Mezun İzlenimleri – Mehmet Berkay Eryıldız
Merhaba sevgili okur! Sizin için okulumuz Havacılık ve Uzay MühendisliÄŸi Bölümü mezunlarından Mehmet Berkay Eryıldız’a ulaÅŸtım ve röportaj yapmak istediÄŸimi ilettim. Beni kırmayıp kabul ettiÄŸi için kendisine buradan tekrar teÅŸekkür ediyorum. Berkay, okulumuzdan 2019-2020 eÄŸitim yılında mezun oldu. Åžu an İtalya’da yüksek lisans yapıyor. Kendisiyle ODTÜ KKK, yüksek lisans ve farklı birçok konu üzerine keyifli bir röportaj yaptık. Umarım siz de keyifle okursunuz, baÅŸka bir yazıda görüşmek üzere!
1. Merhaba Berkay, kendini bize biraz tanıtır mısın?
Merhaba, ben Berkay Eryıldız. 2019-2020 eÄŸitim yılında ODTÜ KKK’den mezun oldum. Havacılık ve Uzay MühendisliÄŸi Bölümü’nü 5 senede bitirdikten sonra, eÄŸitimime University of Bologna’da devam ediyorum. Bugün de size yardımcı olabilmek adına buradayım.
2. Neden yüksek lisansı tercih ettin Berkay?
Ben öncelikle hayatımı hep yurt dışında kurmak istedim. Yurt dışında eğitim aldıktan sonra burada iş bulmak vs. daha kolay olacağı için yüksek lisansı tercih ettim, bir sebebi bu. Ayrıca bölümüm hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak istedim. Her şeyi daha detaylı ve mümkünse uygulamalı öğrenmek istedim, bir diğer sebebi de bu. Benim için her yol yüksek lisansa çıkıyordu yani.
3. BaÅŸvurduÄŸun üniversitelerde kriterlerin nelerdi ve neden Bologna’yı tercih ettin?
Birçok kriter vardı. Öncelikle ekonomik olarak çok yüksek bedeller çıkarmayan yerlere baktım. Avrupa’da çoÄŸu yer yüksek paralar istediÄŸi için geriye sayılı ülke kalıyor. Daha sonrasında istediÄŸim alan, burs imkanları, hoca kalitesi, eÄŸitim kalitesi, facility kalitesi, imkanları gibi kriterleri de koyunca benim için en uygun yer İtalya oldu. Bologna da uluslararası baÄŸlantıları, mezunlarının baÅŸarıları, iÅŸ imkanları açısından bakınca ilk tercihlerimden birisi oldu.
4. Beraber yüksek lisan yaptığın insanlarla kıyasladığında aldığın ODTÜ eğitimini nasıl değerlendirirsin?
Açıkçası hem kendime hem de benimle beraber başka ülkelerde yüksek lisans yapan arkadaşlarıma baktığımda, eğitimimizin azı değil hatta fazlası bile olduğunu düşünüyorum. Okulda okurken bize hocaların sadece ekstra bir zorluk yaratma amacı varmış gibi düşünüyorduk. Akademik strateji de sadece öğrenciyi zorlamak üzerineymiş gibi geliyordu. Ancak burada gördüm ki öyle değilmiş. Her şey aslında çok profesyonelmiş, quizlerin tarihleri, hazırlanma şekilleri vs. her şey aslında çok profesyonelmiş. Okurken bana da mantıksız gelen çok şey olmasına rağmen başka ülkeleri de görünce her şeyi daha iyi anladım. Ders içeriği olarak da baktığımda hiçbir eksiğim olmadı, aksine fazlam olduğunu söyleyebilirim.
5. Okulda aldığın özellikle bir ders ya da eğitimin sana ekstra bir faydası oldu mu?
Bologna’da aldığım Numerical Methods dersi var, ben bu dersi lisans eÄŸitimimde ODTÜ’de almıştım. Ders bir MATLAB dersiydi ve öğrendiÄŸimiz her ÅŸeyi uygulamamızı istiyorlardı. Hoca, yüksek lisansta her ÅŸeyi baÅŸtan anlatmaya baÅŸladı çünkü sınıfta kimse hiçbir ÅŸey bilmiyordu. Bense zaten her ÅŸeyi biliyordum, hatta son konuları yetiÅŸtiremeyip hızlı geçmek zorunda kaldı ama ben onları dahi biliyordum. Bu yüzden dersi çok rahat bir ÅŸekilde geçtim, çünkü ben dersi ODTÜ’de detaylıca öğrenmiÅŸtim. Bir benzerini Stucture dersimiz vardı, orada da yaÅŸadım.
