Staj Deneyimleri – Matthew Araz
Merhaba arkadaşlar,
Bu yazımda sizinle okulumuz son sınıf makina mühendisliği öğrencisi Matthew Araz’la yaptığım, staj deneyimleri hakkındaki röportajımı paylaşacağım. Matthew stajlarını TAI ve Vestel’de yapmıştır.
1- Öncelikle staja başvuru sürecinden bahseder misin? Kabul almak için ne gibi aşamalardan geçtin?
TAI için okulun 2 kişilik kotası vardı , okuldaki tüm makina mühendisliği öğrencileri başvurdu ve onların arasından ortalaması en yüksek iki öğrenci seçildi. Ben de o iki öğrenciden birisiydim. Şirketin okullar bazında bir prosedürü yok, sadece okulun bu staj için bazı şartları var. 2. stajım için de tanıdık aracılığıyla Vestel’e ulaştım. CV’mi Vestel’e gönderdim ve Ar-Ge stajı yapmak istediğimi belirttim. Onlar da gönderdiğim CV’mi yeterli buldular, kabul edildim ve Ar-Ge stajyeri olarak çalıştım.
2- Okulda aldığın teorik eğitimini veya aldığın laboratuvar derslerini staj sürecinde uygulama fırsatı buldun mu?
İlk stajımda okulda aldığım Manufacturing Technologies (Mech 202) dersinde gördüğüm makinaların hangi görevlerde kullanıldığı, tezgahların ne işe yaradığı, kesicilerin özellikleri vb. bilgileri direkt üretim alanında kullanabildiğim için teoride öğrendiklerimi pratiğe dökmüş oldum. Vestel’de stajımı yaparken Ar-Ge bölümünde buz dolapları üzerinde prototip yapıp, onları test ediyorduk. Elle hesaplama yapmadığımız için teorik bilgi pek kullanmasam da Thermodynamics (Mech 203 ) ve Heat Transfer (Mech 311) derslerinin de katkısıyla buzdolabının nasıl çalışacağını, bir tasarımı daha kolay nasıl yapabileceğimi ve testlerinin nasıl yapıldığını daha iyi kavradım.
3- Diğer stajyerlerle iletişimin nasıldı ve onlarla karşılaştırdığında kendini nerede görüyordun?
İlk stajımda 20 kişilik bir ekiptik ve bir çok farklı üniversiteden öğrenciler vardı (örn; ODTÜ, Yıldız Teknik vb.) ve gördüğüm derslerin beni onların arasında öne çıkarttığını hissettim. Okuldaki çalışma disiplinini, staj yaparken de gösterdiğim için de bunun da bir artı yönüm olduğunu düşünüyorum.
İletişim yönünden de küçük bir kampusumuz olduğu için kampustaki hocalarla ve diğer öğrencilerle olan yakın ilişkilerin faydasını şirkette de gördüm. Çünkü kiminle nasıl konuşman gerektiğini daha iyi öğreniyorsun bizimki gibi küçük kampuslarda. Şirketteki mühendislerle, ustalarla ve stajyer arkadaşlarla iletişimimde kampusun çok faydasını gördüm.
4- Genel olarak stajın sana kazandırdıklarından bahseder misin?
İlk stajım üretim sahasının nasıl olduğu görmem açısından faydalı oldu. 2. stajımda da bir Ar-Ge mühendisinin ne iş yaptığını gördüm. 2. stajımda 30 tane Ar-Ge mühendisi arasında tek stajyer bendim. Böyle olunca da bütün mühendislerle yakın oldum ve her biri bana farklı şeyler öğretti.
Bir mühendisin bir işi nasıl ve ne kadar sürede bitirmesi gerektiğini, gerçek hayatta iş yerinde nasıl davranman gerektiğini, ürünü hangi süreçlerde ürettiğin gibi konuları da mühendislik bakış açısıyla tecrübe ettim. Çünkü mühendislik teoriden çok gerçek hayata yönelik oluyor.
5- İyi bir şirkette staj yapmak isteyenlere tavsiyelerin nelerdir?
İyi şirketler genelde ortalamaya bakıyorlar ve bu sınır genelde 3.00 oluyor. Benim mesela ilk stajıma başvururken ortalamam 2.89, 2. stajıma başvururken de 2.91’di.
Başvuru süreçlerinde genelde akademik ve sosyal açıdan zengin bir CV önemlidir. Genelde şirketler başvuruda ‘Biz seni neden alalım?’, ‘Sen bize ne katacaksın?’ gibi sorular soruyorlar. Bu durumda, o şirkete ve sektöre ilgili olduğunu göstermen gerekiyor.
Network konusunda ise Kariyer.net, Linkedin gibi siteler çok önemli. Çünkü çoğu mühendis, benim gibi Linkedin kullanıyor. Örneğin TAI’ye gitmeden önce orada çalışan bir mühendis beni eklemişti ve daha sonra onun departmanının altında çalışmıştım. Bu tarz portallara kişisel bilgilerini yüklüyorsun ve bu portallarda üniversitenin çok büyük bir artısı var. Çünkü çoğu şirket sana bu portallar üzerinden ulaşıyor ve ODTÜ hemen dikkat çekiyor.