Oryantasyon mu, O da Nesi?
Bir yerlerden ‘oryantasyon’ lafını duyup, ardından onu araştırıp sonrasında buraya mı geldin yoksa sitede dolanırken bu başlık karşına çıktı ve tamamen spontane bir şekilde kendini burada mı buldun bilemiyorum ama, öyle veya böyle, hoşgeldin.
Şimdi gelelim sebeb-i ziyaretine. Oryantasyon sözcüğünün kökeni, resmi tanımı ve bizdeki tanımıyla başlayalım istersen. Fransızca’daki orientation sözcüğünün Türkçe söylenişi olan ve uyumlanma, eğitme ve kılavuzluk etme gibi anlamlara gelen oryantasyon; aynı zamanda kampusumuzda 2008-2009 Akademik Yılı’ndan bu yana sürdürülen ve kampusa yeni gelen öğrencileri kampusa uyum süreçlerinde desteklemek amacıyla hayata geçirilmiş bir proje. Peki tam olarak ne zaman başlıyor, nasıl ve kimler tarafından yürütülüyor?
Oryantasyon programı temel olarak iki evreden oluşmakta: Türkiye ayağı ve kampus ayağı. Türkiye ayağı, senin kampusu kazanmanla kampusa gelmen arasındaki süreçte sana atanan oryantasyon liderinden gerek yazışmalar (bkz: e-posta) gerekse de telefon görüşmeleri üzerinden aldığın destek sürecini kapsıyor. ‘Oryantasyon lideri de nesi’ dediğini duyar gibi oldum, hemen açıklayayım: oryantasyon liderleri kampusa yeni gelen öğrencileri kampusa uyum süreçlerinde desteklemeye gönüllü olan rehber öğrencilerdir. Yani havaalanında karşılanmandan tut, yurduna yerleşmene; bilgisayarının internet ayarının yapılmasından tut kampustaki çeşitli faaliyetlere katılımına kadar sana hem yardımcı olacak hem de ortamla kaynaşman konusunda destek olacak olan; yorgunluk diye bir kavram lügatlarında olmayan cengâverlerdir. Cengâver diyorum çünkü bu konuda deneyimliyim ve bu yorucu fakat keyifli, keyifli fakat bir o kadar da yoğun programa bir oryantasyon lideri sıfatıyla katkıda bulunmak hiçbir insan için göründüğü kadar kolay değil, emin ol. Bu sebepten ötürü oryantasyon liderinin ve diğer tüm liderlerin kıymetini bil 🙂 Velhasıl, senin, sana atanacak oryantasyon liderine kampus hakkında aklına takılabilecek her türlü soruyu sormanı ve sorunun cevabını mümkün olan en doğru şekilde almanı kapsayan bu süreç programın Türkiye ayağı.
Gelelim kampus ayağına. Kampus ayağıysa adı üstünde senin kampusa gelişinle birlikte başlayacak yaklaşık bir haftalık bir süreci kapsıyor. Bu süreçte kampusa yeni gelen öğrenciler için düzenlenen çeşitli sosyal, kültürel ve sportif etkinliklere katılma; kazandığın programla (bölümle) ilgili temel bilgileri edinme; öğretim üyeleri, kampus çalışanları ve yeni arkadaşlarla tanışıp onlarla kaynaşma şansına kolaylaştırılmış bir şekilde sahip olacaksın. Yetmeyecek, yine bu süreçte senin gibi kampusa yeni gelen ve seninle aynı programı kazanan öğrencilerden oluşan küçük bir grupla kampusu daha iyi tanıma ve birbirinizle kaynaşma şansına da sahip olacaksın. Üstelik bu süreç boyunca oryantasyon liderin de sen ve grubunla birebir ilgilenecek. Sonrasındaysa ipler artık senin elinde.
İşte böyle. Bugünlük bu kadar demeden önce, hem bu yazıyı kaleme alırken faydalandığım hem de senin oryantasyon programıyla ilgili daha detaylı bilgi edinebileceğin resmi bilgilendirme sayfasını referans olarak paylaşmakta fayda görüyorum.
Aklına takılan bir şeyler olursa, hazır oryantasyon liderin seni bulmadan sen bizi bulmuşken, gönül rahatlığıyla bize ulaşabileceğini unutma!