Sadece Kıbrıs’ta Yiyebileceğiniz 15 Nefis Yemek
Merhaba sevgili okur!
Kıbrıs denilince aklımıza gelen ilk şeylerden birisi nefis yemekleri tabii ki. Senin için Kıbrıs’a gelince mutlaka yemen gereken ve sadece Kıbrıs’ta yiyebileceğin yemekleri derledik. Keyifli okumalar 🙂
1- Hellim Peyniri
Kıbrıs denilince akla gelen ilk lezzetlerden biri şüphesiz ki hellim peyniridir. Koyun ve keçi sütü ile yapılan hellim, çeşitli yemeklerin, salataların, tatlıların içerisinde kullanıldığı gibi kahvaltıların da vazgeçilmezidir. Her gün yeseniz de bıkmayacağınız lezzetlerden birisi kendisi.
2- Ceviz Macunu
Ceviz macunu adada oldukça eski zamanlardan bu yana, misafir ikramlığı olarak hazırlanırmış. Yani eve gelen misafire önce bu macundan ikram edilirmiş. Yapımı ise son derece ilginç çünkü yapımında sönmemiş kireç kullanılıyor. Tarife çok takılmadan tadına bakmanız gereken eşsiz bir lezzet olduğunu belirtelim.
3- Magarina Bulli
Kıbrıs’a özgü tavuklu makarnadır. Magarina makarna, bulli tavuk anlamına gelir. Hemen hemen her restoranda bulabilirsiniz. Kulağa çok özel bir yemekmiş gibi gelemese de Kıbrıs’ta tavuklu makarna bir başka doğrusu.
4- Şeftali Kebabı
Koyun ya da keçi eti ile yapılır ve köfte şekli verilerek ızgarada kızartılır. Kıbrıs’ın en ünlü kebabıdır. Şeftali Kebabının hikayesi aslında basit bir kelime oyununa dayanıyor. Orijinal ismi Şef Ali Kebabı olan yemek, zamanla söylene söylene Şeftali Kebabı şeklini almıştır.
5- Lalangı
Kıbrıs’ın en özel yemeklerinden biridir. Haşlanmış tavşan etinin, hamurun arasına koyulup kızartılmasıyla elde edilir. Kıbrıs’ta her restaurantta bulamayabilirsiniz ama birçok ev yemeği yapan restoran özel istek üzerine lalangı yapabilir. Birkaç gün öncesinden arayıp lalangı yemeye geleceğinizi haber verirseniz bu eşsiz lezzeti tadabilirsiniz.
6- Hırsız (Küp) Kebabı
Kıbrıs’ın uzun yıllar öncesi yoksulluk zamanında, zenginlerin sürülerinden çalınan koyunların pişirilmesiyle ismini kazanmıştır. Hikayeye göre, çalınan koyun boğulur, derisi toprağın altına gömülür, bir çukur kazılır, et içinde pişmeye bırakılır ve üstü güzelce kapatılır. Buradaki amaç zaptiyelerin eti, dolayısıyla çalınan kuzuyu fark etmemesidir. Bu yöntem, köylüyü yakalanmaktan korurken, bir yandan da lezzetli bir et yemesine olanak tanır.
7- Molehiya
Molehiya yemeği, ismini özel olarak yetiştirilen molehiya bitkisinden alır. Genellikle etle beraber pişirilir. Kıbrıslıların evinden eksik olmayan bir tat diyebiliriz. En çok tükettikleri ve en sevdikleri yemeklerden biri olabilir. Etli sebze yemeklerini seviyorsanız mutlaka denemeniz gereken bir lezzet.
8- Kolakas
Kolakas, gölevez de denilen, Kıbrıs’ta çok sevilen, patatese çok benzeyen bir bitkidir. Bir adedi 4-5 kiloyu bulabilir. Kolakas yemeği de tavuklusu ve etlisi olan bir ev yemeğidir. Çok hafif bir yemek olan kolakas, çok farklı bir lezzete sahiptir.
9- Pirohu
Tadı bakımından olmasa da yapılışı ve şekli bakımından mantıyı andırıyor. Mantıdan farklı olarak içine patates koyularak yapılıyor. Eğer Kıbrıs’a geldiğinizde Pirohu denemek isterseniz, hemen hemen her yerde Pirohu yapan bir restorana rastlayabilirsiniz.
10- Gullurikya
Gullurikya, Kıbrıs mutfağına özgü, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Un, su ve az miktarda da tuzla yapılır. Olmazsa olmazı içinde bulunan keçiboynuzu pekmezidir.
11- Pilavuna
Kıbrıs’ta özellikle kahvaltılarda tüketilen bir hamur işidir. İçine nor peyniri ya da hellim, yumurta, kuru üzüm, nane ve damla sakızı konur. Nor peyniri de ne diye soracak olursanız, Kıbrıs’ta lor peynirinin adı nor peyniridir 🙂 Hem tatlı hem de ekşi bir tadı olmasıyla birçok kesim tarafından beğenilir.
12- Bigla
Bigla, Kıbrıs’a özel bir sostur. İçinde turşu, yumurta ve çeşitli baharatlar vardır. En çok sandviçte, üstüne dökülerek ve kebabın yanında tüketilir.
13- Samarella
Bol tuzlu ve bol kekikli keçi etinin, yaz aylarında çam yaprakları arasında kurutulmasıyla elde edilen bir Kıbrıs mezesidir Samarella. Çam yaprakları ete bir aroma katarken, hem de kurutulma esnasında eti sineklerden korur. Tuz da etin daha güzel pişmesini sağlar. Yapım aşaması oldukça zahmetli olan bu lezzet genelde konyakla birlikte tüketilir.
14- Çakisdez
Kıbrıs’a özgü bir yeşil zeytindir. Zeytin kırıldıktan ve suda bekletildikten sonra kekik, sarımsak ve limonla salamura edilir. Asıl lezzetini verense golyandro tohumuyla (kişniş) servis edilmesidir. Hatta o kadar ünlü ve lezzetlidir ki her sene Eylül ayının son haftasında Kalkanlı’da Çakisdez Festivali yapılır.
15- Tavuk Dolma
Belki de adada bulunduğunuz süre boyunca en çok yiyeceğiniz Kıbrıs yemeğidir. Adı üstünde tavuktan yapılan dolmadır. Dolgu kısmında ise mantar, beşamel sos ve kaşar peyniri olmazsa olmazıdır. Neredeyse bütün restoranlarda bulabileceğiniz bu lezzet, adadan gittiğiniz zaman en çok özleyeceğiniz yemeklerden biri olacaktır.