6. Kıbrıs veya kampus ile ilgili özlediğin bir şeyler var mı, varsa neler?
Var. Bunu söyleyeceÄŸimi hiç düşünmezdim ama gerçekten var. KiÅŸisel olarak hareketli yerleri daha çok sevmeme raÄŸmen, Kıbrıs’ın da ayrı bir güzelliÄŸi var. DoÄŸası olsun, denizi olsun. Kampus ile ilgili ise; o komün hayatını, yardımlaÅŸma ortamını özledim. Deli gibi özlediÄŸimi söyleyemem ama özellikle ÅŸu dönemde keÅŸke orda olsaydım dediÄŸimi söyleyebilirim.
7. Senden bahsedelim, boş zamanlarında Berkay neler yapar?
Birinci sıraya sporu koyabilirim. Hareketli sporları özellikle seviyorum. Okula gelmeden önce de 10 yıl yarı profesyonel basketbol oynamıştım. Okuldayken de düzenli spor yapıp, basketbol oynamıştım. İkinci sıraya sosyal aktiviteleri koyabilirim. Her türlü sosyal aktivite beni çekiyor. Farklı insanlarla tanışmayı, sosyalleşmeyi çok severim ki bu bizim okulda çok kolay aslında, bunu sen de biliyorsun. Bunun dışında bölümümü sevdiğim için zaman zaman bölümümle ilgili makale okumayı da seviyorum. Bu bazılarına inekçe gelebilir ama ben öyle görmüyorum. Ders çalışır gibi oturup not alarak çalışmıyorum sonuçta ama zaman zaman okumak kendime bir şeyler katmak hoşuma gidiyor.
8. Okulumuzu tercih etmiş ya da edecek olan kişiler için tavsiyelerin var mı?
Okula gelirken bende de olduÄŸu gibi herkeste bazı soru iÅŸaretleri oluyor. Diplomada Kıbrıs yazar mı, yazarsa ne olur, eÄŸitimi nasıldır benzeri. Ayrıca Kıbrıs’la ilgili bir algı var; orası rahattır, kolaydır, sorumluluÄŸun yoktur gibi. Biz bu rahatlığı hiç tecrübe edemedik ne yazık ki, bu rahatlık nerede ben bilmiyorum.
Herkes farklı beklentiler ile adaya gelebiliyor. Bazıları inanılmaz eğlence bekliyor, bazıları ise bir çöl. İkisi de doğru değil. Ancak şunu söyleyebilirim, ODTÜ eğitimi bekleyenlerin umduklarını bulacağını düşünüyorum. Benim şu an ev arkadaşım Ankara kampüsü Havacılık ve Uzay Mühendisliği mezunu. Biz baktığımızda, aldığımız eğitimde bir fark olmadığını görebiliyoruz. Bu derslerimizde de kendini gösteriyor. Bunu stajlarımda, gittiğim kurumlarda da gözlemledim. Alanın içinde olmayanlar arasında bir ODTÜ Kıbrıs algısı var, ancak bu doğru değil ve yıkılması gerekiyor. Bu da ancak bizim gibi mezunların anlatması ile olabilecek bir şey. Hem tercih edecek olanların hem de öğrencilerin bu konuyu daha iyi bilmesinde fayda görüyorum.
9. Son olarak okurlarımıza söylemek istediğin bir şey var mı?
Önceki soruya ekleme yaparak bitirmek istiyorum. Tabii bunlar benim fikirlerim, benden daha düzgün fikirleri olanlar da vardır. İnsanlar 2 farklı beklenti ile geliyor genelde. Birincisi, “Kıbrıs hareketli bir yer iÅŸte eÄŸleniriz.” diyenler ya da ikincisi, ıssız bir ada bekleyenler. İkisi de doÄŸru deÄŸil . Bu tarz beklentilere girmesinler bence. Ben ilkiydim açıkçası 🙂
Herkesin farklı hayatları oluyor ama ne tahmin ettikleri kadar kötü bir hayat var ne de o kadar hareketli bir hayat var orada. Okulun iyi yönleri var, bunları kullansınlar. Mimari ve teknolojik olarak güzel bir kampusumuz var. Okulda hocalarla yakın temasta olmak çok kolay. Sosyal olarak iletiÅŸim kurmak ve topluluklara katılmak, aktif olmak basit; bunları yapsınlar. BaÅŸta “Orada ne yapacağız, ne edeceÄŸiz?” diyenler olabilir ama bir ÅŸekilde insan alışıyor ve orayı seviyor. ArkadaÅŸlar ediniyorsun, ortamı seviyorsun. “Alışamam döneceÄŸim, geçiÅŸ yapacağım.” gibi fikirlere girmesinler bence çünkü fantastik bir eÄŸitim seviyesi var.
10. Berkay, benimle röportaj yapmayı kabul ettiğin ve sorularıma içtenlikle cevap verdiğin için çok teşekkür ederim.
Ne demek, ben de teşekkür ediyorum. Umarım faydalı olabilmişimdir.