Neden ODTÜ KKK Bilgisayar Mühendisliği Bölümü?
Merhaba arkadaşlar. Bugün sizlere Bilgisayar Mühendisliği okumanın ve ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda Bilgisayar Mühendisliği okumanın aynı şeyler olmadığını anlatacağım bir yazı hazırladım. Eğer siz de hazırsanız başlıyoruz!
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nün en büyük avantajının “öğrenmek” olduğunu düşünüyorum. Burası öyle bir üniversite ki hiçbir dersi son gece çalışarak, ezberleyerek geçemezsiniz. Burası ODTÜ hocam! Buradan öğrenmeden çıkamazsınız.
Bölümümüzün bir diğer avantajı da (biraz klişe olacak biliyorum ama) hocalarımız. Şunu bilmelisiniz ki ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu hocalarının tamamı, Ankara Kampusu’ndaki kurul tarafından seçiliyor. Akademik yeterliliklerini bırakın, ilk defa bir hocamın Google Scholar hesabını incelediğimde şaşkınlıktan ağzım açık 5 dakika ekrana bakmıştım. Bu kadar zeki, başarılı ve birikimli insanlardan ders alıyor olmak beni çok heyecanlandırmıştı. Üstelik hiçbiri “Nasıl öğrenirsen öğren.” düşüncesinde değil. Tabii ki son zamanlarda sınıf mevcutları giderek arttı, ama ofis saatleri de tam olarak bunun için var. Sınıfta siz öğrenin diye çabalayan hocalarımız ders aralarını ve ofis saatlerini de size ayırıyor, tek istekleri ise buradan boş gitmemeniz.
Derslerden devam edelim. İlk iki yıl temel derslerinizi görüyorsunuz. Üçüncü yılınızdan itibaren alanlarla ilgili bilgi sahibi olmaya başlıyorsunuz. Bu alan derslerinin bazıları zorunlu, bazıları ise teknik seçmeli. Teknik seçmeli derslerimiz her dönem değişiyor çünkü farklı dersler açılıyor. Temelde aldığımız eğitim nesne yönelimli programlamayı, veri tabanlarını, yazılım mühendisliğini, yapay zekayı, mikro işlemcileri ve ağları kapsıyor diyebilirim. Gördüğünüz üzere bazıları yazılım bazıları ise donanım dersleri. Okul hepsiyle ilgili temel düzeyde bilgi sahibi olmamızı ve ileride çalışma alanı seçimimizi bilinçli yapmamızı istiyor.
Elbette tüm bunları öğrenirken sosyal anlamda eksik kalmıyoruz. İsteyen arkadaşlarımız için öğrendikleri teknik bilgiyi pratiğe dökecek kulüpler/projeler var. Mezun olmadan edinilmiş tecrübeden daha güzeli var mı? “Ben alan dışı bir şeyler yapmak istiyorum.” diyen arkadaşlarımız için de kafalarını dağıtırken yeni bir dil öğrenecekleri İspanyolca, Almanca ve Fransızca sınıfları var. Saydıklarım aslında kredili dersler, kafa dağıtırken not ortalamanızı yükseltiyorsunuz. Harika değil mi? 🙂 Meraklı ya da seçtiği bölümden emin olmayan arkadaşlarımız için de diğer bölümlerin giriş dersleri var. Böylece başka alanlarla ilgili giriş seviyesinde de olsa bilgi sahibi oluyorsunuz ve tabii ki bu bilgiyi yine en iyilerinden öğreniyorsunuz.
En çok sorulan sorulardan biriyle yazımı bitiriyorum. Akreditasyon! Evet arkadaşlar, bölümümüz ABET sertifikasına sahip. Bilmeyenleriniz için, bu sertifika eğitimin uluslararası alanda denkliğinin, geçerliliğinin bir sembolü. “Burası ODTÜ hocam!” diye boşuna söylemedim yazımın başında 🙂
Evet arkadaşlar, bir yazımın daha sonuna geldik. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere 🙂