Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik [7/13]
Ceren SEÇGİN
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik 3. sınıf öğrencisi
Herkese tekrar merhaba,
Bu yazımda okulumuzda bulunan, aynı zamanda benim de öğrencisi olduğum Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümüyle ilgili merak edilebileceğini düşündüğümüz bazı soruları sizin için cevapladım. Ama öncesinde kendimden biraz bahsedeyim. Ben Ceren Seçgin. Yukarıda da görebileceğiniz gibi, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü 3. Sınıf öğrencisiyim. Eğer cevaplarımı merak ediyorsanız, okumaya devam edebilirsiniz. Şimdiden iyi okumalar.
Neden bu bölümü seçtin?
Bu bölümü seçtim çünkü oturup hayatım boyunca sürdürmem gereken mesleğin bu bölümü okumaktan geçtiğine karar vermiştim. Elimde başka seçenekler de bulunmaktaydı. Özellikle hukuk okumak konusunda çok ısrarcıydım. Fakat mezun olup sınavlara tekrar hazırlanmaya başladığımda hukuk okumanın çok da bana göre bir şey olmadığına karar verdim. Bir insanı savunmaktan çok; onu dinlemenin, onunla iletişim kurmanın benim için daha uygun olduğunu düşündüm ve bu bölümde karar kıldım.
Hocalarla iletişim genel olarak nasıl? Ofis saatlerinden faydalanıyor musun ve uçan hocalar hakkında ne düşünüyorsun?
Bu kadar zaman sonra arkama dönüp baktığımda, “İyi ki bu bölümü seçtim.” diyorum. Aslında bu durum buradaki hoca-öğrenci ilişkisi nedeniyle de olabilir. Eğer kendi bölümüm adına konuşmam gerekirse; hoca-öğrenci ilişkileri gayet seviyeli ve samimi bir durum içerisinde. Ofis saatlerinde hocanın yanına gittiğinizde konuşmak istediğiniz konu her ne olursa olsun, çok etkili dönütler alacağınızdan eminim. Sadece ofis saatleri içerisinde değil, okula giderken yolda görmeniz durumunda bile hocalarımızla ayaküstü sohbet edebilirsiniz.
Bölümün kaynakları (kitap vs.) nereden ve nasıl temin ediliyor?
Bölüm kaynaklarına ulaşmak çok zor değil. İlla satın almanız gerekmiyor. Kütüphanemizde her dersin kitapları ve ek kaynaklar mevcut durumda. Belli bir süre, kütüphaneden bu kitapları kullanmak için ödünç alabilirsiniz.
Bölüm içi/bölüm dışı seçmeli dersler hakkında ne düşünüyorsun, çeşitliliği yeterli mi?
Seçmeli ders mevzusu benim için biraz karıştı aslında artık. Bölüm içi olanlar gayet güzel evet ama iş bölüm dışına gelince, işler biraz karışıyor. Benim düşünceme göre, PDR okuyan bir öğrencinin çok fazla alabileceği bölüm dışı seçmeli ders yok. Kimse gidip de zorlanacağı bir dersi seçmeli olarak almak istemez. Ama tabii ki yaz okulu hakkınızı Ankara’da kullanabilirsiniz seçmeli dersleri almak için. Benim için bölümüm açısından sorun olan en önemli şey bu.
Laboratuvarlar faydalı ve yeterli mi?
Laboratuvar konusu bizim bölümde biraz farklı işliyor. Bazı dersler için Psikoloji laboratuvarını kullanmamız gerekiyor. Özellikle 4. sınıfta alınan pratik dersleri için bu laboratuvarı kullanmak durumundayız. Onun dışında kullandığımız bir laboratuvar yok, sizin de tahmin edebileceğiniz gibi.
Bölümüne ait bağlayan ders durumlarından kısaca bahseder misin?
Bizim bölümde bağlayan dersler oldukça fazla. Özellikle teorik-pratik ders açısından bakarsak; bir dönem teorisini aldığımız dersin ikinci dönem pratiğini yapıyoruz. Doğal olarak da bu dersler birbirini bağlıyor. Birinci sınıftan itibaren her sınıfta bu derslerle karşılaşacaksınız. Fakat en önemlisi 3. sınıfın ilk döneminde alacağınız Theories of Counseling (GPC 313) dersi. Bu ders pek çok dersi zincirleme olarak bağladığı için dikkatli olmak önemli.
Stajını nerede yaptın? Bölümün staj prosedüründen biraz bahseder misin?
Bizim bölümde ayrı olarak yapmanız gereken bir staj bulunmamaktadır. Fakat okul hayatınız boyunca alacağınız bazı derslerde okullara veya bazı kurumlara dersin gereği olarak gidiliyor. Bireysel olarak, bir okulla veya kurumla iletişime geçip staj ayarlama gibi bir durum söz konusu değil. Ama bunun dışında yazın zamanınızı değerlendirmek isterseniz gönüllü olarak staj yapabilirsiniz.
Genel olarak ders yükü nasıl? Ders ve sosyal yaşamında zaman yönetimini nasıl sağlıyorsun?
Sosyal hayatın olması bir lüks değil bence. Bu her bölüm için geçerli diye düşünüyorum. Bizim bölümde şöyle bir durum var; yapmanız gereken okumaları yapmadığınız takdirde, genel olarak her şey havada kalıyor. Bunun yanında yapmanız gereken araştırmalar da var. Çünkü ödevler genelde oturup yazı yazmaya dayandığı için araştırmaları yapmadan yazdığınız paragraflar pek bir mantık teşkil etmeyecektir. Eğer çalışma stilinizi düzene oturtursanız, sosyal hayatınız için de yeterli zaman size kalacaktır. İmkansız değil yani.
Bölümünle alakalı bir topluluk var mı okulda? Var ise, topluluktan ve yararlı olduğunu düşündüğün etkinliklerinden bahseder misin?
Evet, bölümle alakalı olarak okulumuzda PDR topluluğu bulunmakta. Aktif olarak topluluğa üye olabilir, yapılan etkinliklerde siz de görev alabilirsiniz. Bunun yanında pek çok seminer ve work-shop da topluluk etkinlikleri arasında. Bunlara da katılabilir, iş hayatınız için kendinizi geliştirebilirsiniz.
Son olarak, bu bölümü seçmeyi düşünen arkadaşlarımıza neler söylemek istersin?
Bu bölümü seçmek istiyorsanız size söyleye bileceğim tek şey şu olur; eğer hayatınız boyunca insanları dinleyebileceğinizden, onlarla iletişim halinde olabileceğinizden emin değilseniz, bu bölüme gelmenizi tavsiye etmem. En önemlisi, binlerce çeşit insan olduğunun ve bu insanların her yönden birbirinden farklı olduğunun farkında olarak bu bölüme gelirseniz, hem sizin için hem de danışanlarınız için her şey çok daha yararlı ve sağlıklı olur.