ODTÜ KKK’dan Sonra – İrem ÖZDEN
Merhaba arkadaşlar. Bugün sizlere kampusumuz mezunlarından İrem Özden’den bahsedeceğim. Kendisi hem çok sosyal hem de çok başarılı. Açıkçası öz geçmişini okurken hem yoruldum hem de hayran kaldım! Hazırsanız sizi de kendisine hayran bırakacak mezunumuzu anlatmaya başlıyorum, iyi okumalar 🙂
İrem Özden, ODTÜ KKK İnşaat Mühendisliği 2017 mezunu ve mezuniyet derecesi: 3.00-Şeref Öğrencisi. Şu anda asıl olarak Technische Universität München (TU München)-Transportation Systems bölümünde yüksek lisans yapıyor. Eş zamanlı olarak The Value Search Team (TVST) isimli firmada yarı zamanlı Junior Consultant olarak çalışıyor. Bunların yanında da PTV Group isimli firmada da yine yarı zamanlı olarak çalışıyor. Burada Münih’teki toplu taşıma sistemlerine olan talebi ölçmek ve talebe göre düzenlenmelerini sağlamak adına veri topluyor.
İzmir Karşıyaka Anadolu Lisesi’nden 2012 yılında mezun oldu. Üniversiteye başladığı ilk yıl (yani hazırlık yılında) RadyoODTÜ KKS, Sinema Topluluğu, Atatürkçü Düşünce Topluluğu, İnşaat ve Yapı Topluluğu gibi pek çok toplulukta aktif görev aldı. Bölüme başladığı yıl ise yaklaşık 20 kişilik bir ekiple Müzikal Topluluğu’nu kurdu. Bunların arasında en çok aktif olduğu iki topluluk RadyoODTÜ KKS ve Müzikal Topluluğu oldu. Topluluklar dışında 3 sene boyunca Oryantasyon Liderliği Projesi’nde oryantasyon liderliği yaptı. Son olarak yaklaşık 2 sene boyunca hem GPC100 Kampusta İlk Yıl Semineri dersi için hem de Kurumsal Gelişim Destek Ofisi için öğrenci asistanlığı yaptı.
Lisans eğitimi boyunca 2, yüksek lisans eğitimi boyunca da 1 olmak üzere bölümüyle ilgili toplamda 3 staj yaptı. Bu stajlardan ilki İzmir-Point Bornova Projesi inşaatında, ikincisi de İzmir-Karayolları Genel Müdürlüğü’ndeydi. İlk stajında yapı inşaatının aşamalarını, ikinci stajında ise yol inşaatının aşamalarını ve kullanılan malzemelerin laboratuvar ortamında hangi süreçlerden geçtiğini gözlemleme fırsatı buldu. Üçüncü stajı ise (ona en çok katkısı olan staj) Avusturya’dan PORR AG ve İspanya’dan Ferrovial JV firmalarının Slovakya’da ortaklaşa yürüttüğü Bratislava-PPP D4R7 Otoyol Projesi idi. Burada dört ay stajyerlik yaptı. Bu staj boyunca birkaç farklı görev üstlenerek işleyiş hakkında birçok şey öğrendi.
Kişisel seyahatleri dışında eğitim amaçlı geldiği Münih’te yaklaşık 2.5 senedir ikamet ediyor. Bunun 4 ayını da stajı için Bratislava’da geçirdi. Son olarak Junior Consultant olarak çalıştığı firmanın düzenlemiş olduğu iş toplantısı kapsamında da 1 haftalığına Lizbon’da vakit geçirme fırsatı buldu.
Kendisi yurt dışındaki iş başvuru süreçlerine oldukça hakim. Sisteme yüklenen her belgenin özenle incelendiğini, bu yüzden de her pozisyon için özenle hazırlanılması gerektiğini vurguluyor. Başvuracağınız alanla ilgili önceden çalıştığınız ya da staj yaptığınız firmalardan aldığınız referans mektuplarının, içinde bulunduğunuz bir projenin ya da yazmış olduğunuz bir makalenin çok büyük önem taşıdığının da altını çiziyor. İrem’e göre sahip olduğunuz bağlantılar da elbette çok önemli. Kendisinin de TVST’de işe girmesine vesile olan 2017 Makina Mühendisliği mezunlarımızdan Emre Uygur’dur.
İş başvurularının her aşamasında soğukkanlılık, stresle başa çıkma ve kriz anını iyi yönetme becerilerinin çok önemli olduğunu belirtiyor İrem. Kendisi TVST firmasıyla olan Skype mülakatına bir sebepten ötürü bir hastanenin stajyer doktor odasında girmek zorunda kalmış. Çok stresliymiş ve o koşulda ister istemez mülakata negatif bir enerjiyle başlamış. Bahsettiği becerilerin de bu enerjiyi tersine çevirmeyi sağlayabileceğini düşünüyor. Ayrıca her pozisyon için aynı CV ya da niyet mektubu gönderilmemesi gerektiğini belirtiyor. Pozisyona göre teslim edilecek belgelerin modifiye edilmesi, ona şu ana kadar oldukça fayda sağlamış.
Üniversite eğitiminin son döneminde okulu devam ederken TU München ve ODTÜ’ye yüksek lisans eğitimi için başvurularda bulundu. Mezun olduğu yaz her iki okuldan da kabul aldıktan sonra yaz tatilinin hemen ardından TU München’de eğitimine başladı. Şu anda yüksek lisans yaptığı Ulaştırma alanına olan ilgisini, ilk kez üniversitede almış olduğu Ulaştırma derslerinin içerikleriyle anladı. İzmir-Karayolları Genel Müdürlüğü’nde yapmış olduğu staj da bu ilgilisinin pekişmesini sağladı.
Lisansta almış olduğu eğitimin kendisini şu anda devam ettiği yüksek lisans eğitimine çok güzel hazırladığını düşünüyor. Ayrıca eğitim boyunca içinde bulunduğu yoğunluk, zamanı nasıl yönetmesi gerektiğini ona çok iyi öğretmiş. %100 İngilizce eğitim de gerek iş hayatında gerek akademik hayatında ona oldukça avantaj sağlamış. Akademik hayat dışında okul ortamında görev yaptığı topluluklar sayesinde de kendisini etkin ve doğru ifade edebilmeyi öğrendiğini düşünüyor. Ve elbette bu topluluklar sayesinde kurmuş olduğu arkadaşlıklar ve geçirdiği kaliteli vaktin ona çok güzel ve asla unutamayacağı anılar kazandırdığını ekliyor.