[TOPLULUKLAR, 6/50] Model United Nations Topluluğu (MUN)
Model United Nations Topluluğu (MUN)
Kurulduğunuz günden itibaren yaptığınız bazı önemli etkinliklerden bahsedebilir misiniz, ne gibi yeni etkinlik planlarınız var?
Geçen sene ODTÜ Ankara Kampüsü’nde Eurosima’ya delegasyon olarak katıldık. Bu sene de Kıbrıs’ta Global Village etkinliğini düzenledik. Bu etkinlik aracılığıyla Kıbrıs’taki bütün üniversiteleri kampüsümüzde ağırladık. Güzel bir sunum hazırlayıp kültürleri kaynaştırdık.
Bu dönem de Galatasaray Üniversitesi’nde düzenlenecek bir MUN konferansına ve ODTÜ Ankara Kampüsü’nde düzenlenecek bir Eurosima etkinliğine katılmak için ekipler oluşturmayı planlıyoruz. Seneye ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda bir MUN konferansı düzenlemeyi planlıyoruz.
Topluluğunuz sizce kime hitap ediyor?
Topluluğumuz herkese uygundur. Genel olarak PSIR, Ekonomi ve İşletme Programı öğrencilerine daha çok hitap ediyor. Bunun da nedeni bir mühendis adayının Birleşmiş Milletler’de görev yapmasının çok bir şey ifade etmiyor olmasıdır. Bunun yanında topluluğumuz faaliyetlerinin kişisel gelişim için çok yararlı olduğunu söyleyebiliriz.
Üyelerinizin sorumluluk veya görevleri nelerdir?
Üyelerimizin çok bir sorumluluk ya da görevi bulunmuyor. Sorumluluk ve görevler daha çok yöneticilere düşüyor çünkü biz daha çok antrenman bazlı çalışıyoruz. Bu antrenmanlardaki amaç yöneticilerin tecrübe ve deneyimlerini yeni üyelere aktarmasıdır. Bu yüzden sadece verdiğimiz konuları ve ya taktikleri çalışmalarını istiyoruz. Bunlara ek olarak Global Village gibi bir etkinlik düzenlediğimizde aktif katılımlarını istiyoruz. Bunlar dışında daha önce de belirttiğim gibi çok bir sorumluluk ve görevleri bulunmuyor.
Üyeleriniz topluluğunuz aracılığıyla ne gibi kazanımlar edinebilir?
Yabancılar ile kaynaşmayı sağlayan tek topluluk MUN topluluğudur. Bizden başka her uyruktan üyesi olan başka bir topluluk yoktur. Hem yabancı öğrencilerin hem Türk öğrencilerin çok yoğun katılımı olduğunu söyleyebilirim. Bunun sayesinde insanlar yabancıları tanımaya başlıyor. Kendi adıma söyleyecek olursam hiç adını duymadığım ülkelerden arkadaşlar edindim. Bunun dışında İngilizceyi çok geliştiriyor. Özellikle hazırlık öğrencileri için büyük bir artı olduğunu söyleyebilirim. Bunlara ek olarak karşılıklı ilişki yeteneklerini çok geliştiriyor. MUN üyesi olduktan sonra karşı taraftaki bir insanın görüşlerini anlayıp uzlaşmaya çalışıyorsunuz.
Topluluğunuza sağlanan olanaklar topluluğunuz için yeterli mi, değilse neden?
Olanaklar kısmen yeterli. Kampüs yönetimi her topluluğa ayırdığı gibi bize de bir bütçe ayırıyor ama bizim durumumuz diğer topluluklardan daha farklı. Biz daha çok futbol veya basketbol takımı gibi çalışıyoruz. Bizim de kurduğumuz ekipler var ve bu ekiplerin gitmesi gereken toplantılar ve seminerler oluyor. Bize ayrılan bütçe de açıkçası bunları karşılamaya pek yetmiyor.
Sosyal ve Kültürel İşler Müdürlüğü’nden ne zaman rica etsek bu isteklerimizi yerine getirdiler. Yeni bir topluluk olduğumuz için Sosyal ve Kültürel İşler Müdürlüğü veya Rektörlük ile bağlarımız pek güçlü değil ama Global Village yapmak istediğimizde kampüs yönetimi hemen bütün imkânlarını bizim kullanımımıza sundu. Bütçemizden herhangi bir gider olmadan etkinliği yapabildik. Bu yüzden kampüs yönetiminin bize sağladığı imkânlar kısmen yeterli. MUN konferansı düzenlersek kendi döner sermayemiz olacağı için kampüs yönetiminin bizlere ayırdığı bütçeye de çok bağımlı kalmayacağız.