ODTÜ KKK’dan Sonra – Buse APEL
2016 Psikoloji Bölümü mezunu olan Buse, şuanda University of Hull – Doktora öğrencisi. Bülent Ecevit Anadolu Lisesi’nden mezun olduktan sonra ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Psikoloji lisans eğitimine başladı. 2016 yılında 3,61 ortalama ile Yüksek Şeref Öğrencisi olarak üniversiteden mezun olmuştur. Okul hayatı boyunca kampus içinde bulunan Psikoloji Topluluğu, Kıbrıs Kültürünü Tanıtma Topluluğu ve Türk Alman İletişim Topluluğu’nda ve gönüllü olarak Lefkoşa Türk Belediyesi ve Lefkoşa Folklor ve Gençlik Merkezi işbirliğinde gerçekleştirilen ‘Engelsiz Park’ projesinde yer almıştır.
Lisans eğitimi boyunca aldığı derslerin yüksek lisans ve doktora eğitimi boyunca özellikle araştırma metotlarını kullanmak ve yorumlamak adına büyük katkısı olduğunu belirtmektedir. Bunun yanı sıra, lisans derslerinin kritik değerlendirmeler yapmakta ve yazıya dökmekte oldukça yardımcı olduğunu düşünmektedir. Bugün kalabalıklar önünde sunum yapabilmesini sağlayan nedenin lisans derslerinin içeriği gereği yaptığı sunumlar olarak görmektedir. Doktora öğrencisi konumuna gelebilmesinde, özellikle kendi uzmanlaştığı Sağlık Psikolojisi alanı ile bağlantılı lisans derslerinin içeriği, sınavları, sunumları ve raporlarını yapı taşları olarak değerlendirmektedir. Dahası, son yılında aldığı tez dersi sayesinde Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde kanser hastalarıyla çalışma fırsatı yakalayan Buse, pratik anlamda da deneyim kazandığını ve bunun University College London (UCL) gibi çok değerli bir okulda kabul edilmesinde etkisi olduğunu düşünmektedir. Aynı zamanda, bu çalışması ile 2018 yılında İngiltere’de önemli bir konferansta sözel bildiri yapmaya hak kazanmıştır.
Yine bir lisans dersi için zorunlu stajını İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde yapmıştır. Bu deneyimi sayesinde klinik alanda devam edemeyeceğini ve Sağlık Psikolojisi alanının onun için daha uygun olduğunu anlamıştır. Yüksek lisans için yaptığı zorunlu stajı sayesinde de akademiye yöneldiğini ve akademisyen olmak istediğini fark etmiştir.
Akademik açıdan yurt dışı deneyimini Londra’da yüksek lisans ile başladığını belirtmektedir. Ayrıca belirtilen tez sunumu için de İngiltere’nin Newcastle Gateshead şehrinde konferans için bulunmuştur. Bireysel deneyimler açısından da bu sürecin farklı kültürlerle tanışmak ve dil gelişimi için oldukça artısı olduğunu düşünmektedir. İnsanlarla daha rahat iletişim kurmak adına etkisini deneyimlemiştir. Şu anda, doktora programında alkol bağımlısı olan insanların tedavisinde fiziksel aktivitenin ne gibi bir rolü olduğunu araştırmak için İngiltere’de başka bir şehirde bulunmaktadır.
Henüz yüksek lisans çalışmaları devam ederken, UCL’de araştırma asistanlığı pozisyonuna başvuran Buse, ilk aşamayı başarıyla atlatıp mülakat aşamasına geçmiştir. Ama bu noktada bir problem ile karşılaşmıştır. Başvurmuş olduğu projede yüksek lisans çalışmalarındaki danışman hocası yer almaktaydı. ODTÜ e-maili ile hocasıyla daha önce iletişime geçen Buse, iş başvurusu için kişisel e-mail adresini kullanmıştır. Ama hocasının mail adreslerini karıştırmasından dolayı, mülakat daveti eski e-mail adresine gönderilmiştir. Bu yüzden mülakatı kaçırmıştır ve durumu belirtse de çözüm olmaması karşısında oldukça üzülmüştür.
Ardından, başvurularına devam eden Buse, ODTÜ KKK’da açılan öğretim asistanı ilanı ile karşılaşmış ve başvurmuştur. Uzun bir bekleyiş sonunda da, kabul almış ve mezun olduğu okula asistan olarak geri dönmüştür. İki yıl boyunca öğretim asistanı olarak çalışmış ve son yılında da bir ders verme şansını yakalamıştır. Bu süreç boyunca doktora başvurularına devam etmiştir. Asistan olarak çalışmaya devam ettiği ve burslu programlar aradığı için doktoraya kadar iki yıl beklemiştir. Ama Buse bu sürecin uzunluğunun değil, nasıl değerlendirildiğinin önemi üzerinde durmaktadır ve memnuniyetini paylaşmaktadır.
Yaptığı zorunlu staj sonrasında ve üniversite eğitimin son yılında aldığı Sağlık Psikolojisi dersi ile bu alana olan ilgisini fark etmiştir. Bu dersin projelerini hazırlamaktan keyif almıştır ve kendisini bu alanda tam olarak başarılı görebileceğini anlamıştır. Gönüllü olarak aldığı tez dersinde de kanser hastalarıyla sağlık alanında çalışıp araştırmalar yapınca bu alana ilgisi artmıştır.
Okul ortamının kattığı teorik ve pratik faydaların yanı sıra, ODTÜ’nün en büyük avantajının hocalar olduğunu düşünmektedir. Hocaların destekleyici olmaları ve öğrencilerle heyecanlarını paylaşmaları Buse için oldukça önemli olmuştur. Hala ODTÜ KKK’da görev alan Dr. Aslı Niyazi’nin yüksek lisans başvuru sürecinde kendisi için ışık olduğunu belirtmektedir.
Ayrıca, Buse okulda yaşadığı negatif durumları da paylaşmıştır. Oldukça başarılı ve hırslı bir sınıf ortamı zaman zaman onun için yorucu olmuştur. Bunun kişisel sorunlardan değil eğitim sisteminden kaynaklandığına inanmaktadır. Geriye dönme şansı olsa, daha destekleyici ve yapıcı arkadaşlıklar kurmak istediğini söylüyor. Ek olarak, dersler İngilizce olmasına rağmen Türkçe sorular sormaya çalışmayı ve cevapları da Türkçe almaya çalışması, dilin gelişmesi açısından çok yıpratıcı olarak değerlendirmiştir. Bu yüzden de, bir öğrenci olarak sınıf içi tartışmalara daha çok katılmayı ve konuşma açısından dili daha çok geliştirmeyi istediğini belirtmiştir.
Genel olarak üniversite hayatının kendisine çok şey kattığını düşünmektedir. Kendine güvenmeyi, pes etmemeyi ve ne olursa olsun tüm engellere rağmen vazgeçmemeyi, ilerlemeyi üniversitede öğrendiğinin altını çizmiştir. ODTÜ’de atılan temelleri sayesinde aldığı kararlarından mutlu bir şekilde, hayatına devam etmektedir.