[TOPLULUKLAR, 14/50] Kültür Edebiyat ve Düşünce Topluluğu
Kültür Edebiyat ve Düşünce Topluluğu
Web: Dergicik.com
Kurulduğunuz günden itibaren yaptığınız bazı önemli etkinliklerden bahsedebilir misiniz, ne gibi yeni etkinlik planlarınız var?
Topluluğumuzun en önemli ürünlerinden biri ”dergicik”. Dergicik 2006 yılının güz döneminden beri var. Dergicik kampüsümüzün ‘ıssız’ dönemlerinde bir grup arkadaşın filmden, müzikten, kitaptan, politikadan, tiyatrodan, güncel olaylardan konuşurken, bunları neden daha fazla insanla konuşup tartışmayalım diyerek çıkarmaya başladığı bir kültür edebiyat ve düşünce dergiciği. Şuan 38. sayıya ulaştık fakat maalesef dünyamızın değişen dinamikleri, popüler kültür, sosyal medya ve ağlarının gelişmesi yazılı yayını olumsuz etkiledi ve Dergicik de bundan nasibini aldı. İki dönemdir Dergicik çıkmıyor. Belli kelime sayısını geçen yazılar artık okunmuyor. İnsanlar hislerini, düşüncelerini, kaygılarını sosyal medya üzerinden sınırlı karakterlere sığdırabiliyorlar artık. Bunun hakkında çok fazla şey söylenebilir. Dergicik var olmayan bir ülkedeki öğrencilerin değirmenlere karşı savaşının en önemli silahı. Ayrıntılı olarak dergiciklerimizi incelemek isterseniz röportajımızın en üst kısmında bulunan ilgili linkleri kullanabilirsiniz.
Dergicik dışında neler yaptığımıza gelince, bazı hocalarımızın da katılımıyla okuma atölyeleri, film gösterimleri gerçekleştirdik. Politik film kuşakları ve renkleri çeşitli temalarla eşleyerek yeşil perde (çevre), beyaz perde (barış), siyah perde (savaş) adlarında film gösterimleri yaptık. Birçok konuda (çocuk gelinler, çocuk işçiler, çevre, kadın hakları, barış) ‘Yaşadığının farkında mısın?’ sloganlı afişler hazırlayıp kampüsümüzün birçok yerine astık. Yaptıklarımızın genel çerçevesi bu şekilde. Tabii bu kadar yılı düşünürseniz bu çerçevenin içine daha birçok şey eklenebilir.
Topluluğunuz sizce kime hitap ediyor?
Topluluğumuzun hitap ettiği belli bir grup insan yok. Bu konuda sınıflandırma yapmanın doğru olmayacağını düşünüyorum. Kim ne düşünüyor, neyi paylaşmak istiyorsa bunu ırkçılığa, nefret söylemine dönüştürmeden; insan haklarını göz önünde bulundurarak yapabilir. Topluluğumuz herkese açık. Tabii genelde edebiyata ilgisi olalar katılıyor.
Genelde insanlar topluluk ismine bakarak karar verip, ‘ne edebiyat mı?’ diyerek kaçıyorlar. Şimdiye dek gemimize katılanlarla iyi ve kötü temelde öğretici tecrübeler yaşadık. Topluluğumuzda özel olarak politika, müzik, sinema, edebiyat, resim, tiyatro ile ilgilenen üyeler oldu. Her bir birey kendi içinde birçok farklı dinamik taşıyor. ‘Şöyle biriyseniz bizim topluluğumuz tam size göre’ demek bu yüzden yanlış…
Üyelerinizin sorumluluk veya görevleri nelerdir?
Sorgulamak, eğlenmek, gezmek, konuşmak, tartışmak, üretmek, tanımak, keşfetmek…
Üyeleriniz topluluğunuz aracılığıyla ne gibi kazanımlar edinebilir?
Sorgulamayı, eğlenmeyi, gezmeyi, konuşmayı, tartışmayı, üretmeyi, tanımayı, keşfetmeyi öğrenmek ve daha niceleri…
Topluluğunuza sağlanan olanaklar topluluğunuz için yeterli mi, değilse neden?
Topluluğumuz bugünlerde yeniden oluşum aşamasında olduğu için bu soruyu cevaplamak istemiyorum.