölüm dışı seçmeli ders sayısı da yeterli ki öğrenciler dersi nasılsa almak zorunda olduğu için hocalarımız tarafından daima kontenjan veya alternatif dersler sağlanmakta.
Laboratuvarlar faydalı ve yeterli mi?
Bölümümüz için özellikle kullandığımız laboratuvar, bilgisayar laboratuvarı. Teknolojinin içinde doğan bir nesile yeni bir dil öğretmek için, fazlasıyla iç içe bulunuyoruz bilgisayarlarla ki okulumuzun da fazlasıyla yeterli olduğunu düşünüyorum bu konuda.
Bölümüne ait bağlayan ders durumlarından kısaca bahseder misin?
Bölümümüzde ilk sene haricinde birbirini bağlayan ders sayısı yok denecek kadar az. Sınamalı duruma düşmedikçe, farklı dönemlerin derslerini almak mümkün.
Stajını nerede yaptın? Bölümün staj prosedüründen biraz bahseder misin?
Bölümümüzde 4 staj yapılıyor ve bunlar dönem içerisinde olmak üzere 3. sınıfta başlıyor. 3. sınıf ikinci dönem, Young Learners dersi için anaokulu, ilkokul veya kreşlerde ve Topluma Hizmet dersi için SOS Çocuk Köyü’nde staj yapılıyor. Son sınıfın her iki döneminde de Güzelyurt ya da Lefkoşa’da ortaokul ve liselerde staj yapılıyor. Staj yerleri okul tarafından belirleniyor.
Genel olarak ders yükü nasıl? Ders ve sosyal yaşamında zaman yönetimini nasıl sağlıyorsun?
Bölümümüz eğlenceli görünse de iş yükü olarak biraz zorlayıcı. Son seneye dek dersler ve ders içeriği bakımından teorik ve pratik aşılanıyor. Hocalarımız da sadece 2 sınavla öğrenmeyi ölçme taraftarı olmadıkları için quizler, reflectionlar, ödevler, sunumlar, projeler ve bölüme özgü olarak micro-teaching ve ders planları ile çoklu bir değerlendirmeye tabii tutuyorlar bizi. Dolayısıyla iyi bir öğretmen olmak için aynı zamanda iyi bir de öğrenci olmak gerektiğini öğreniyoruz. İyi planlanmış bir senede, topluluklarda bulunmak hiç ama hiç zor değil. Sosyal hayata kendini kaptırmadan, ince çizgiyi koruyarak ve dersler aksatmayarak eğlenmek çok mümkün.
Bölümünle alakalı bir topluluk var mı okulda? Var ise, topluluktan ve yararlı olduğunu düşündüğün etkinliklerinden bahseder misin?
Bölümle ilgili bir topluluk var, English Speaking Club. Bu kulüp özellikle hazırlık öğrencilerinin bir araya gelip, bölümden öğrencilerin yardımıyla eksiklerini kapatabilecekleri, skill-based çalışmalarla konuşma, okuma, yazma ve dinleme becerilerini geliştirebilecekleri bir topluluk.
Son olarak, bu bölümü seçmeyi düşünen arkadaşlarımıza neler söylemek istersin?
Öğretmeyi öğrenmekle kalmayıp aynı zamanda zorunlu 2. yabancı dil ile nasıl öğrenilir onu tekrar hatırlamak, edebiyat ve kültürler arası iletişim ile bakış açınızı değiştirerek, pratiğe dayalı ve mezun olmadan da her alanda kendinizi geliştirebileceğiniz bir eğitim hayatını, ODTÜ’lü hocalarımızla, bir ODTÜ’lü olarak geçirmek istiyorsanız, son sınıf öğrencisi olarak, kesinlikle burayı tercih etmenizi öneriyorum.